Ziua 1: Budiștii din Bhutan – 15 zile de rugăciune pentru lumea budistă

 

În 2022, pentru prima dată, un film din Bhutan a fost nominalizat la Oscar la categoria Cel mai bun film internațional. “Lunana: Un iac în sala de clasă”, portretizează un tânăr profesor din Bhutan care merge într-un sat izolat de păstori nomazi de iaci pentru a preda. Acțiunea filmului este plasată în satul real Lunana, un sat cu o populație de 50 de persoane, situat la o altitudine de 3 400 de metri, fără electricitate sau drumuri.

Filmul explorează ce înseamnă să găsești fericirea într-o națiune care afirmă în constituția sa că asigurarea fericirii este scopul principal al guvernului. Se găsește fericirea în păstrarea vechilor moduri de viață sau în permiterea modernizării și a legăturii cu lumea exterioară? Se găsește fericirea în filozofia budistă conform căreia mulțumirea înseamnă acceptare și detașare de dorințe sau în încercarea de a face schimbări? 

Schimbarea a venit încet în Bhutan, dar și rapid. Națiunea nu a introdus televiziunea sau internetul până în 1999, însă la numai 23 de ani de atunci, se fac filme nominalizate la premii. O astfel de schimbare rapidă poate aduce fericire – sau o poate lua. 

Budismul Vajrayana este religia de stat din Bhutan, fiind practicat de 83% din populație. Există foarte puțini creștini – se estimează între 0,5 și 3,6% din populație. Deși în Bhutan există, din punct de vedere legal libertatea religioasă, activitatea misionară este permisă doar de către budiști.

Motive de rugăciune:  

  1. Rugați-vă pentru budiștii din Bhutan, care caută fericirea într-o perioadă de schimbări sociale rapide. Mulți tineri pleacă din Bhutan spre alte națiuni în căutarea unui loc de muncă sau a unor oportunități, în timp ce generațiile mai în vârstă încearcă să păstreze obiceiurile tradiționale. 
  2. Rugați-vă pentru cei foarte puțini creștini din Bhutan, pentru a putea împărtăși bucuria Domnului. 
  3. Rugați-vă pentru ca budiștii din Bhutan să găsească pacea și bucuria de a-L cunoaște pe Hristos. 

“Mi-ai făcut cunoscute căile vieţii şi mă vei umple de bucurie cu starea Ta de faţă.” Faptele Apostolilor 2:28

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.