Mana de luni: Luarea deciziilor conform regulii de 24 de ore

Terry Looper, autorul cărții Sacred Pace, a vorbit la conferința summit-ului organizației noastre. El a recunoscut că la începutul carierei sale de afaceri, dorința de a face pe plac oamenilor l-a determinat uneori să ia decizii neînțelepte. În încercarea lui de a-i face pe ceilalți fericiți, ajungea ocazional la decizii pripite pe care mai târziu le putea regreta.

După ce a experimentat consecințele acestui lucru de mai multe ori, Looper a implementat în cele din urmă o regulă simplă care să îi permită să evite luarea de decizii atât de neînțelepte, rău motivate. El a spus că a refuzat să ia vreo decizie asupra oricărei chestiuni importante înainte de a aștepta 24 de ore.

Looper a spus că această decizie de a aștepta timp de 24 de ore pentru a lua o decizie i-a oferit oportunitatea de a se îndepărta de presiunea situației. De asemenea, a avut timp ca să analizeze cu atenție cererea.

Am putea aplica acest principiu, practic, în orice situație în care este necesară luarea unei decizii. Aici ar putea fi  incluse lucruri precum achiziții majore, semnarea de contracte, decizii importante de angajare, schimbarea locului de muncă, acordarea unui împrumut cuiva, implicarea profundă într-un proiect și nenumărate alte circumstanțe care ar putea avea un impact pe termen lung asupra dumneavoastră și a celor apropiați.

Foarte puține decizii sunt atât de urgente încât să nu poată fi amânate pentru 24 de ore. Acest lucru poate elimina din ecuație emoțiile și impulsurile. Uneori, o oportunitate pare prea bună pentru a fi ratată, dar după o perioadă de așteptare, ne-am putea da seama că dacă este atât de bună pe cât pare. Întârzierea luării unei decizii oferă, de asemenea, timpul necesar pentru a lua în considerare factorii pe care este posibil ca initial să nu îi fi luat în considerare sau pentru a reconsidera detaliile importante, dintr-o varietate de perspective. Luarea deciziilor în urma impulsului de moment oferă rareori acest lux.

Biblia, care din multe puncte de vedere este cea mai bună carte de afaceri scrisă vreodată, are multe de spus despre importanța luării unor decizii atente și bine gândite. Iată doar câteva exemple:

Evitați capcana deciziei pripite

După cum Looper a observat, există adesea o tentație de a ajunge rapid la decizii care să îi mulțumească pe ceilalți. Dar pe termen lung, luarea unor decizii care să aducă regrete mai târziu nu sunt plăcute nimănui.

„Este o cursă pentru om să facă în pripă o făgăduinţă sfântă şi, abia după ce a făcut juruinţa, să se gândească” (Proverbe 20:25).

Evitați rușinea unei decizii schimbate

S-ar putea să nu dorim să dezamăgim oamenii luând o decizie contrară dorințelor lor, dar este și mai dezamăgitor să fie nevoie să ne întoarcem la ei și să recunoaștem că nu avem cum să ne ținem de  decizia inițială. Isus a învățat:

„Felul vostru de vorbire să fie: ‘Da, da; nu, nu’; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău.” (Matei 5:37).

Evitați rușinea de a nu putea îndeplini angajamentul

Adesea deciziile noastre sunt bine intenţionate; inițial credem că ne putem îndeplini obligațiile pe care ni le asumăm. Din păcate, dacă deciziile sunt făcute în grabă, s-ar putea ca mai târziu să arate că am fost neînțelepți.

„Căci cine dintre voi, dacă vrea să zidească un turn, nu stă mai întâi să-şi facă socoteala cheltuielilor, ca să vadă dacă are cu ce să-l sfârşească?” (Luca 14:28).

Luarea deciziilor poate fi un proces dificil, mai ales când sunt multe în joc. Deciziile ar trebui luate cu o deliberare atentă pentru a evita regretele viitoare sau alte repercusiuni. Acest lucru oferă, de asemenea, timp pentru a vă ruga și a căuta înțelepciunea lui Dumnezeu înainte de a continua. Dacă aveți tendința de a lua decizii pripite, încercați regula de 24 de ore a lui Terry Looper.

Autor: Rick Boxx

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.