Au trecut mai bine de douăzeci și cinci ani de când China a preluat controlul asupra Hong Kong-ului. În acest timp, zeci de activiști pentru drepturile omului și libertate religioasă au fost arestați, în timp ce alte mii de persoane au fugit din calea regimului autoritar.
Cei care au rămas se confruntă cu o presiune tot mai mare, pe măsură ce Beijingul își intensifică represiunea asupra libertății religioase.
David este un pastor care s-a mutat în Hong Kong în urmă cu un deceniu pentru a duce Evanghelia la chinezii vorbitori de mandarină. El a simțit atunci că schimbări politice urmau să vină în oraș și a vrut să fie pregătit.
„Am ajuns în Hong Kong în urmă cu zece ani și am văzut o nevoie mare în rândul comunității vorbitoare de mandarină. Existau foarte puține biserici care ajungeau la acest grup cu vestea bună a lui Hristos”, a spus el.
Majoritatea bisericilor din Hong Kong fac slujbe în cantoneză, limba vorbită pe scară largă în oraș.
„Deoarece mandarina este limba mea maternă, am știut că ar fi mai convenabil să ajung la acest grup în limba noastră de suflet”, a explicat David.
La câțiva ani de la sosirea sa, el a înființat un mic grup de casă format din persoane din China continentală. Comunitatea a crescut pe măsură ce el împărtășea Evanghelia fără restricții sau teamă de represalii din partea autorităților din Hong Kong.
Apoi au venit protestele pro-democrație din 2019, care au modificat brusc peisajul politic și religios din Hong Kong.
În 1997, Beijingul a fost de acord să guverneze Hong Kong-ul în conformitate cu principiul „o țară, două sisteme” și această modalitate trebuia să dureze 50 de ani. Toate acestea s-au schimbat când China a decis să intervină mult mai devreme.
Ca răspuns la proteste, Beijingul a impus o lege cuprinzătoare privind securitatea națională, care i-a conferit noi puteri pentru a pedepsi criticii și a reduce la tăcere disidenții.
O femeie, rezidentă din Hong Kong, a declarat: „Ni s-a promis ‘O țară, două sisteme’. Acum suntem ‘o țară, un sistem’. Nu mai suntem la fel de liberi ca înainte”.
Zeci de activiști pro-democrație, legislatori și jurnaliști au fost arestați de la intrarea în vigoare a legii.
Un alt rezident a declarat: „Nu mai simți că trăiești în Hong Kong, se simte că trăiești exact ca în China.”
Printre cei arestați se numără Jimmy Lai, un catolic devotat și apărător al drepturilor omului și al libertății religioase. Încarcerat pentru că a protestat, Lai ar putea fi condamnat pe viață în spatele gratiilor pentru acuzații legate de securitatea națională.
De asemenea, vizat este și cel mai important lider catolic din Hong Kong, cardinalul Joseph Zen, un critic deschis al Partidului Comunist Chinez.
Pastorul David crede că încercările fac parte din viața de credință. El a declarat: „Pentru noi, creștinii, a-l urma pe Isus înseamnă să trecem prin tot felul de încercări și dificultăți. Nu trebuie decât să citiți Biblia!”
Noua lege a securității continuă să îi forțeze pe mulți cetățeni să fugă din oraș. Un pastor american de aici a văzut, de asemenea, pe mulți din congregația sa plecând.
„Mii de profesori au plecat din Hong Kong, mii de studenți au plecat din Hong Kong, în propria noastră biserică, am avut peste 300 de membri care au plecat,” a explicat pastorul.
El a spus că Hong Kong-ul a trecut de la a fi un oraș deschis la un oraș al fricii în momentul în care China a intervenit. „Așa că mulți oameni care sunt localnici vor spune ‘ai un pașaport internațional, poți pleca oricând’. Eu nu am, așa că trebuie să plec când pot”, a spus el, explicând situația dificilă a populației locale.
Cândva un far al libertății și democrației în regiune, Hong Kong este din nou un oraș colonial.
Un șofer Uber a fost întrebat: „Dacă critici Beijingul sau protestezi împotriva Beijingului, ce se întâmplă?”. El a râs și apoi a făcut o mișcare sugestivă, arătând ca și cum cuiva i s-ar fi tăiat capul.
Aceasta este situația de acum, cu președintele autoritar al Chinei care ia deciziile, inclusiv declararea controlului deplin al Beijingului asupra Hong Kong-ului.
În 2020, președintele Chinei l-a ales pe aliatul său apropiat Xia Baolong pentru a fi reprezentantul Beijingului în Hong Kong. Xia este un binecunoscut adept al liniei dure care a vizat comunitatea creștină clandestină din China. De fapt, în urmă cu câțiva ani, el a lansat o campanie care a dus la distrugerea a mii de cruci din biserici.
În timp ce viitorul libertății religioase atârnă în balanță, pastorul David rămâne optimist și vede mai multe oportunități de a împărtăși dragostea lui Hristos.
Un număr fără precedent de persoane vorbitoare de mandarină s-au mutat aici din China continentală de când Beijingul a preluat controlul. „Nu am mai avut niciodată atât de mulți vorbitori de mandarină în oraș. Îi poți auzi cum se plimbă pe străzi, în metrou, este un moment minunat pentru a le împărtăși vestea bună”, a spus David.
Pastorul, care este și vorbitor de limba engleză, crede că, în ciuda incertitudinilor politice și de securitate, bisericile din Hong Kong sunt mai unite ca niciodată și vor continua să împărtășească un mesaj de speranță.
„Nu există nimic care să se întâmple și care să oprească biserica. Nimic. Indiferent cât de represivă, cât de dominatoare, cât de exigentă, nimic nu va opri lucrarea lui Dumnezeu. Dumnezeu nu se schimbă. Mesajul Lui nu se schimbă. Biserica Lui nu se schimbă”, a spus el.
Sursa: CBN News