Dr Vlad Schlezak: Este păcat să fii depresiv? Partea a II-a

Deci în linii mari depresia poate fi declanșată (și) de ceva precum stres, mod de a gândi, păcat, boală și chiar de suveranitatea lui Dumnezeu.

Nu consider că depresia este păcat, dar ea poate deveni păcat în anumite situații:
• Atunci când ești deprimat din cauza consecințelor tale păcătoase și nu încerci să te schimbi.
• Atunci când alegi să îi lași pe alții să te controleze, în loc să să asculți de Isus Cristos și să-L lași pe El să aibă controlul asupra vieții tale.
• Atunci când folosești depresia pentru a-i manipula pe alții.
• Atunci când nu faci pașii necesari pentru vindecare – refuzi să cauți ajutorul bio-psiho-socio-spiritual creștin – refuzi consilierea, memorarea versetelor biblice ce te ajută, citirea materialelor creștine, refuzi tratamentul medicamentos, dacă e necesar.

ATENȚIE la așa zișii consilieri și unele staruri evanghelice care cu respect dar nu au nicio pregătire competentă și experienta clinica în domeniu și dau sfaturi greșite atât spiritual creștineste, cât și psihologic și medical psihiatric greșite și induc în eroare, chiar în cazuri grave prevenind bolnavul de tratament spunând că nu există depresie cum spun medicii, ba chiar să nu iei tratament medicamentos dacă asta zice medicul și alte aberații, inclusiv spirituale. În carte am detaliat aceste aspecte biblic, medical, psihologic, social și spiritual creștinește.

Mai mult, cred că dacă depresia netratată conduce la comportamente păcătoase (expresia maximă fiind sinuciderea sau crima) și tu ca om știi lucrul acesta, la fel de bine știi și Corinteni, unde se spune că trupul tău nu mai e al tău, că e al lui Cristos, care l-a răscumpărat și că e Templul Duhului Sfânt și știi că e responsabilitatea ta să ai grijă de trupul tău, de tine, nu ai voie să-ți faci rău ție și altora, trebuie să fii responsabil, să te tratezi pe toate planurile.

Dacă nu o faci și ajungi la dete-riorare maximă, ba nu mai ai discernământ, ba auzi voci, ba ai comportamente păcătoase… Cred că prin lipsa ta de acțiune în direcția tratamentului bio(me- dical)-psiho-socio-spiritual creștin, atunci depresia devine păcat.
• Atunci când nu renunți la autocompătimire și mânie.
• Atunci când dai vina continuu pe Dumnezeu și pe alții pentru nefericirea ta.

Iona a avut, cred, o depresie reactivă din cauza păcatului. Vezi analiza detaliată a depresiei lui Iona în capitolul următor.

*Fragment din cartea „Cum să înfruntăm DEPRESIA” de Dr Vlad Schlezak. Cartea e disponibilă în diaspora pe AMAZON și la librăria Stephanus din București.

Dr. Vlad Schlezak

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.