Ziua a 15-a: Budiștii din Kalmîkia – 15 zile de rugăciune pentru lumea budistă

În apropierea Mării Caspice, în sud-vestul Rusiei, veți găsi singura parte a Europei unde majoritatea populației este budistă. 

Calmucii au fost un popor mongol nomad, care a migrat din nord-vestul Chinei în secolul al XVII-lea. Ei au adus cu ei religia dominantă din acea regiune – budismul tibetan. 

Imperiul rus a făcut eforturi pentru a asimila religia și cultura calmucilor, iar mulți calmuci s-au întors în China pentru a-și practica religia în pace. Cei care au rămas s-au confruntat cu restricții mai dure și conflicte cu autoritățile rusești, până când toți au fost exilați în Siberia sub regimul lui Stalin. Ei nu s-au întors în țara lor natală până la sfârșitul anilor 1950.

După dizolvarea Uniunii Sovietice, Republica Kalmîkia a ales să rămână în Federația Rusă și, în cele din urmă, legislația rusă le-a recunoscut dreptul de a-și păstra cultura și religia. De atunci, budismul a cunoscut un reviriment.

Liderul spiritual al budiștilor din Kalmîkia este un calmuc născut în America, care a fost instruit ca și călugăr în India în perioada copilăriei. El a fost numit de Dalai Lama drept Lama Suprem al poporului calmuc și a condus renașterea budismului în această zonă, restaurând temple și formând călugări. În prezent, peste 50% din cei 300 000 de oameni care trăiesc în Kalmîkia sunt budiști. 

 Motive de rugăciune:

  1. Kalmîkia se confruntă cu multe provocări. Pământul este aspru, situația economică este dificilă, asistența medicală este insuficientă și mulți tineri pleacă pentru a-și găsi de lucru în altă parte. Rugați-vă pentru ca această regiune să fie binecuvântată și pentru ca nevoile poporului calmuc să fie satisfăcute.
  2. Există foarte puțini creștini calmuci. Rugați-vă pentru ca aceștia să fie încurajați în credința lor și pentru ca alți creștini să împărtășească dragostea lui Hristos cu budiștii calmuci.
  3. Rugați-vă ca budiștii din Kalmîkia să audă Evanghelia în locuri neașteptate.

 “Rugați, dar, pe Domnul secerișului să scoată lucrători la secerișul Său.” Matei 9:38

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.