Șeful OMS declară variola maimuței urgență sanitară globală, fără consimțământul experților

„Focarul de variola maimuței în creștere în peste 70 de țări este o situație „extraordinară” care o face drept o urgență globală”, a declarat sâmbătă șeful Organizației Mondiale a Sănătății.

„Urgența globală” este cel mai înalt nivel de alertă al OMS, dar desemnarea nu înseamnă neapărat că o boală este transmisibilă sau letală. Declarații similare au mai fost făcute în trecut pentru virusul Zika în 2016 în America Latină și efortul în curs de eradicare a poliomielitei, pe lângă pandemia COVID-19 și focarul de Ebola din 2014 din Africa de Vest.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a luat decizia de a numi variola maimuței o urgență globală de unul singur, în ciuda lipsei unei păreri a reprezentanților experților din comitetul de urgență al agenției de sănătate a ONU, declarând că a acționat ca „un arbitru”.

A fost prima dată când un șef al unei agenții de sănătate a ONU a luat în mod unilateral o astfel de decizie fără recomandarea unui expert, potrivit Associated Press.

„Avem un focar care s-a răspândit rapid în întreaga lume prin noi moduri de transmitere, și despre care știm prea puțin”, a spus Tedros.

Șeful pentru Urgențe al OMS, dr. Michael Ryan, a declarat că Directorul General a numit epidemia de variolă a maimuței o urgență globală pentru a se asigura că lumea ia în serios focarele actuale.

Deși virusul a fost prezent în mai multe zone din Africa Centrală și de Vest timp de zeci de ani, nu există date că acesta ar fi provocat focare îngrijorătoare dincolo de continent sau să se răspândească pe scară largă printre oameni până în luna mai a acestui an, când autoritățile au detectat zeci de cazuri în Europa, America de Nord și în alte părți.

Luna trecută, comitetul de experți al OMS a declarat că focarul de variolă a maimuței nu reprezintă încă o urgență internațională, dar grupul s-a reunit săptămâna aceasta pentru a reevalua situația.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, peste 16.000 de cazuri au fost raportate în 74 de țări din luna mai. Până în prezent, decese legate de virus au fost raportate doar în Africa, unde se răspândește o varianta mai periculoasă a acestuia, în principal în Nigeria și Congo.

În Africa, virusul se răspândește la oameni în principal prin animale sălbatice infectate, cum ar fi rozătoarele. Cu toate acestea, în Europa, America de Nord și în alte puncte de pe glob, se răspândește printre oamenii care nu au nicio legătură cu animalele sau care să fi călătorit recent pe continentul African.

Expertul OMS responsabil pe acest subiect, dr. Rosamund Lewis, a declarat săptămâna aceasta că 99% din cazurile de variolă din afara Africii au fost la bărbați și că dintre aceștia, 98% au implicat bărbați care au întreținut relații intime cu alți cu bărbați. Experții bănuiesc că focarele de din Europa și America de Nord s-au răspândit prin act sexual între bărbați în  două cluburi în Belgia și Spania.

Marea Britanie a spus recent că variola maimuței nu ridică semne de îngrijorare cu privire la transmitere pe scară largă în afară bărbaților gay/bisexuali și a remarcat că boală nu se răspândește ușor și nu provoacă simptome severe.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au declarat că „susțin” declarația OMS și speră că va stimula acțiunile internaționale pentru a elimina toate focarele. SUA au raportat peste 2.800 de cazuri de variolă a maimuței și au trimis peste 370.000 de doze de vaccin statelor americane care au raportat cazuri.

Unii experți s-au întrebat dacă o astfel de declarație ar ajuta, argumentând că boala nu este suficient de gravă pentru a merita atâta atenție și că țările bogate care luptă cu variolă maimuțe au deja fonduri suficiente pentru a face singure față acestei lupte. Majoritatea oamenilor se recuperează fără a avea nevoie de îngrijiri medicale…

În SUA, unii experți au speculat dacă variola maimuței ar putea fi pe punctul de a deveni o boală cu transmitere sexuală înrădăcinată în țară, cum ar fi gonoreea, herpesul și HIV.

SURSA | CBN News

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.