
Arheologii au descoperit în Turcia un mare oraș subteran vechi de 2.000 de ani, care ar fi putut fi un refugiu pentru primii creștini care fugeau de persecuțiile romane, relatează Live Sciences.
Excavatorii au descoperit complexul antic în interiorul unei peșteri de calcar din districtul Midyat din provincia turcă Mardin. Orașul subteran conține camere de depozitare pentru alimente și apă, locuințe și lăcașuri de cult, inclusiv o biserică și ceea ce pare a fi rămășițele unei sinagogi antice cu o stea a lui David pictată pe perete.
Arheologii cred că orașul – numit oficial „Matiate” – a fost construit cândva în secolele al II-lea sau al III-lea d.Hr. după ce au descoperit în interior artefacte din epoca romană, precum monede și lămpi.
„A fost construit mai întâi ca o ascunzătoare sau ca o zonă de scăpare”, a declarat Gani Tarkan, directorul Muzeului Mardin și șeful săpăturilor, pentru agenția de stat turcă Anadolu.
„Creștinismul nu era o religie oficială în secolul al II-lea iar familiile și grupurile care au acceptat creștinismul s-au adăpostit în general în orașe subterane pentru a scăpa de persecuțiile Romei”, a spus Tarkan. „Posibil ca orașul subteran Midyat să fi fost unul dintre spațiile de locuit construite în acest scop.”
Mulți dintre primii creștini erau evrei care credeau în Isus ca fiind Mesia. Ambele religii s-au confruntat cu persecuții intense din partea romanilor păgâni. După romani, primii creștini au fost persecutați și de către perși.
Geografii antici au scris că mulți creștini locuiau în regiunea sudică a ceea ce este astăzi Turcia, probabil pentru a scăpa de persecuții.
Lozan Bayar, arheolog la Biroul pentru Protecție și Supraveghere din Mardin, crede că orașul subteran recent descoperit ar fi putut fi un loc în care creștinii antici au fugit pentru a se pune în siguranță.
„În perioada timpurie a creștinismului, Roma s-a aflat sub influența păgânilor înainte de a recunoaște mai târziu creștinismul ca religie oficială”, a declarat el pentru Hürriyet Daily News, un site de știri turc. „Astfel de orașe subterane asigurau securitatea oamenilor și, de asemenea, aceștia își făceau rugăciunile acolo. Erau, de asemenea, locuri de scăpare.”
Arheologii cred că au excavat mai puțin de 5% din orașul subteran. Întregul complex ar putea avea aproximativ 371.000 de metri pătrați – suficient pentru a găzdui între 60.000 și 70.000 de persoane.
Sursa: CBN News
