Gândiți-vă la unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care le-ați primit. Nu mă refer la un cadou pe care l-ați găsit sub brad, într-o dimineață de Crăciun. Gândiți-vă la ceva mai frumos, mai minunat. Poate a existat o perioadă în viața dumneavoastră, când rămas fără loc de muncă, un job s-a materializat, fără a avea legătură cu toate CV-urile pe care le-ați trimis. Sau un moment în care ați fost bolnav , dar v-ați însănătoșit mult mai repede decât credeau doctorii. Sau perioada în care erați foarte îngrijorat în ceea ce privește un anumit lucru, dar printr-o serie de circumstanțe, pe care încă nu le înțelegeți, problema a fost rezolvată. Care a fost reacția dumneavoastră? Nu ați fost incredibil de recunoscător?
Unde sunt ceilalți nouă?
Recent, pastorul nostru ne-a amintit de unul dintre cele mai uimitoare acte de vindecare înregistrate în Biblie. Acesta a fost urmat de un răspuns, la fel de uimitor, din partea celor mai mulți, care au fost vindecați. Dar ceea ce a făcut ca răspunsul lor să fie atât de uimitor, nu a fost deloc ceea ce s-ar aștepta cineva: „Isus mergea spre Ierusalim şi a trecut printre Samaria şi Galileea.
Pe când intra într-un sat, L-au întâmpinat zece leproşi. Ei au stat departe, şi-au ridicat glasul şi au zis: „Isuse, Învăţătorule, ai milă de noi!” Când i-a văzut Isus, le-a zis: „Duceţi-vă şi arătaţi-vă preoţilor!” Şi pe când se duceau, au fost curăţiţi. Unul din ei, când s-a văzut vindecat, s-a întors, slăvind pe Dumnezeu cu glas tare. S-a aruncat cu faţa la pământ la picioarele lui Isus şi I-a mulţumit. Era samaritean. Isus a luat cuvântul şi a zis: „Oare n-au fost curăţiţi toţi cei zece? Dar ceilalţi nouă unde sunt? Nu s-a găsit decât străinul acesta să se întoarcă şi să dea slavă lui Dumnezeu?” Apoi i-a zis: „Scoală-te şi pleacă; credinţa ta te-a mântuit”” (Luca 17:11-19).
Niciunul nu a mulțumit, cu excepția unuia
Când Isus folosea pilde pentru a scoate în evidență anumite lucruri, uneori oamenii înțelegeau greșit ceea ce dorea El să spună. Dar nu a existat nicio neînțelegere cu privire la întrebarea Lui despre ceilalți nouă bărbați. Unde erau ei? Nu există nicio mențiune a faptului că El a fost furios sau a țipat. Cu toate acestea, această întrebare simplă taie adânc, într-un mod în care o voce ridicată sau un pumn scuturat nu ar putea-o face niciodată. Acești oameni au fost vindecați. Nu de șchiopătare, ci de lepră! Nu de gripă, ci de o boală care îi lăsase desfigurați, îi făcuse să fie ocoliți și rușinați. Nouă dintre cei 10 nu și-au exprimat nicio recunoștință. A fost ziua în care mulțumirile au dispărut.
Lucrurile stau în cale
Nu știu ce s-a întâmplat în inimile celor nouă bărbați. Dar am o presupunere, care se bazează pe ceea ce se întâmplă atunci când mulțumirile dispar din viața mea. Uneori poate fi ceva evident – atunci când conduc minibusul nostru pe drum și văd o mașină pe care aș prefera să o conduc. Poate fi, de asemenea, mai subtil – nemulțumirea de a trăi printre alții, care au mai mult. Alteori, mulțumirile lipsesc din cauză că suntem foarte ocupați, sau din lipsa unei urgențe. Mă pot gândi la notițe de mulțumire pe care am vrut să le scriu – de luni de zile. Ce mai astept? Este mai important să îmi actualizez pagina mea de pe rețeaua de socializare?
Un cuvânt simplu poate însemna foarte mult
Cui trebuie să-i mulțumiți? Având în vedere că Ziua Recunoștinței bate pentru unii dintre noi la ușă în această săptămână, este un moment deosebit de potrivit pentru a lua în considerare o astfel de întrebare. Aveți vreun profesor care a făcut o diferența în viața dumneavoastră? Ambii mei părinți au fost profesori, așa că știu cât de mult ar însemna un „mulțumesc” care vine din inima unui fost elev. Cui ați mai putea mulțumi? Cine v-a ajutat, poate cu ani în urmă, să ajungeți în locul în care vă aflați acum? Cine vă face viața mai bună doar prin faptul că face parte din ea? Ați mulțumit acestor oameni? I-ați mulțumit lui Dumnezeu pentru că ei sunt niște daruri minunate pentru dumneavoastră?
Ziua Recunoștinței este o zi specială, desemnată pentru a ne aminti de toate lucrurile pentru care ne simțim recunoscători. Dar de ce ar trebui să ne limităm mulțumirile la o singură zi? În Cuvântul Său, Dumnezeu ne spune:
„Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile” (1 Tesaloniceni 5:18).
Această „atitudine de recunoștință” ar trebui să fie prezentă în noi în fiecare zi.
Autor: Matt Bell