A apărut Topul Mondial al Persecuției pe anul 2023

Organizația de monitorizare și ajutorare a creștinilor persecutați Open Doors a publicat Topul Mondial al Persecuției pentru anul 2023. Topul este un clasament anual ce cuprinde primele 50 de țări în care creștinii se confruntă cu cele mai mari niveluri de persecuție.

La nivel mondial, peste 360 de milioane de creștini suferă niveluri ridicate de persecuție și discriminare pentru credința lor. Aceasta înseamnă 1 din 7 creștini. Proporția variază în funcție de continent. Astfel, în Africa 1 din 5 creștini sunt persecutați, iar în Asia procentul este și mai mare, 2 din 5 creștini fiind persecutați în această zonă a lumii.

Misiunea organizației Open Doors este de a se asigura că creștinii persecutați nu suferă singuri – ci sunt conectați la biserica mondială pentru sprijin și încurajare.

Din 1993, Topul a dezvăluit amploarea și gravitatea persecuției creștinilor. În ultimii 30 de ani, numărul țărilor în care creștinii suferă niveluri ridicate și extreme de persecuție aproape că s-a dublat, ajungând la 76 de țări.

În cele 50 de țări care fac parte din Topul Mondial al Persecuției, 312 milioane de creștini se confruntă cu niveluri foarte ridicate sau extreme ale persecuției.

Prezentăm în continuare o trecere în revistă a tendințelor de persecuție ce oferă o perspectivă asupra experienței creștinilor care rămân credincioși Domnului Isus, indiferent de costuri.

Violența împotriva creștinilor din Africa Subsahariană a atins noi culmi.

Jihadiștii destabilizează țările din Africa Centrală și de Vest. Țări întregi riscă să se prăbușească în violența extremistă. 26 de țări din Africa Subsahariană se confruntă cu niveluri ridicate de persecuție; jumătate dintre acestea au scoruri de violență în intervalul „extrem de ridicat”.

Mișcarea jihadistă, care urmărește să extindă legea islamică Sharia pe întreg continentul african, i-a forțat pe creștini să se deplaseze constant, de la locuințele lor către tabere de refugiați sau în alte țări. Nesiguranța care rezultă din această experiență de deplasare forțată îi face pe creștini și mai vulnerabili la alte violențe. Femeile creștine, în special, pot fi cu ușurință ținta unor atacuri sexuale, în timp ce bărbații au mai multe șanse să-și piardă viața.

Modelul de opresiune al Chinei se răspândește în toate statele autoritare.

Succesul aparent al Chinei, în special în termeni economici, este atrăgător pentru mulți lideri politici din întreaga lume. Promisiunea de creștere și prosperitate, în același timp cu posibilitatea de a controla toate grupurile și indivizii percepuți ca fiind devianți, a stârnit interesul liderilor din întreaga lume, indiferent de contextul lor ideologic.

Țări atât de diverse precum Sri Lanka, Myanmar și Malaezia s-au îndreptat pe aceeași cale autoritară, alăturându-se statelor din Asia Centrală precum Azerbaidjan, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan și Rusia.

Simpla existență a comunităților creștine este un ghimpe în coasta regimurilor din multe dintre aceste țări, cu atât mai mult activiștii creștini sunt incomozi atunci când își ridică vocea punând piedică încercărilor regimului de a-și controla cetățenii. Folosind limbajul „stabilității” și al „securității”, autocrații exercită presiuni imense asupra liderilor bisericești ca răspuns la apelul lor persistent la respectarea drepturilor omului, la participarea liberă a societății civile, la statul de drept și la transparența alegerilor. Cei care refuză să susțină partidul de guvernământ pot fi catalogați drept „scandalagii”, „perturbatori ai păcii” sau chiar „teroriști”. Aceștia riscă să fie arestați, să le fie demolate clădirile bisericilor sau să-și piardă autorizația pentru funcționarea bisericii.

Biserica din Orientul Mijlociu este redusă numeric și se află încă sub presiune.

Biserica nu a reușit să se redreseze după recrudescența Statului Islamic și încercările extremiștilor de a elimina creștinismul în întregime.

Discriminarea și opresiunea, împreună cu declinul economic paralizant, au ca efect un sentiment acut al lipsei de speranță, în special pentru tineri.

În regiunea Levantului din Orientul Mijlociu (Liban, Siria, Irak, Israel/Teritoriile palestiniene și Iordania), comunitatea creștină este în scădere din cauza lipsurilor, discriminării și persecuției. De când gruparea Statul Islamic (SI) a intrat în scenă, creștinii din aceste zone din Irak și Siria se luptă pentru a-și câștiga existența; în special tinerii creștini se confruntă cu un nivel ridicat al șomajului și cu o ostilitate continuă, încurajând astfel dorința lor de a emigra. Atunci când emigrarea creștinilor crește, comunitățile bisericești sunt slăbite în consecință, fiind private de următoarea generație de lideri și de familii, devenind astfel ținte mai ușor de marginalizat în continuare.

În alte părți din regiune au existat mai puține violențe, mai puține crime, dar nu și o perspectivă mai bună. Cei care se convertesc de la islam la creștinism continuă să se confrunte cu niveluri ridicate de presiune din partea familiei și a comunității.

Condițiile pentru Biserică s-au înrăutățit în America Latină.

Pe lista din 2022, trei țări din America Latină au fost clasate în primele 50 de țări. Pe lista din 2023, acum sunt patru: Nicaragua se află pe locul 50 în 2023, prima dată când această țară apare în top 50. Ea se alătură Columbiei (22), Cubei (27) și Mexicului (38).

Un guvern corupt și ineficient a creat spațiu pentru ca grupările criminale și liderii etnici să apară, să se consolideze și să devină motoare de persecuție – în special în zonele rurale și în rândul populațiilor indigene.

Represiunea guvernamentală din Nicaragua, Cuba și Venezuela s-a intensificat împotriva celor care sunt văzuți ca voci ale opoziției. În special în Nicaragua, represiunea comunistă împotriva liderilor bisericești a devenit din ce în ce mai vizibilă pe parcursul anului.

Vești bune: Mai multă toleranță față de creștini în Golful Persic

În mai multe state din Golf, cum ar fi Bahrain și Emiratele Arabe Unite, a fost promovată o mai mare toleranță. Autoritățile caută modalități de a răspunde la apelul pentru mai multă libertate religioasă în societatea lor islamică.

Discursul instigator la ură împotriva creștinilor aparținând comunităților istorice sau expatriate adesea nu este tolerat în mai multe țări, inclusiv în Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Egipt, deși elementele radicale rămân prezente în societățile lor.

La nivel mondial

Timp de 30 de ani, Topul Mondial al Persecuției a pus în lumină persecuția creștinilor. În întreaga lume, creștinii se roagă și strâng fonduri, pentru ca nimeni să nu sufere persecuția de unul singur.

Credincioșii din cele mai periculoase locuri sunt curajoși și hotărâți. Credința lor este puternică. Alții se poticnesc sub greutatea unei presiuni imense; și ei știu că nu sunt singuri. În ciuda întunericului și a dificultăților persecuției, Biserica lui Dumnezeu avansează și Împărăția Sa crește.

Coreea de Nord

Coreea de Nord a revenit la numărul 1, cu cele mai înalte niveluri de persecuție văzute vreodată. Scorul său de 98, un maxim istoric, reflectă o creștere a arestărilor de creștini și a bisericilor de casă descoperite și închise – în temeiul noii „legi împotriva gândirii reacționare.”

Afganistan, numărul 9 în Top

În ciuda scăderii sale în clasament, persecuția rămâne extremă în Afganistan. Mai puțini creștini afgani au fost uciși pentru credința lor în 2022: mulți au fugit sau au fost uciși când talibanii au preluat puterea. Creștinii convertiți care au rămas se ascund în mare secret – și ar fi probabil condamnați la moarte dacă ar fi descoperiți.

Nigeria, numărul 6

Creștinii continuă să fie atacați și adesea uciși cu brutalitate în nordul Nigeriei. Boko Haram, ISWAP, militanții Fulani și alți barbari înarmați au efectuat raiduri devastatoare asupra comunităților creștine. Guvernul continuă să nege că este vorba de persecuție religioasă, astfel încât încălcările drepturilor creștinilor au fost comise cu impunitate.

China, locul 16

În China, utilizarea tehnologiei de supraveghere digitală se răspândește, ceea ce sporește persecuția și intimidarea. Pe măsură ce instrumentele digitale au devenit tot mai sofisticate, și guvernul chinez a rafinat tot mai mult folosirea lor. Beijingul a recurs la cenzură, dezinformare și supraveghere fără scrupule pentru a intensifica controlul asupra grupurilor religioase.

Nicaragua, locul 50

Nicaragua a intrat în 2023 pentru prima în dată în top 50. Acest lucru se datorează represiunii guvernamentale care s-a intensificat de la protestele din aprilie 2018. Reputația de autoritate și legitimitate pe care o are biserica în țară a făcut din aceasta o țintă specială. Clădirile bisericii au fost deteriorate, posturile de televiziune și colegiile creștine închise, liderii religioși expulzați.

5.621 de creștini uciși la nivel mondial

Anul trecut, 5.621 de creștini au fost uciși pentru credința lor. 90% dintre aceștia au fost doar din Nigeria. Creșterea uriașă a violenței în Nigeria și în Africa Subsahariană a făcut ca mai mulți creștini să își piardă viața în ultimii 5 ani. Creștinii uciși în 2023 sunt cu 80% mai mulți decât în urmă cu cinci ani (3.066).

Sursa: Open Doors

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.