Fiii unui pastor și un profesor creștin uciși în nord-estul Nigeriei

Persoane înarmate din nord-estul Nigeriei au împușcat un pastor și i-au ucis fiii într-un atac, iar un profesor creștin de inginerie a fost și el ucis într-un alt atac.

În apropiere de orașul Mubi din statul Adamawa, puternic afectat de terorismul islamist, atacatorii l-au împușcat pe pastorul Daniel Umaru, pe 5 iulie, după care i-au ucis fiii, Kefrey Daniel, în vârstă de 19 ani, și Fanye Daniel, în vârstă de 23 de ani, au declarat surse din zonă. Atacatorii i-au răpit și fiica de 13 ani, Ijagla, care a fost eliberată pe 8 iulie, după ce răpitorii au primit o răscumpărare.

Pastorul Umaru, de la Biserica Fraților din Nigeria (EYN), este în continuare spitalizat, a declarat Adunni, o locuitoare din zonă.

„Pastorul a fost împușcat și lăsat să agonizeze”, a declarat Adunni pentru Morning Star News. „Atât pastorul rănit, cât și soția sa, care și-a pierdut cunoștința în timpul atacului, au fost duși la spital.”

Poliția din statul Adamawa a confirmat atacul, purtătorul de cuvânt Suleiman Nguroje afirmând că atacatorii au luat cu asalt casa pastorului din Mararaba Mubi, în apropiere de Mubi, în jurul orei 2 dimineața, pe 5 iulie.

Guvernatorul statului a condamnat atacul într-o declarație și a spus că atacatorii trebuie aduși în fața justiției.

Peter Musa, un locuitor din zonă, a condamnat crimele.

„Vă rog să vă rugați pentru intervenția lui Dumnezeu în acest stat în legătură cu atacurile neîncetate care au loc asupra creștinilor și bisericilor.”

Fiii pastorului au fost înmormântați pe 8 iulie la sediul EYN din Kwarhi Maararba, în zona guvernamentală locală Hong din statul Adamawa.

Ulterior, în capitala statului, Yola, bărbați înarmați au ucis pe 14 iulie un profesor de inginerie creștin, Yohanna Mbudai Bzegu, în casa sa din zona Bajabure a orașului. Bzegu preda la Politehnica de stat Adamawa din Yola.

Atacatorii au pătruns în locuința sa din spatele Seminarului Anglican Junior în jurul orei 3 dimineața și l-au împușcat mortal, a declarat John Usman, un locuitor din zonă.

„Profesorul creștin a fost împușcat de mai multe ori în piept după ce teroriștii au intrat cu forța peste el în casă. Înainte de acest moment, teroriștii încercaseră să intre în casa lui de mai mult de patru ori, dar nu au reușit.”

Poliția din Yola a confirmat atacul și îi caută pe suspecți.

Nigeria este lider mondial în ceea ce privește numărul de creștini uciși pentru credința lor anul trecut (1 octombrie 2020 – 30 septembrie 2021), cu 4.650, față de 3.530 în anul precedent, potrivit raportului World Watch List 2022 al Open Doors. Numărul creștinilor răpiți a fost, de asemenea, cel mai mare în Nigeria, cu peste 2.500, în creștere de la 990 în anul precedent.

Nigeria este fruntașă, fiind depășită doar  de China,  și în ceea ce privește numărul bisericilor atacate, cu 470 de cazuri, potrivit raportului.

În lista World Watch List 2022 a țărilor în care este cel mai dificil să fii creștin, Nigeria a fost clasată pe locul șapte, cea mai înaltă clasare de când se fac acest top, de pe locul 9 în anul precedent.

Sursa: Morning Star News

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.