Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Pastor din India încarcerat pe baza unor acuzații false

Sursă foto: Unsplash

Un pastor din nordul Indiei rămâne în închisoare după mai bine de trei luni, deși a obținut eliberarea pe cauțiune, deoarece extremiștii hinduși au adus noi acuzații false împotriva sa.

„Trecem prin vremuri tulburi și nu știm când se va termina totul”, a declarat Preeti Masih, al cărei soț, pastorul Vijay Masih, a ajuns în data de 7 februarie la 100 de zile petrecute în închisoare.

Vijay, pastor al unei congregații a Bisericii Evanghelice din India (ECI) din Fatehpur, statul Uttar Pradesh, a obținut eliberarea pe cauțiune pe 16 ianuarie, însă noi acuzații depuse împotriva sa i-au prelungit termenul de arest. Inițial, el fusese arestat pe 14 aprilie 2022 și a fost eliberat pe cauțiune după trei zile, dar apoi a fost arestat din nou la 30 octombrie.

Pastorul Masih și alți 49 de creștini din localitatea Hariharganj din Fatehpur au fost arestați unul după altul începând cu luna aprilie a anului trecut, în temeiul Legii din Uttar Pradesh privind interzicerea convertirilor ilegale la altă religie din 2021 și al altor legi. Plângerea inițială a fost depusă de un oficial al organizației locale extremiste hinduse Vishva Hindu Parishad (VHP) împotriva a 35 de creștini identificați și a 20 de creștini neidentificați la 15 aprilie.

Pastorul Masih și ceilalți creștini arestați, plus alți câțiva, s-au confruntat cu noi acuzații formulate într-o plângere depusă de Virendra Singh pe 23 ianuarie. Plângerea enumeră 47 de creștini identificați și 20 de creștini neidentificați, iar aceleași nume figurează într-o altă plângere depusă în aceeași zi de Sanjay Singh.

În ambele plângeri, creștinii sunt acuzați în mod nefondat în temeiul dispozițiilor Legii Uttar Pradesh privind interzicerea convertirilor ilegale, împreună cu afirmații nefondate de falsificare, înșelăciune și conspirație criminală.

„Avem o listă de aproximativ 55 de creștini pe care să îi arestăm și am arestat 49 dintre ei și am emis NBW (mandat de arestare fără cauțiune) pentru ceilalți șase care au rămas”, a declarat pentru Morning Star News subinspectorul principal al secției de poliție Kotwali din Fatehpur, Santosh Kumar.

El a confirmat că toate cele patru plângeri înregistrate începând cu  data de 14 aprilie repetă aceeași listă de nume, cu doar câteva adăugiri în ultimele două.

„Dacă cei șase care nu sunt arestați în prezent fug de poliție, avem ordin să le sechestrăm proprietățile în conformitate cu secțiunile 82 și 83 din Codul de procedură penală”, a declarat el.

Atacul din Joia Mare

Arestările au început atunci când o mulțime de extremiști hinduși care strigau „Jai shree Ram [Trăiască, domnul Ram]” a înconjurat clădirea bisericii în care pastorul Masih slujea în Joia Mare în data de 14 aprilie 2022.

Mass-media i-a însoțit pe extremiștii hinduși, care aduseseră lacăte pe care le-au folosit pentru a încuia porțile din față și din spate ale proprietății bisericii. Liderii VHP au chemat poliția în același timp în care creștinii din interior au raportat atacul prin telefon.

La sosire, polițiștii le-au spus creștinilor să rămână calmi și să le permită să se ocupe de problemă, în timp ce se pregăteau să îi aresteze.

Clădirea bisericii ECI din Fatehpur, Uttar Pradesh

„Am fost păcăliți crezând că poliția va face ceea ce trebuie”, a declarat Preeti Masih pentru Morning Star News. „Au notat datele personale ale tuturor creștinilor, cum ar fi numărul aadhaar (CNP-ul), data nașterii, adresa actuală și adresa permanentă, împreună cu numele lor”.

Polițiștii le-au spus creștinilor că îi vor duce la secția de poliție și apoi le vor da drumul.

În timp ce creștinii așteptau la secție, ofițerii au depus un prim raport de informare (FIR) împotriva a 35 de creștini identificați și a 20 de creștini neidentificați, iar aceștia au fost aduși în fața instanței. Nouă dintre ei, care erau în vârstă sau aveau diverse afecțiuni trupești, au fost lăsați să se întoarcă acasă, iar restul – inclusiv femei și copii mici – au fost trimiși la închisoare.

Aceștia au obținut o cauțiune și au fost eliberați două zile mai târziu, pe 16 aprilie.

Acuzații de convertire forțată

În plângerea sa, oficialul local al VHP, Himanshu Dikshit, i-a acuzat pe cei adunați la slujba de la biserică că au convertit cu forța 90 de hinduși. Șeful stației, Amit Mishra, a declarat apoi, în mod fals, pe canalul media de știri ThePrint că ECI era puternic implicat în convertirea forțată a hindușilor și a altor persoane, a declarat Preeti Masih.

Mishra ar fi spus că creștinii „ademenesc oamenii oferindu-le tot felul de avantaje, cum ar fi admiterea copiilor în școli misionare și locuri de muncă pentru tineri în spitalul misionar local și în ONG-uri. Ei merg în sate și oferă ajutoare financiare oamenilor. Cumpără bivoli pentru cei care nu și-i pot permite”.

Șeful stației a declarat pentru ThePrint că se estimează că între 1.000 și 2.000 de persoane au fost convertite de membrii bisericii numiți în FIR.

Preeti Masih a negat categoric acuzațiile, spunând că toate sunt povești inventate.

„Niciuna dintre acuzațiile de ademenire și convertire forțată nu este adevărată. Poliția nu ne-a întrebat nimic. Ei au înregistrat doar acuzațiile aduse de organizația hindusă și, sub presiunea acestora, au efectuat arestări.”

Edwin J. Wesley, ofițer juridic și secretar general al ECI, a declarat că liderul VHP și susținătorii săi au inventat întreaga poveste. El a numit cazul un fals complet.

„FIR-ul (Raportul de informare) este complet fals și lipsit de fundament”, a declarat Wesley pentru Morning Star News. „Dacă cineva vizitează biserica, este evident că însăși capacitatea bisericii nu depășește 60 de persoane, astfel încât toți cei care au fost prezenți în momentul atacului în interiorul bisericii reprezintă numărul total de persoane menționate în FIR.”

Preeti Masih a declarat că ea și soțul ei au trăit în pace cu hindușii din zonă și au avut relații bune cu toată lumea.

„Avem relații bune cu vecinii noștri de mulți ani. Nu au fost probleme la nivel personal cu nimeni. Este foarte șocant, precum și foarte dureros să vedem cum vecinii noștri s-au întors împotriva noastră. În momentul în care au apărut jurnaliștii și i-au intervievat pe vecinii noștri, aceștia au venit cu povești inventate și au vorbit împotriva noastră iar nimic din toate acestea nu este adevărat și noi nu am făcut nimic pentru a merita vreunul din aceste lucruri.”

Istoricul hărțuirii

Trei secții de poliție din Fatehpur au depus cel puțin șapte rapoarte de anchetă de la începutul anului 2022, în urma unor plângeri din partea VHP și Bajrang Dal, susținând că creștinii încearcă să convertească daliți și hinduși prin ademenire, înșelăciune, constrângere și alte mijloace.

Majoritatea celor 35 de persoane menționate în FIR-ul inițial sunt angajați ai Spitalului Creștin Broadwell din Fatehpur, un spital vechi de 114 ani, înființat în 1909. Poliția a trimis citații către directorul spitalului, Dr. Samuel Mathew, și către unul din angajați, Parminder Singh, pe 4 ianuarie pentru a furniza documente pentru anchetă, conform FIR.

De asemenea, polițiștii au emis citații și către personalul biroului din Fatehpur al World Vision International și către episcopul Bisericii Evanghelice din India din Prayagraj pentru a furniza informații în cadrul anchetei.

Pe măsură ce arestările s-au desfășurat în ultimele 10 luni, o unitate locală de informații a investigat acuzațiile din Prayagraj, în fiecare zi apărând ceva nou, a declarat Wesley de la ECI.

„Știam că această chestiune este falsă și că în curând va fi rezolvată în Fatehpur, dar, din păcate, s-a răspândit din Fatehpur în Allahabad [acum Prayagraj] și în multe sate mici din Allahabad și din împrejurimi, unde au loc adunări bisericești. Investigatorii se interesează de bisericile din sate, de data la care au fost înființate și cine se ocupă de fiecare adunare.”

Poliția nu s-a limitat doar la satele mici, ci au făcut cercetări și la instituții mari precum SHUATS (Universitatea de Agricultură, Tehnologie și Știință) și Allahabad Bible Seminary, a spus Wesley.

Pe perioada de timp de când soțul ei se află în închisoare, Preeti Masih a reușit să se întrețină pe ea și pe cei doi copii ai săi, în vârstă de 10 și 12 ani, din salariul soțului ei, pe care ECI continuă să îl plătească. Ea își vizitează soțul de cel puțin două ori pe săptămână și îl încurajează să continue.

Pastorul Masih a condus biserica ECI din Fatehpur în ultimii 13 ani.

Un purtător de cuvânt al Comisiei pentru libertate religioasă din cadrul EFI a declarat că mass-media locală a contribuit la creșterea numărului de acuzații false de convertiri forțate în India.

„În mod clar, convertirea forțată nu este altceva decât o minciună și lucrarea celui rău cu scopul de a crea o interpretare falsă a realității. Mass-media joacă un rol major în crearea acestei percepții despre comunitate. În ceea ce privește convertirea forțată, nu a existat niciun caz de condamnare în trecut și nici acum, deoarece creștinii sunt doar ucenici ai lui Hristos și cred în ideea de a sluji, de a iubi și de a avea grijă unii de alții.”

Tonul ostil al guvernului Alianței Naționale Democrate, condusă de partidul naționalist hindus Bharatiya Janata, față de non-hinduși, i-a încurajat pe extremiștii hinduși din mai multe părți ale țării să îi atace pe creștini de când premierul Narendra Modi a preluat puterea în mai 2014, spun apărătorii drepturilor religioase.

India se află pe locul 11 pe lista World Watch List 2023 a organizației monitorizare a libertății religioase Open Doors, a țărilor în care este cel mai dificil să fii creștin. Țara se afla pe locul 31 în 2013, dar a urcat în fiecare an în clasament după ce Modi a ajuns la putere.

Sursa: Morning Star News

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.