Unele dintre cele mai fascinante situri din istoria biblică se află în Regatul Arabiei Saudite, inclusiv Muntele Sinai, unde Moise s-a întâlnit cu Dumnezeu.
În prezent, zona adâncită în colțul nord-vestic al deșertului saudit este mai mult populată de cămile decât de oameni, dar dacă prințul moștenitor Mohammed bin Salman își va duce planurile la îndeplinire, această zonă cu o adâncă istorie biblică ar putea fi pierdută în curând în urma unui proiect de dezvoltare major.
Moștenitorul tronului saudit a anunțat recent că regiunea este locul unde va fi amplasată noul său megalopolis în valoare de 500 de miliarde de dolari, care ar putea găzdui într-o zi până la nouă milioane de oameni și ar putea redesena totul despre modul în care oamenii trăiesc, lucrează și se joacă.
Proiectul este prezentat ca fiind cel mai modern, mai orientat spre viitor și mai verde oraș din lume, însă puțini sunt cei care cunosc istoria biblică profundă a zonei. Cei care sunt conștienți se întreabă dacă mega-proiectul planificat va ajuta sau va dăuna valorii istorice a regiunii.
Andrew Jones studiază arheologia biblică de peste un deceniu. Echipa CBN News a fost cu el într-o aventură de o săptămână în câteva situri biblice fascinante – locuri despre care aproape toată lumea a citit, dar pe care puțini ajung să le vadă.
El crede că Muntele Sinai se află în Arabia Saudită, foarte aproape de locul propus pentru noul lor mega-oraș.
„Biblia spune că Moise, atunci când avea grijă de turmele lui Ietro, a fugit din Egipt și a trăit în țara lui Midian. Ținutul Midian se află în nordul Arabiei Saudite. Nu există nicio dovadă arheologică pentru Midian în peninsula Sinai. Și într-una din acele zile în care era plecat cu turmele, se spune că s-a dus la Muntele lui Dumnezeu. Iar în Exodul, se spune că ‘a văzut un tufiș aprins pe Muntele Sinai’… Așa că atunci vă veți da seama că Muntele Sinai este aproape de locul unde a trăit Ietro.”
După traversarea miraculoasă a Mării Roșii, israeliții au rătăcit în acest deșert, iar apa era lucrul care îi preocupa cel mai mult.
Cartea Exodul, capitolul 15, spune că au ajuns la o oază numită Elim, unde erau 12 izvoare și 70 de palmieri. Aceste 12 izvoare sunt încă acolo și cel puțin unul este încă folosit de beduinii din zonă.
Jones este îngrijorat de faptul că orice proiect de construcție în zonă ar putea afecta siturile istorice, cum ar fi un lanț muntos despre care spune că este descris în Biblie.
„În timp ce te plimbi cu mașina prin deșert, vei găsi probabil aceste drumuri nou-nouțe pe care ei vor să le construiască. Acum acolo este o întreagă tabără amenajată pentru muncitori. Așadar, este un proiect de mai mulți ani. Sperăm ca acest proiect să nu distrugă tot ce are semnificație biblică acolo”, a spus el.
Jones oferă, de asemenea, dovezi că un munte uriaș, cu un vârf care pare a fi ars, este de fapt Muntele Sinai.
„Dovezile sunt peste tot în jurul nostru că acesta este adevăratul Munte Sinai. Acum, știu că există multe locații propuse pentru Muntele lui Dumnezeu, dar acest munte de aici, din Țara Madianului, este singurul care se potrivește cu toate dovezile biblice pentru Muntele Sinai, sau Muntele lui Dumnezeu, sau un alt nume este Muntele Horeb.”
O câmpie imensă la baza muntelui ar fi putut găzdui cu ușurință pe israeliți și toate animalele lor.
Un altar mare este plasat în centru și acoperit cu petroglife. Multe dintre imagini înfățișează vaci, un animal care în antichitate nu exista în zonă, dar care existau în Egipt.
Jones indică alte dovezi la îndemână.
„Ron Wyatt a descoperit aceste bucăți de marmură când a venit aici pentru prima dată la mijlocul anilor 1980. În 1985, el a găsit o inscripție în ebraică veche și numele Solomon, Muntele lui Dumnezeu, Moise. Și astfel, el a crezut, datorită acestor cuvinte cheie în ebraica veche, că regele Solomon a înființat de fapt un altar de marmură dedicat Muntelui lui Dumnezeu la baza Muntelui Sinai.”
Sursa: CBN News