Creștin din Pakistan încarcerat din martie 2019 eliberat pe cauțiune

Un creștin cu probleme de sănătate mintală încarcerat din luna martie 2019 sub acuzația de blasfemie, care se pedepsește cu moartea, a fost eliberat pe cauțiune.

Stephen Masih a fost arestat pe 11 martie 2019, după ce mai mulți musulmani au dat buzna în casa sa din satul Imranpura Bedian, din districtul Sialkot, l-au bătut pe el și pe alți membri ai familiei și l-a acuzat că l-a vorbit de rău pe profetul islamului după ce au auzit o ceartă, potrivit fratelui lui Masih. Un judecător de la Înalta Curte din Lahore i-a acordat eliberarea pe cauțiune lui Masih.

În atacul din 11 martie 2019, mulțimea musulmană a incendiat și casa familiei sale, membri ai Brethren Mission, o ramură creștină penticostală. Poliția l-a salvat pe Masih din mulțime, dar l-a acuzat ulterior conform Codului penal pakistanez (PPC) pentru că l-ar fi insultat pe Mahomed;  acuzație ce poate aduce pedeapsa cu moartea.

În acea zi, Masih, care suferă de tulburare afectivă bipolară, s-a certat cu mama sa, sora, cumnatul și vecinii săi și a folosit un limbaj abuziv care nu avea legătură cu niciun subiect sau figură religioasă, potrivit membrilor familiei. El ar fi folosit un limbaj jignitor la adresa unei femei musulmane vecine, al cărei soț s-a răzbunat răspândind zvonuri potrivit cărora Masih l-ar fi defăimat pe profetul islamului.

„Decizia instanței este o victorie pentru adevăr și justiție, deoarece Stephan a fost în închisoare pentru o infracțiune pe care nu a comis-o niciodată”, a declarat avocatul lui Masih. „A existat o mărturie falsă. În urma eliberării sale pe cauțiune, ne vom continua eforturile pentru ca el să fie declarat nevinovat și achitat definitiv.”

În iulie 2021, Institutul de Sănătate Mintală Punjab din Lahore a raportat că Masih era „inapt să fie judecat în acest moment”, după care experții ONU pentru drepturile omului au făcut apel la Pakistan să îl elibereze imediat și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tratamentul aplicat de autoritățile judiciare și penitenciare „care sunt conștiente de handicapul său psihosocial și de starea sa de sănătate.”

Activiștii pentru drepturile omului au salutat verdictul, numindu-l o victorie pentru adevăr. Președintele organizației Voice for Justice, Joseph Jansen, a declarat într-o declarație de presă că cei care se folosesc de acuzații false de blasfemie pentru a incita sau a se angaja în violență ar trebui să fie pedepsiți. El a declarat că agentții de poliție i-au cauzat mamei lui Masih fracturi la picior și la braț atunci când aceasta a încercat să împiedice ofițerii să îi fiul pentru a fi dus în arest.

„Nu și-a mai putut reveni și de atunci este țintuită la pat”, a spus Jansen. „Membrii familiei sale au fugit din zonă și s-au mutat într-un loc mai sigur. Acest caz este un exemplu clar că acuzațiile de blasfemie provin mai degrabă din răzbunări personale decât din cazuri autentice de blasfemie și duc la violențe ale mulțimii împotriva acuzatului și a familiilor sale.”

Simplele acuzații de blasfemie provoacă adesea violențe ale mulțimii și linșarea suspecților în Pakistan. Cel puțin 1.949 de persoane au fost supuse unor acuzații false de blasfemie, unor procese prelungite și strămutării între 1985 și decembrie 2021, potrivit Centrului pentru Justiție Socială (CSJ). Cel puțin 84 de persoane au fost ucise după ce au fost suspectate sau acuzate în temeiul legilor privind blasfemia de la promulgarea acestora ca parte a procesului de islamizare derulat de fostul conducător militar Ziaul Haq în anii 1980, potrivit CSJ.

Mulțimea a ucis două persoane acuzate de blasfemie și a rănit alte două în patru orașe din Pakistan între decembrie 2021 și martie anul acesta. Cetățeanul srilankez Priyantha Kumara, în vârstă de 48 de ani, a fost acuzat de comiterea unei blasfemii la fabrica pe care o conducea în Sialkot și a fost bătut până la moarte de o mulțime în decembrie anul trecut. În Khanewal, în februarie, un musulman cu probleme mintale, Mushtaq Ahmad, a fost ucis cu pietre de o mulțime furioasă după ce fiul unui cleric local l-a acuzat că a ars pagini din Coran.

Pakistanul s-a clasat pe locul al optulea în Topul Mondial al Persecuției din 2022 a Open Doors, a celor 50 de țări în care este cel mai dificil să fii creștin. Țara a avut al doilea cel mai mare număr de creștini uciși pentru credința lor, după Nigeria, cu 620 de persoane ucise în perioada de raportare cuprinsă între 1 octombrie 2020 și 30 septembrie 2021. Pakistanul a avut al patrulea cel mai mare număr de biserici atacate sau închise, cu 183.

Sursa: Morning Star News

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.