Ziua a 3-a: Budiștii din Cambodgia – 15 zile de rugăciune pentru lumea budistă

Cartierul sudic al Vietnamului se învecinează cu Cambodgia și găzduiește cea mai mare populație de khmer din afara Cambodgiei. Este o deltă diversă din punct de vedere biologic în jurul râului Mekong, și cu o populație diversă din punct de vedere etnic. Acești khmeri sunt cunoscuți sub numele de “Khmer Krom” sau “Khmerii de Jos”, iar granița îi împarte, dar nu îi separă de khmerii din Cambodgia.

Mulți cambodgieni susțin că Delta Mekong a fost cedată ilegal Vietnamului de către francezi în 1949 și sunt resemnați de faptul că khmerii care trăiesc acolo nu au posibilitatea de a-și învăța și practica limba, istoria și cultura. Acest lucru include forma khmeră de budism, Theravada – o școală diferită de cea practicată în principal peste graniță, în Vietnam, care este budismul Mahayana.

În Vietnam, autoritățile sunt îngrijorate de faptul că khmerii kromi doresc să treacă granița nu doar pentru a-și studia cultura și limba, ci și pentru a se alătura mișcărilor naționaliste cambodgiene. Călugării care doresc să studieze forma lor tradițională de budism în limba lor etnică s-ar putea să nu se mai poată întoarce la casele lor din Vietnam.  

95% din populația Cambodgiei este budistă, iar budismul este religia de stat. Există, din punct de vedere legal, libertatea de a practica alte religii și se estimează că există 250 000 de creștini în Cambodgia, însă prozelitismul public al altor religii nu este permis. 

Motive de rugăciune:  

  1. Rugați-vă pentru ca budiștii khmeri să se vindece de decenii de conflicte din trecut și să construiască o națiune care să sprijine libertatea și pacea. Rugați-vă pentru pace de-a lungul acestei frontiere cu Vietnamul.
  2. Rugați-vă pentru ca creștinii din Cambodgia să crească în credința lor și să fie o lumină în comunitățile lor.
  3. Budiștii cambodgieni nu au multe oportunități de a auzi mesajul lui Isus. Rugați-vă ca ei să aibă oportunități de a întâlni creștini atunci când călătoresc în străinătate sau prin intermediul mass-media.

“Isus i-a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.” Ioan 14:6

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.