Fratele Andrew – fondatorul organizației Open Doors a plecat în veșnicie la vârsta de 94 de ani

Sursă foto: Open Doors

Andrew van der Bijl, cunoscut de creștinii din întreaga lume sub numele de Fratele Andrew, a murit marți la vârsta de 94 de ani.

Fratele Andrew fondatorul organizației de monitorizare a persecuției creștinilor Open Doors este cel mai bine cunoscut pentru că a făcut contrabandă cu Biblii în țările comuniste. Eforturile sale i-au adus porecla de „Contrabandistul lui Dumnezeu”.

„Timp de peste 60 de ani, fondatorul Open Doors – fratele Andrew – a vizitat peste 125 de țări în slujba bisericii globale. Cu o inimă încercată de un amestec de tristețe și bucurie împărtășim cu voi vestea că el a plecat în cea mai mare călătorie a sa de până acum. Astăzi, fratele Andrew s-a dus acasă pentru a fi alături de Dumnezeul pe care și-a petrecut viața slujindu-l”, a declarat Open Doors USA într-o declarație postată miercuri.

„Dumnezeu a folosit ascultarea și rugăciunile lui Andrew pentru a schimba milioane de vieți pentru eternitate. Milioane de oameni au fost schimbați pentru totdeauna de cuvintele, rugăciunile și viața lui Andrew. Suntem îndurerați, dar suntem la fel de recunoscători,” se mai arată în postare.

După cum a relatat CBN News, fratele Andrew s-a născut în Olanda în 1928, sub numele olandez Andrew van der Bijl. Când avea 12 ani, Germania a invadat țara în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La acea vreme, el s-a ascuns de germani, pentru a nu fi obligat să se înroleze în armată.

Ulterior, a devenit cunoscut datorită cărții sale, „God’s Smuggler” (Contrabandistul lui Dumnezeu), publicată în 1967. Cartea, scrisă de jurnaliștii evanghelici John și Elizabeth Sherrill, prezintă în detaliu modul în care fratele Andrew a făcut contrabandă cu Biblii în țările comuniste, trecând pe lângă polițiștii de frontieră neștiutori, în Volkswagen-ul său Beetle.

Potrivit Christianity Today, fratele Andrew ar fi introdus în mod clandestin milioane de Biblii în Polonia, Cehoslovacia, Iugoslavia, Germania de Est, Bulgaria și alte țări din fostul bloc sovietic.

Într-un incident, detaliat pe site-ul Open Doors, fratele Andrew a reușit să treacă granița României cu mașina sa plină de Biblii ilegale fără a fi percheziționat de gardieni. La vremea respectivă, el a observat că gardienii percheziționau fiecare vehicul care trecea granița.

„Doamne, ce mă fac?”. își amintește fratele Andrew că s-a rugat.

Câteva clipe mai târziu, i-a venit o idee care, în cele din urmă, avea să se dovedească a fi de succes.

„Știu că nicio dovadă de inteligență din partea mea nu mă poate ajuta să trec de această percheziție la graniță. Îndrăznesc să cer un miracol? Lăsați-mă să scot câteva dintre Biblii și să le las în loc deschis, unde vor fi văzute”, a povestit el.

După ce a ajuns la postul de gardă, gardianul s-a uitat la pașaportul său și i-a făcut semn să treacă.

„Am mers înainte, cu piciorul deasupra pedalei de frână. Dar nu s-a întâmplat nimic. M-am uitat prin oglinda retrovizoare. Paznicul făcea semn mașinii următoare să oprească, indicându-i șoferului că trebuie să coboare”, a explicat fratele Andrew.

În prezent, Open Doors USA ajută creștinii din peste 60 de țări, relatează Christianity Today. Organizația distribuie zilnic 300.000 de Biblii, 1,5 milioane de cărți creștine, materiale de instruire și manuale de ucenicie. În plus, Open Doors oferă ajutor, asistență, dezvoltare comunitară și consiliere pentru traume, în timp ce militează pentru biserica persecutată din întreaga lume.

Sursa: Christian Headlines

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.