Mana de luni: Costul distrugător al înșelătoriei

Când mi-am început cariera în domeniul bancar una dintre responsabilitățile mele era anchetarea fraudelor bancare. Unul dintre cazurile de fraudă la care am lucrat îl avea în vedere pe președintele unei bănci care a considerat că salariul și beneficiile lui, deși foarte mari, nu erau suficiente.

Pentru a „corecta” această problemă, directorul de top a început să producă rapoarte false cu cheltuieli de călătorie, susținând că mergea cu mașina la sediul central al companiei de mai multe ori pe lună, conducând patru ore pe un sens. Pe măsură ce obiceiurile sale de a cheltui au continuat să crească, a crescut și sfera înșelăciunii sale. Dorința lui de nestăpânit l-a determinat să devină mai agresiv în ceea ce privește falsele lui afirmații de călătorie.

Cu toate acestea, așa cum adesea se întâmplă, activitățile frauduloase ale executivului nu au putut fi ascunse pentru totdeauna. Un casier bancar a descoperit frauda și a raportat acțiunile președintelui băncii. Acesta a fost arestat, judecat în instanță, condamnat pentru înșelăciune și trimis la închisoare.

Din păcate, practicile frauduloase sunt comune în vremurile noastre, poate chiar în creștere. Fie că este vorba despre industria financiară, producție, retail sau orice alt domeniu de activitate, există oameni care nu sunt mulțumiți cu ceea ce au. Oameni, odată foarte apreciați, aflați în poziții de autoritate, și-au văzut viețile distruse deoarece au fost mânați de lăcomie, mândrie, invidie, gelozie și alte motivații pe care Biblia le definește drept „păcat”.

Putem învăța multe despre astfel de practici din Scripturi, unde ne sunt prezentate avertismente cu privire la consecințele grave care pot rezulta – nu numai pentru persoanele care comit acte de necinste, ci și pentru familiile lor și pentru mulți care s-au încrezut și s-au bazat pe ei. Mai jos sunt cateva exemple:

Puterea distrugătoare a lăcomiei nesățioase

Atunci când dorința nu este controlată, răspunsul la întrebarea „Cât este suficient?” este întotdeauna „Doar un pic mai mult”.

După cum Locuinţa morţilor şi adâncul nu se pot sătura, tot aşa nici ochii omului nu se pot sătura” (Proverbele 27:20).

Cel lacom de câştig îşi tulbură casa, dar cel ce urăşte mita va trăi” (Proverbe 15:27).

Recompense temporare cu consecințe permanente

Frauda se concentrează întotdeauna pe obiective pe termen scurt, ignorând ruina pe care o astfel de necinste o poate provoca pe termen lung asupra muncii, carierei, reputației, vieții.

Bogăţia câştigată fără trudă scade, dar ce se strânge încetul cu încetul creşte” (Proverbe 13:11).

Comorile câştigate pe nedrept nu folosesc, dar neprihănirea izbăveşte de la moarte.” (Proverbe 10:2).

Înțelepciunea de a alege mulțumirea în locul dorinței de mai mult

Hotărârea de a fi mulțumiți de orice avem și de a decide să avansăm în carieră prin integritate și standarde etice înalte, poate preveni durerea și suferința de neimaginat.

Depărtează de la mine neadevărul şi cuvântul mincinos; nu-mi da nici sărăcie, nici bogăţie, dă-mi pâinea care-mi trebuie! Ca nu cumva, în belşug, să mă lepăd de Tine şi să zic: „Cine este Domnul?” Sau ca nu cumva, în sărăcie, să fur şi să iau în deşert Numele Dumnezeului meu.” (Proverbe 30:8-9).

Vă puteți măcar imagina cum trebuie să fi fost pentru acel președinte de bancă, prins într-o rețea de minciuni și înșelăciuni, știind că în orice moment actele sale de fraudă ar putea fi expuse și atât viața lui cât și tot ce-l înconjoară ar putea fi distruse? Este mult mai profitabil să ne disciplinăm pentru a trăi în limitele posibilităților noastre financiare decât într-un mod lipsit de onestitate, cu toate pedepsele potențiale.

Autor: Rick Boxx

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.