
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a prezentat „parteneriatele civile” ca un posibil răspuns la apelurile pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, un pas care, potrivit lui, nu ar fi fost posibil în timpul războiului – deși invazia Rusiei a revigorat eforturile pentru egalitate în materie de căsătorie.
Peste 28.000 de persoane au semnat o petiție prin care îl îndeamnă pe Zelensky să legalizeze căsătoria între persoane de același sex, argumentând că cuplurile gay ar trebui să aibă aceleași drepturi ca și cuplurile heterosexuale. Războiul a imprimat o urgență suplimentară acestui efort, unele cupluri gay fiind îngrijorate că partenerul unui soldat decedat nu ar avea aceleași drepturi de vizită sau beneficii ca și în cazul unei relații heterosexuale.
„În acest moment, fiecare zi poate fi ultima”, se arată în petiție. „Lăsați persoanele de același sex să aibă ocazia de a întemeia o familie și de a avea un document oficial care să o dovedească.”
Răspunzând petiției marți, Zelensky – care a încadrat apărarea Ucrainei împotriva Rusiei ca fiind o luptă pentru democrație și valorile occidentale – a declarat că „în lumea modernă, nivelul de democrație dintr-o societate se măsoară, printre altele, prin politica de stat care vizează asigurarea drepturilor egale pentru toți cetățenii.”
Cu toate acestea, el a menționat că constituția ucraineană, care definește căsătoria „bazată pe consimțământul liber al unei femei și al unui bărbat”, nu poate fi schimbată în timp de război, regulă stipulată chiar de constituție. El a sugerat posibilitatea parteneriatelor civile, pentru care Ucraina „a elaborat deja opțiuni”, a spus el, în timp ce se poziționează pentru aderarea dorită la Uniunea Europeană, care are protecții mai puternice pentru drepturile LGBTQ. Zelensky a declarat că i-a cerut prim-ministrului să analizeze problema și să îi prezinte un raport cu concluziile sale.
În Ucraina, o țară majoritar ortodoxă, există o atitudine socială mai puțin favorabilă față de comunitatea LGBTQ decât în alte părți ale Europei. În Spania, 89% dintre oameni au declarat că homosexualitatea ar trebui să fie acceptată de societate, potrivit unui sondaj Pew Research Center din 2019. Această cifră a fost de 86 la sută în Franța și Germania, dar numai 14 la sută în Ucraina, unde 69 la sută au spus că homosexualitatea nu ar trebui să fie acceptată.
Nu este clar dacă aceste opinii s-au schimbat semnificativ de atunci, dar războiul a creat alianțe improbabile între comunitatea LGBTQ și alte segmente ale societății, deoarece invazia i-a unit pe ucrainenii din toate categoriile sociale.
În contextul în care lumea are privirea ațintită asupra Ucrainei și a președintelui său, care a fost în mare parte lăudat de comunitatea internațională pentru conducerea sa în timpul războiului, comentariile lui Zelensky vin, de asemenea, în contextul în care în unele țări se fac eforturi pentru promovarea drepturilor LGBTQ. În Statele Unite, Camera Reprezentanților a adoptat un proiect de lege care legalizează căsătoriile între persoane de același sex, stimulată de temerile că actualele protecții ar putea dispărea dacă Curtea Supremă ar anula hotărârea sa istorică din 2015. (atunci când au decis cu o majoritate restrânsă că este neconstituțional ca statele sa interzică căsătoriile între persoane de același sex, n. trad.).
În Coreea de Sud, legislația care ar proteja persoanele LGBTQ împotriva discriminării a stagnat din cauza opoziției conservatoare. Ucraina a adoptat în 2015 o lege care protejează persoanele LGBTQ de discriminare la locul de muncă.
Sursa: Washington Post
