

Sursa: CNBC
La peste trei zile după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a devastat Turcia și Siria, efectele sale continuă să crească.
Cel puțin 19.000 de persoane au murit, în Turcia bilanțul victimelor ridicându-se la peste 16.000 de morți, potrivit președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan.
În timpul unei vizite efectuate în provincia Gaziantep, afectată de cutremur, Erdoğan a mai declarat reporterilor că există peste 68.000 de persoane rănite și peste 6.400 de clădiri distruse.
În plus, cel puțin 28.044 de cetățeni au fost evacuați din orașul Kahramanmaras, puternic afectat de cutremur, a informat agenția turcă pentru dezastre.
În Siria,cel mai recent bilanț al deceselor se ridică la peste 3.100. Peste 298.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele, a anunțat presa de stat siriană. Aceste date se referă doar la partea din Siria controlată de guvern, nu și la regiunile deținute de rebelii din nord-vestul țării, care sunt mai aproape de epicentru.
OMS: „Un pericol real de dezastru secundar”
„Există un pericol real de a asista la un dezastru secundar, care ar putea provoca daune mai multor persoane decât dezastrul inițial, dacă nu ne mișcăm în același ritm și cu aceeași intensitate ca în cazul operațiunilor de căutare și salvare”, a declarat Robert Holden, managerul de răspuns la incidente al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Robert Holden.
În cadrul unei conferințe de presă susținute joi dimineață la Geneva, el a subliniat că organizațiile umanitare trebuie să se asigure că persoanele care au supraviețuit cutremurului „continuă să supraviețuiască”.
Mulți dintre ei „supraviețuiesc în aer liber, în condiții din ce în ce mai rele și oribile, cu aprovizionarea cu apă, combustibil și electricitate grav întreruptă.”
Primul convoi de ajutoare al ONU care ajunge în nordul Siriei
Transportul ajutoarelor umanitare străine în Siria este dificilă, din cauza situației socio-politice de pe teritoriul țării, care suferă un război civil de peste 12 ani.
Din acest motiv, primul convoi de ajutoare al ONU, format din șase camioane care transportă articole pentru locuri de adăpost și produse nealimentare, tocmai a trecut prin punctul de trecere Bab al-Hawa, singurul coridor de ajutor umanitar dintre Turcia și Siria, unde aproximativ 4,1 milioane de persoane care au fugit din fața războiul civil din această țară, se bazau deja pe ajutor pentru a supraviețui.
„Avem nevoie de ajutoare care să salveze vieți. Civilii au nevoie disperată de el, oriunde s-ar afla, indiferent de granițe și limite. Avem nevoie urgentă de el prin cele mai rapide, directe și eficiente rute. Au nevoie de mai mult din absolut orice”, a subliniat trimisul special al ONU în Siria, Geir Pedersen.
Ajutor internațional
Echipele de salvare din ambele țări își continuă munca grea, dar speranța dispare pentru numeroasele persoane încă prinse sub dărâmături.
În plus față de ajutorul local, ministrul turc de externe, Mevlüt Çavușoğlu, a declarat că Turcia a primit promisiuni de ajutor din partea a 95 de țări și 16 organizații internaționale începând de luni.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter: „Acum suntem într-o cursă contra cronometru pentru a salva vieți împreună. În curând vom oferi ajutor de urgență, împreună. Turciei și Siriei pot conta pe UE. Haideți să mobilizăm fonduri la nivel mondial pentru comunitățile afectate”.
Liderii celor 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles pentru un summit, i-au scris joi lui Erdoğan pentru a-și exprima „deplina solidaritate” și pentru a oferi mai multe ajutoare de urgență.
„Suntem pregătiți să ne intensificăm în continuare sprijinul în strânsă coordonare cu autoritățile turce. Gândurile noastre vor continua să fie alături de dumneavoastră și de poporul dumneavoastră”, au adăugat aceștia.
Sursa: Evangelical Focus
