Ce să le spunem credincioșilor din Rusia care vor fi arestați pentru că refuză să ia parte la războiul lui Putin?

Sursă foto: https://novizavet-moscow.ru/

În învățătura creștină există ideea unui război drept. Cetățenii unei țări, inclusiv cei credincioși, pot participa în mod justificat la un război de apărare, atunci când țara în care locuiesc este atacată.

Este de înțeles de ce neoprotestanții din Uniunea Sovietică nu doreau să se înroleze în armată. Ce creștin ar lupta pentru un stat ateu? Credincioșii din fosta Uniune Sovietică au primit din Occident timp de mulți ani Biblii și literatură creștină, considerate de autorități ca materiale de contrabandă. Nu a incercat nimeni să le explice o „teorie a războiului just”. Poziția lor era cea de creștini persecutați, cu convingeri pacifiste.

Pe de altă parte mulți din creștinii din Europa de Vest sunt adepții unui război just. Din acest motiv ei s-au raliat deciziei guvernelor țărilor lor de a sprijini cu arme si financiar armata Ucrainei in lupta lor cu invadatorii ruși.

În ultimii 30 de ani, subiectul unui război just nu prea a primit multă atenție. Dar acum această diferență iese din nou brusc la suprafață. În această miercuri, președintele rus Putin a anunțat mobilizarea. Recent, motivele de exceptare din legea mobilizării fuseseră reduse la minimum. Mai presus de asta, Rusia nu a fost niciodată o țară în care „obiecțiile de conștiință” impresionează pe mulți. Ca urmare, un tânăr creștin poate fi chemat să apere „lumea rusă” în estul Ucrainei. În timp ce el consideră că folosirea armelor este un păcat. Dar, dacă refuză, riscă zece ani de închisoare.

Centura biblică a Uniunii Sovietice

De la invazia din februarie, mulți ucraineni se confruntă cu aceeași dilemă. Majoritatea evanghelicilor de acolo sunt și ei pacifiști. Până acum, acest lucru nu a dus la multe probleme, dar acest lucru s-ar putea schimba rapid.

În plus, Ucraina și Rusia nu sunt egale din acest punct de vedere. În timpul comunismului, Ucraina era cunoscută ca „centura biblică” a Uniunii Sovietice. Ca atare, țara este mult mai obișnuită cu diversitatea religioasă decât Rusia. Să sperăm că un pacifist creștin poate conta pe mai multă înțelegere la Kiev decât la Moscova.

Mulți creștini sprijină rezistența Ucrainei.

Desigur, acest sprijin este de înțeles. În cele șapte luni de la invazie, o cantitate masivă de ajutor de armament a ajuns în Ucraina din partea Occidentului. Fără acest ajutor este foarte probabil ca în acest moment la Kiev s-ar fi aflat acum la putere un guvern pro-rus.

O bună întrebare în acest moment este următoarea: ce îi pot spune cuiva care va fi trimis la închisoare pentru că refuză mobilizarea? Se poate invoca în vreun fel onoarea apărării naționale? Sau voi apăra sprijinul armelor pentru Ucraina? Sau îl voi admira pentru fidelitatea sa față de convingerile și conștiința sa?

Baptiștii ruși nu au dubii în această privință. După discursul de mobilizare al lui Putin, Uniunea Baptistă Rusă a chemat bisericile locale să se roage și să postească timp de o zi. În primul rând pentru a-i sprijini pe cei care ar putea fi chemați la serviciul militar. Unul dintre liderii Uniunii, Viktor Ignatenkov, a calificat știrile despre mobilizare din această săptămână drept confuze. Dar tocmai de aceea creștinii trebuie „să se unească în rugăciune pentru a păstra, ca biserică a lui Hristos, pacea și speranța în inimile noastre”, a spus el. „Rugați-vă pentru pace între națiuni.”

Este un îndemn potrivit pentru toți creștinii. „Teoria războiului just” este un lucru asupra căruia creștinii vor avea divergențe în continuare. Dar acest lucru nu trebuie să ne împiedice să ne rugăm cu dragoste unii pentru alții.

Sursa: CNE.news

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.