Mana de luni: Capcanele perfecționismului

Fie că este vorba despre muncă, parenting, hobby-uri personale sau alte activități, există două extreme ale modului prin care facem aceste lucruri. Putem adopta mentalitatea „destul de bun este… suficient de bun”, încercând să ne descurcăm cu un efort minim. Pe de altă parte, putem alege o abordare foarte diferită, cea a perfecționismului, o fixație de a încerca să facem lucrurile exact cum trebuie.

Mulți dintre noi probabil ne aflăm undeva la mijloc. Recent am auzit despre un jucător celebru de golf care a realizat că cel mai bun mod de a-și îmbunătății abilitățile este să adopte o abordare simplă. Regretatul Ben Hogan este considerat unul dintre cei mai mari jucători de golf din toate timpurile. El a concurat din anul 1930 până la mijlocul anului 1950. În cartea sa, Cinci lecții ale lui Ben Hogan: Fundamentele moderne ale golfului, el a explicat unul dintre „secretele” succesului său:

Hogan a spus:

„… Am încetat să încerc să fac foarte multe lucruri perfect pentru că devenise clar în mintea mea că această  exagerare ambițioasă nu era nici posibilă, nici indicată și nici măcar necesară. Tot ceea ce este necesar pentru a juca un golf bun este să execuți în mod corect un număr relativ mic de mișcări fundamentale precise”.

Luați în considerare următorul fapt: recunoscând, la fel ca Hogan, că acea perfecțiune „nu este nici posibilă, nici indicată și nici măcar necesară”, ne putem elibera de mult stres inutil. În schimb, putem obține succes în activitățile pe care ni le-am ales  stabilind pur și simplu să „executăm în mod corect un număr relativ mic de mișcări fundamentale precise”.

Într-un sens mai larg, acest principiu se leagă bine de dorința de a fi așa cum  2 Corinteni 5:20 ne portretizează –  „împuterniciți ai lui Hristos”. Când ne luăm angajamentul de a-L urma pe Isus Hristos, înseamnă că îl reprezentăm  pe El în casele, în bisericile noastre, dar și în comunitățile noastre și, mai ales, la locul de muncă. Care sunt acele mișcări fundamentale precise necesare pentru a face asta? Permiteți-mi să vă sugerez doar câteva dintre lucrurile  pe care Biblia ni le oferă:

Puneți-L pe Dumnezeu pe primul loc

De obicei, oamenii lucrează pentru ei înșiși, pentru compania lor sau pentru clienții lor. Totuși, în Scripturi suntem îndemnați:

„Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni….. Voi slujiţi Domnului Hristos” (Coloseni 3:23).

Urmăriți excelența

Când ne dăm seama că mai întâi îl slujim pe Dumnezeu, apoi  pe clienții noștri, înțelegem că acest lucru necesită să oferim tot ce putem mai bun din noi. „Nu-i rău” nu este suficient de bun.

Dacă vezi un om iscusit în lucrul lui, acela poate sta lângă împăraţi, nu lângă oamenii de rând.” (Proverbe 22:29).

Lucrați cu integritate

Afacerile sunt adesea tranzacționate cu documente obligatorii din punct de vedere legal, iar noi ar  trebui să fim recunoscuți ca  niște oameni care se angajează să facă ceea ce promit, chiar și atunci când nu este convenabil.

Este o cursă pentru om să facă în pripă o făgăduinţă sfântă şi, abia după ce a făcut juruinţa, să se gândească.” (Proverbe 20:25).

Slujiți cu umilință

Suntem siguri că vom ieși în evidență la locul de muncă atunci când alți oameni văd că suntem dispuși să punem nevoile lor chiar mai presus de ale noastre.

„Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora” (Filipeni 2:3-4).

Autor: Robert J. Tamasy

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.