Samy Tuțac: Patriotismul trebuie să se distingă de naționalism…

Este benefic pentru România ca patriotismul neafectat de naționalismul desuet să fie îmbrățișat de generația tânără. Acel patriotism luminat reprezentat de Iuliu Maniu și generația Marii Uniri. Dar este bine ca tinerii să știe că patriotismul se distinge de naționalism.

Patriotismul este un sentiment pozitiv de apartenență la o comunitate numită patrie. Este bazat pe solidaritate față de ceilalți și altruism, adică disponibilitatea de a te sacrifica pentru binele comun. Patriotismul recunoaște un loc în patrie pentru toți. În schimb, naționalismul este exclusivist.

Patriotismul nu poate fi naționalism, pentru că naționalismul este centrat pe închiderea în comunitate și pe tot felul de temeri, în vreme ce patriotismul este deschis. Mai mult, când Dumnezeu și drapelul ajung să se confunde, sau să se amestece împreună, obținem o extrem de explozivă formulă pentru suferință.

De aceea, în calitate de creștini, e corect să fim atașați de patria pământească, fără să uităm însă de Patria cerească. În același timp, fiind parte dintr-o împărăție internațională, trebuie să avem tăria să respingem naționalismul exclusivist.

Samy Tuțac,
Pastorul Bisericii „Providența” din Timișoara

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.