O echipă de arheologi a descoperit prima reprezentare a două eroine biblice din Vechiul Testament

Profesorul de la Universitatea Chapel Hill din Carolina de Nord, Jodi Magness, a condus o echipă de studenți și specialiști în regiunea Galileea Inferioară din Israel, unde s-au desfășurat o serie de săpături care s-au întins pe un deceniu, însă muncă nu a ramăs fară rezultat, aceștia descoperind mozaicuri vechi de aproape 1600 de ani într-o sinagogă evreiască antică din Huqoq.

După o pauză de mai multe luni, din cauza pandemiei de COVID-19, proiectul de excavare Huqoq și-a concentrat cel de-al zecelea sezon pe partea de sud-vest a sinagogii, despre care cercetătorii cred că a fost construită la sfârșitul secolului al IV-lea până la începutul secolului al cincilea d.Hr.

Podeaua sinagogii este decorată cu un panou mare de mozaic care este împărțit în trei fâșii orizontale, sau registre, fiecare spunând o poveste din cartea Judecătorilor, potrivit lui Magness.

Excavarile – conduse de directorul de proiect Magness și directorul asistent Dennis Mizzi de la Universitatea din Malta – au scos la iveală un panou mare de mozaic care descrie evenimentele din capitolul patru din Judecătorii, unde judecătorul de la acea vreme, Debora, și comandantul Barac i-au condus pe israeliți în victoria asupra canaaniților, conduși de generalul Sisera.

Conform Bibliei, Sisera a fugit în cortul lui Iael, o femeie chenită, care a ajuns să-l omoare, infingandu-i un țăruș în tâmplă în timp ce acesta dormea.

O parte a mozaicului descoperit la Huqoq îl înfățișează pe Barac echipat cu un scut, și pe Debora privindu-l de sub un palmier. Registrul din mijloc este fracționat, în timp ce cel mai jos registru îl arată pe Sisera sângerând în timp ce zăcea mort pe pământ.

Debora este una dintre cele cinci femei descrise ca profet în Vechiul Testament și este singura femeie judecător menționată în Biblie.

Magness a declarat pentru The Christian Post că reprezentarea lui Debora și Iaela este remarcabilă, în special datorită locului în care a fost descoperită.

„Vom avea nevoie de ceva timp pentru a explora pe deplin și a înțelege semnificația acestei descoperiri, dar importanța evidentă este reprezentarea a două eroine feminine într-un loc proeminent într-o sinagogă antică”, a spus Magness.

O altă descoperire nouă la Huqoq este un fragment din interiorul unei coroane care conține o inscripție ebraică flancată de panouri cu două vaze cu viță de vie încolțită, potrivit Magness. Vița formează forma medalionului care încadrează patru animale – un iepure de câmp, o vulpe, un leopard și un mistreț – care mănâncă ciorchini de struguri.

În ultimele 10 sezoane ale excavărilor, mai multe mozaicuri au fost descoperite, inclusiv: panouri care îl înfățișează pe Samson și vulpile din Judecătorii 15:4; sau pe Samson purtând pe umeri poartile din Gaza (Judecătorii 16:3); un alt panou înfățișează un om care conduce un animal pe o frânghie, însoțit de o inscripție pe care scrie „şi le va mâna un copilaş;” (Isaia 11:6); și ceea ce cercetătorii cred că este prima poveste non-bibică găsită vreodată pe o sinagogă antică, posibil cu referire la o întâlnire legendară dintre Alexandru cel Mare și marele preot evreu.

Magness a spus că descoperirea a două scene suplimentare cu Samson luate de la Judecători „pare a fi mai mult decât o coincidență”, dar că este nevoie de mai mult timp pentru „a studia și a lua în considerare motivele din spatele acestor scene de către congregația din sinagogă”.

Alte mozaicuri biblice recuperate din sala principală a sinagogii includ panouri care înfățișează Arca lui Noe, despărțirea Mării Roșii și construirea Turnului Babel.

Săpăturile sunt programate să fie reluate în vara viitoare, potrivit grupului.

SURSA | Christian Post

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.