Sentință favorabilă pentru o fotografă creștină care a refuzat să-și ofere serviciile cuplurilor de același sex

Chelsey Nelson. (Sursă foto: Alliance Defending Freedom)

Un tribunal districtual din SUA i-a dat câștig de cauză unei fotografe și bloggerițe creștine în lupta sa legală împotriva unei legi locale din orașul Louisville, statul american Kentucky, care ar fi obligat-o să facă fotografii la căsătoriile cuplurilor de același sex, încălcând astfel dreptul acesteia la liberă exprimare, conform Constituției americane.

Avocații de la Alliance Defending Freedom (ADF), care o reprezintă pe Chelsey Nelson, au contestat așa-numita „Ordonanță de echitate” care îi cerea să facă fotografii și postări pe blogul său prin care să promoveze ceremoniile de nuntă între persoane de același sex.

După cum a relatat anterior CBN News, Nelson a intentat un proces împotriva autorităților orașului Louisville în noiembrie 2019, contestând ordonanța care o amenința cu plata de daune-interese, onorarii de avocați, rapoarte de conformitate și hotărâri judecătorești pentru a o obliga să participe și să ofere serviciile sale de  fotograf și blogger, prin care să laude ceremoniile de nuntă între persoane de același sex.

În 2020, judecătorul districtual Justin R. Walker a emis o hotîrâre care îi permitea lui Nelson să refuze să-și ofere serviciile pentru căsătoriile de același sex, fără a fi penalizată. Walker a scris în decizia sa că orașul Louisville nu poate aplica „Ordonanța privind echitatea” asupra lui Nelson fără a-i „îngrădi în mod neconstituțional libertatea de exprimare”.

Un al doilea judecător federal susține dreptul lui Nelson la libertatea de exprimare

În hotărârea sa, care are de 44 de pagini, judecătorul districtual Benjamin Beaton a declarat că guvernul nu poate forța artiștii creativi să creeze mesaje pe care nu le susțin.

„Deși autoritățile din Louisville pot cere restaurantelor, hotelurilor și magazinelor să ofere servicii indiferent de opiniile proprietarilor sau de statutul legal al clienților lor, guvernul nu poate forța cântăreții, scriitorii sau fotografii să creeze mesaje pe care nu le susțin”, a scris Beaton.

Într-o declarație, consilierul juridic al ADF, Bryan Neihart, a declarat că decizia instanței trimite un mesaj clar cu privire la libertatea de exprimare.

„Libertatea de exprimare este pentru toată lumea. Nimeni nu ar trebui să fie forțat să spună ceva în care nu crede. Ne bucurăm că instanța a fost de acord că orașul a încălcat drepturile lui Chelsey în temeiul Primului Amendament. Decizia instanței trimite un mesaj clar și necesar fiecărui rezident din Kentucky – și oricărui cetățean american – că fiecare dintre noi este liber să vorbească și să lucreze în conformitate cu convingerile sale profunde. ”

Ordonanța din Louisville îi interzisese, de asemenea, lui Nelson și studioului său, Chelsey Nelson Photography, să explice public, pe site-ul propriu al studioului, motivele religioase pentru care ea celebrează doar ceremonii de nuntă între un bărbat și o femeie. În plus, avocații ADF au cerut Curții Districtuale să oprească autoritățile orașuuil să o amenințe pe Nelson și să îi încalce drepturile conform Primului Amendament, obligând-o să creeze mesaje care contravin credinței sale.

Decizia judecătorului nu a anulat „Ordonanța privind echitatea”, dar a ordonat orașului să nu o aplice împotriva lui Nelson sau a afacerii sale. De asemenea, hotărârea a mai spus că autoritățile nu îi pot interzice acesteia să posteze pe site-ul său declarații prin care să explice de ce nu fotografiază nunțile între persoane de același sex.

Nelson a declarat pentru un post TV că s-a simțit ușurată după decizia instanței și este „încântată să meargă mai departe.”

„Acum, sunt liberă să postez pe site-ul meu despre munca pe care sunt capabilă și dispusă să o fac și despre mesajele pe care le pot comunica. Aceasta este o victorie pentru fiecare creator de conținut din întreaga țară, indiferent dacă se aliniază sau nu cu convingerile mele sau dacă au opinii foarte foarte diferite de ceea ce cred eu. Suntem încântați să mergem mai departe.”

Primarul din Louisville, Greg Fischer, a declarat că nu este de acord cu decizia instanței, calificând-o drept „dezamăgitoare.”

„Suntem un oraș al compasiunii și apreciem numeroasele moduri în care familia noastră LGBTQ+ contribuie la comunitatea noastră diversă”, a declarat Fischer. „Autoritățile metropolitane din Louisville vor continua să aplice în cea mai mare măsură posibilă ordonanța sa care interzice practicile antidiscriminatorii și va lupta împotriva discriminării sub orice formă.”

Fischer a declarat că municipalitatea evaluează hotărârea împreună cu consilierii săi juridici și probabil că va face apel la decizia instanței. El nu a oferit niciun termen pentru acest apel.

Sursa: CBN News

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.