Un cuplu creștin din Sudan riscă biciuirea pentru „adulter”

Un cuplu din Sudan ar putea fi pedepsit cu 100 de lovituri de bici după ce au fost acuzați de „adulter”, deoarece un tribunal sharia le-a anulat căsătoria din cauza convertirii soțului la creștinism, a declarat avocatul lor.

Hamouda Tia Kafi, în vârstă de 34 de ani, și Nada Hamad Shukralah, în vârstă de 25 de ani, din Al Bageir, statul Al Jazirah, erau musulmani când s-au căsătorit în 2016, dar când Kafi și-a pus credința în Hristos, în 2018, familia soției sale a cerut la tribunalul sharia desfacerea căsătoriei.

Instanța sharia a anulat căsătoria pe baza convertirii lui Kafi, deoarece apostazia era o infracțiune pedepsită cu moartea la acea vreme. În 2020, după încheierea regimului islamist al președintelui Omar al-Bashir în 2019, Sudanul a dezincriminat apostazia, iar în 2021 Shukralah s-a convertit și ea la creștinism și s-a întors împreună cu cei doi copii înapoi la soțul ei.

În urma convertirii lui Shukralah și a întoarcerii la soțul ei, fratele ei i-a acuzat de adulter în temeiul articolului 146 din legea penală sudaneză din 1991, pe baza anulării căsătoriei lor de către instanța sharia. Polițiai- a arestat pe 17 august și i-a reținut timp de patru zile înainte de a-i elibera pe cauțiune.

„Instanța a interogat cuplul după ce doi dintre martori au spus instanței că mariajul dintre cei doi este ilegal și, ca urmare, sunt acuzați de adulter în temeiul articolului 146, dar eu am susținut în fața instanței că mariajul este legal”, a declarat avocatul cuplului.

Următoarea audiere în cazul lor este programată pentru data de 12 mai (rugați-vă pentru asta).

Avocatul soților a spus că aceștia sunt membri ai unei biserici baptiste și se confruntă cu amenințări tot mai mari din partea musulmanilor înverșunați, în special a fratelui lui Shukralah.

În cazul adulterului unei persoane necăsătorite, articolul 146 din Codul Penal al Sudanului prevede o pedeapsă cu biciuirea și expulzarea din zonă de rezidență. În cazul în care persoana condamnată este căsătorită, adulterul este pedepsit cu moartea prin lapidare, conform articolului 146.

Potrivit Amnesty International, biciuirea încalcă interdicția absolută a torturii și a altor rele tratamente prevăzute de legislația internațională privind drepturile omului.

După doi ani de progrese în ceea ce privește libertatea religioasă în Sudan după încheierea regimului dictatorial islamist sub conducerea lui Bashir în 2019, spectrul persecuției exercitate de stat a revenit odată cu lovitura de stat militară din 25 octombrie 2021.

După ce Bashir a fost înlăturat de la putere în 2019 după 30 de ani de exercitare a controlului asupra Sudanului, guvernul civil-militar de tranziție a reușit să anuleze unele prevederi ale legii sharia. Acesta a scos în afara legii etichetarea oricărui grup religios drept „necredincios” și, astfel, a anulat efectiv legile privind apostazia, care făceau ca părăsirea islamului să fie pedepsită cu moartea.

Odată cu lovitura de stat din 25 octombrie, creștinii din Sudan se tem de reinstituirea celor mai represive și dure aspecte ale legii islamice. Abdalla Hamdok, care a condus un guvern de tranziție în calitate de prim-ministru începând din septembrie 2019, a fost reținut în arest la domiciliu timp de aproape o lună înainte de a fi eliberat și repus în funcție, în cadrul unui acord fragil de împărțire a puterii în noiembrie.

Persecuția creștinilor de către alte entități decât autoritățile a continuat și înainte și după lovitura de stat. În Topul Mondial al Persecuției a Open Doors pe 2022, a țărilor în care este cel mai dificil să fii creștin, Sudanul a rămas pe locul 13, pe care se afla și anul trecut, deoarece atacurile din partea comunităților și grupărilor religioase au continuat și reformele privind libertatea religioasă la nivel național nu au fost adoptate la nivel local.

Sudanul a ieșit din top 10 pentru prima dată în șase ani, atunci când s-a clasat pentru prima dată pe locul 13 în Topul întocmit pentru anul 2021. Raportul Departamentului de Stat al SUA privind libertatea religioasă internațională afirmă că condițiile s-au îmbunătățit într-o oarecare măsură odată cu dezincriminarea apostaziei și oprirea demolării bisericilor, dar că islamul conservator încă domină societatea; creștinii se confruntă cu discriminare, inclusiv cu probleme în obținerea de autorizații pentru construirea de clădiri bisericești.

Populația creștină din Sudan este estimată la 2 milioane de persoane, adică 4,5 % din populația toală de peste 43 de milioane.

Sursa: Christian Headlines

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.