În timpul pandemiei, milioane de copii au petrecut luni întregi învățând online. Studiile arată că copiii americani își petrec o mare parte din zi acolo, și nu doar pentru școală.
Pentru unii, a devenit o adevărată dependență.
De aceea, Molly DeFrank a povestit pentru CBN News ce poate face un părinte pentru a realiza o „detoxifiere digitală” pentru copiii lor.
Molly a scris și o carte cu acest subiect „Digital Detox: The Two Week Tech Reset for Kids” a fost inspirată de propria ei familie și de experiența lor.
„Am observat unele comportamente la copiii noștri după timpul petrecut în fața ecranelor care nu prea ne plăceau”, a declarat DeFrank pentru CBN. „Și abia când i-am lăsat fără dispozitivele electronice și le-am dat o pauză am văzut că era ca și cum am fi îndepărtat un filtru de peste copiii noștri. În cele din urmă ne-am recuperat copiii și, de când am luat această decizie, am ajutat și alți părinți să facă același lucru.”
Cartea începe prin a-i conduce pe părinți, pas cu pas, printr-o dezintoxicare de două săptămâni prin renunțarea bruscă la folosirea dispozitivelor pentru copiii lor.
„Majoritatea părinților pe care îi ajut sunt părinți grozavi cu copii extraordinari și care se străduiesc să monitorizeze timpul petrecut de copiii lor în fața ecranelor. Îi scad din timp, atunci când vor să pedepsească un comportament rău și adaugă înapoi puțin câte puțin și constată că tot nu funcționează.”
Ea spune că totul se reduce la modul de funcționare a chimicalelor din creier. Prea mult timp petrecut în fața ecranului creează niveluri ridicate de dopamină în creier, până la punctul în care poate crea dependență. Pentru copii, aceasta este o problemă care îi poate urmări până la vârsta adultă.
„Când faci o detoxificare, ceea ce faci de fapt este să resetezi nivelurile de dopamină ale copiilor tăi, deoarece atunci când dau scroll, când se joacă, când fac tap-tap pe ecran, nivelurile de dopamină din creierul lor sunt excepțional de ridicate.”
„Viața reală nu poate oferi face dopamina să ajungă la astfel de niveluri. De aceea când le iei telefoanele sau tabletele ei se plâng de plictiseală, dar când le oferi această fereastră de două săptămâni pentru a-și reseta nivelurile de dopamină înapoi la viața normală, le dai de fapt timp să reaprindă interesul pentru activități din viața reală.”
A doua jumătate a cărții sale îi ajută pe părinți să dezvolte o strategie pe termen lung, folosind observațiile lor din perioada de detoxifiere.
Dar cât de des ar trebui părinții să facă o detoxifiere digitală? DeFrank spune că este diferit pentru fiecare familie și copil.
„Odată ce ați calibrat bine modul de folosire a dispozitivelor electronice și sunteți consecvenți, ar trebui să fiți bine pentru o vreme, dar au fost familii în care lucrurile au scăpat din nou de sub control și atunci au făcut o altă detoxifiere și asta este minunat.”
Pentru majoritatea familiilor, ca și a ei, nu este vorba de eliminarea tehnologiei, ci doar de a se asigura că este folosită într-un mod potrivit.
„Aproape fiecare părinte care mi-a raportat rezultatele mi-a spus că copiii lor se înțeleg mai bine, își găsesc hobby-uri productive în viața reală și sunt mai fericiți, iar sănătatea lor mintală este mai bună”, a spus ea. „În general, a fost benefic pentru acești copii.”
Propriii ei copii sunt o dovadă în acest sens.
În doar două săptămâni, ea spune că au fost eliberați de sub dependența de tehnologie, stările lor de spirit s-au schimbat, creativitatea a explodat și au învățat cum să se distreze și să se bucure de viață fără ecrane.
Și nu este doar pentru copii. Și adulții pot beneficia de o detoxifiere digitală.
„Mulți dintre inginerii și directorii executivi din Silicon Valley își acordă și ei pauze de dopamină.”
Sursa: CBN News
