Ziua a 8-a: Budiștii din Laos – 15 zile de rugăciune pentru lumea budistă

Națiunea Laos, închisă între Myanmar, China, Vietnam, Thailanda și Cambodgia, și-a păstrat identitatea prin alianțe strategice și tradiții budiste. 66% din populație este budistă, deși mulți își îmbină practica budistă cu tradițiile animiste. Totuși, acest lucru nu este unic în culturile budiste. Identitatea politică a Laosului face ca tradiția sa budistă să fie una neobișnuită.

Laosul a intrat sub stăpânire comunistă în 1975. Cu toate acestea, budismul nu a fost suprimat sub acest regim, mai degrabă, călugării au fost recrutați pentru a sprijini revoluția, iar budismul a fost reprezentat ca fiind compatibil cu principiile socialiste. De exemplu, autoritățile comuniste nu au permis oamenilor să facă donații călugărilor. În schimb, statul a furnizat o rație de orez lipicios care putea fi suplimentată cu alimente pe care călugării le cultivau sau le câștigau ei înșiși. Drept urmare, călugării au devenit mai activi în roluri comunitare, predând alfabetizarea, budismul și oferind medicină tradițională și occidentală, precum și rugăciuni și amulete.

Acesta este un amestec controversat de politică și budism, dar a avut efectul de a îndepărta budismul laos de la practici mai animiste spre ceea ce unii descriu ca o formă mai pură de budism. În cea mai mare parte, budiștii din Laos se simt confortabil în cadrul regimului comunist.

Pentru unii, însă, restricțiile asupra religiei și libertății de exprimare ridică preocupări legate de drepturile omului. Creștinii, animiștii, dizidenții politici și minoritățile etnice au raportat încălcări ale drepturilor omului în Laos.

Motive de rugăciune:

  1. Se știe că traficul de droguri și ființe umane provine din anumite părți ale Laosului. Rugați-vă pentru eforturi pentru a preveni acest lucru.
  2. Mai puțin de 2% din populația Laosului este creștină. Rugați-vă ca ei să fie roditori în lucrare și mângâiați în persecuție.
  3. Rugați-vă ca budiștii din Laos să aibă ocazia de a auzi mesajul lui Isus și de a ajunge la credința în El.

“Dar cum vor chema pe Acela în care n-au crezut? Și cum vor crede în Acela despre care n-au auzit? Și cum vor auzi despre El fără propovăduitor?” Romani 10:14

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.