Ce sunt firmele din categoria B-Corps?

Fluid IT este o firma de servicii IT din Marea Britanie care își propune să ofere servicii mai echitabile și să elibereze potențialul tehnologiei pentru clienții săi, urmărind să aibă un impact social.

Firma a făcut obiectul unei cercetări denumită „Pionierii secolului XXI” al The Jubilee Centre, pentru a explora modurile surprinzătoare în care aceasta se comportă diferit de alte companii.

Cu sediul în estul Londrei, Fluid IT a fost fondată de David Schluter în 2005. Această afacere oferă suport și strategie IT, inclusiv soluții cloud, infrastructură de servere și multe altele.

Au peste 20 de angajați și o cifră de afaceri anuală de 1,5 milioane de lire sterline.

Afacerea a început ca răspuns la o problemă: David și-a dat seama că o organizație caritabilă, ce avea legături cu biserica unde mergea să se închine, era pur și simplu „jecmănită” de furnizorul lor de servicii IT. Nu era singura organizație caritabilă care se afla în această situație și așa s-a născut Fluid IT pentru a rezolva această problemă.

David dorea să ofere servicii mai echitabile și să elibereze potențialul tehnologiei pentru clienții săi, majoritatea fiind instituții de cult și organizații non-profit .

Acest tip de colaborare continuă de aproape două decenii: în prezent, 60% din veniturile companiei provin de la clienți de tip ONG, iar alte 35% de la companii ce fac parte din sectorul B-Corps, adică întreprinderi sociale și organizații din domeniul sănătății.

Încă de la început Fluid IT și-a dorit să aibă un impact social atât prin intermediul angajaților, cât și al clienților. Chiat în prima lor săptămână de activitate, la cererea unei organizații caritabile vecine, au angajat o persoană care fusese dependentă de droguri.

Întreprinderea a investit în formarea acestui angajat pe parcursul anului următor, până când acesta a reușit să obțină o diplomă în domeniul informaticii. Și în prezent firma își recrutează viitorii salariați pe baza recomandărilor primite de la organizații caritabile, persoane care au fost dependente de diverse substanțe sau persoane care au urmat programe de formare din închisori și alte organizații.

Firma oferă servicii de coaching și consiliere pentru angajați pentru a-i sprijini în a obține succesul pe termen lung. Firma este de asemenea și un Living Wage Employer, adică își plătește angajații pe baza unui calcul care ia în considerare ratele la chirie din regiune, costurile cu utilitățile, cu asigurare hranei, cu serviciile de sănătate și alte costuri esențiale pentru a asigura bunăstarea angajaților săi și își evaluează cu atenție proprii furnizori pentru a verifica dacă aceștia manifestă un comportament etic.

„Încă de la început, am constatat că Dumnezeu ne-a călăuzit să ne adaptăm planurile de afaceri”, a declarat David, „și am reușit să răspundem la nevoile clienților împlinind nevoile angajaților noștri: se condiționau reciproc.”

Această misiune se bazează pe Scriptură, „eliberarea celor oprimați” din Isaia 58. A fost uimitor să vedem cum munca poate oferi satisfacție atunci când este orientată spre realizarea unui scop.

În 2015, David a descoperit așa numitele B Corporations, o rețea de companii și un proces de certificare pentru cei care doresc să folosească „afacerile ca o forță pentru bine”, și a devenit unul dintre fondatorii B Corps din Marea Britanie.

Apartenența la acest model de business i-a oferit o modalitate de a verifica comportamentul companiei sale și un cadru pentru a dezvolta o afacere etică, care obține profit dar care are misiunea bine stabilită de realiza un impact social. Fluid IT este una dintre cele mai bine cotate B Corps din Regatul Unit și se situează în primele 5% dintre B Corps la nivel mondial în ceea ce privește impactul asupra angajaților.

În plus Fluid IT s-a orientat si spre furnizorii de energie regenerabilă și s-a concentrat pe abordarea problemelor de mediu specifice sectorului lor.

Ei promovează pentru clienții lor dispozitive care sunt ușor de reparat și colaborează cu o firmă specializată pentru a recupera și recondiționa laptopurile și computerele mai vechi pentru a le utiliza în proiecte de incluziune socială.

Întreprinderea lucrează din greu pentru a ține pasul cu sectorul securității cibernetice și pentru a-și proteja clienții, precum și pentru a investi în cultura sa și în inițiativele de sustenabilitate.

David explică clar că modelul lor de afaceri nu se bazează doar pe creșterea și rentabilitatea convențională a acționarilor. În schimb, ei vor să aibă grijă de oamenii și de munca pe care o fac – crescând în ritmul propriu.

„A fost o călătorie plină de peripeții”, spune David, „dar, adesea, în cele mai dificile momente, am văzut cele mai puternice încurajări, așa că întotdeauna am simțit că este corect să continuăm. Am un simț clar al chemării și aceasta este o mare parte din modul în care am reușit să perseverăm până acolo unde ne aflăm astăzi. A fost o mare binecuvântare”.

Sursa: Evangelical Focus

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.