Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Mana de luni: Importanța de a „rămâne pe banda noastră”

Vorbind la summit-ul nostru, o conferință sponsorizată de Unconventional Business Network, Terry Looper, autorul cărții Sacred Pace, a făcut o observație interesantă. El a susținut faptul  că toată lumea ar trebui să se străduiască să lucreze 80 la sută din timp în domeniul în care deține talente. Am putea numi acest lucru „a rămâne pe banda noastră”, folosind metafora traficului de a nu schimba frecvent benzile în timp ce conducem.

Potrivit lui Looper, atunci când suntem capabili să lucrăm în moduri prin care să ne folosim la maximum de punctele noastre forte găsim o bucurie mai mare și suntem mai productivi. El a mai adăugat și ceva suplimentar despre valorificarea talentelor noastre, lucru care a rezonat cu mine. Când rătăcim în domenii în care nu suntem talentați – nu reușim să rămânem pe banda noastră – îi privăm pe membrii echipei noastre de oportunitățile de a-și folosi propriile daruri și expertiza. Când alegem să facem munca la care colegii noștri sunt cei mai buni, îi lipsim pe aceștia de bucuria lor.

De ce este atât de important să fim bucuroși atunci când ne desfășurăm munca? Ei bine, așa cum cineva a explicat: „Atunci când iubești ceea ce faci, nu vei mai merge la muncă în nicio altă zi din viața ta”. Deși munca noastră are elementele ei inevitabile de trudă, oboseală și dificultate, ea nu trebuie să ne fie neplăcută.

O carte din Vechiul Testament a Bibliei explică bine acest lucru:

„Nu este altă fericire pentru om decât să mănânce şi să bea şi să-şi înveselească sufletul cu ce este bun din agoniseala lui! Dar am văzut că şi aceasta vine din mâna lui Dumnezeu.” (Eclesiastul 2:24).

Cu alte cuvinte, din moment ce ne petrecem o mare parte din zile și săptămâni lucrând, ne-am putea aștepta la fel de bine să găsim împlinire și bucurie în ceea ce facem.

Unul dintre subiectele recurente din Cuvântul lui Dumnezeu este munca – în special perspectiva Domnului asupra ei – așa că ar trebui să fim atenți la ceea ce putem învăța din Scripturi despre muncă și despre capacitatea noastră de a ne bucura de ea:

Munca poate aduce recompense dorite

Una dintre ironiile vieții sunt oamenii pe care îi vedem și care ar dori să experimenteze multe dintre lucrurile bune pe care le oferă viața, dar din anumite motive cred că astfel de recompense vin fără efort și determinare. După cum proverbul următor ne spune, „Dacă nu îndrăznești, nu câștigi”. Biblia spune astfel:

„Cine lucrează cu o mână leneşă sărăceşte, dar mâna celor harnici îmbogăţeşte” (Proverbe 10:4).

Munca ne poate aduce recunoaștere

Într-o lume în care atât de mulți oameni sunt mulțumiți să aloce minimul de timp și efort, cei care fac tot posibilul și depășesc așteptările vor fi remarcați.

„Dacă vezi un om iscusit în lucrul lui, acela poate sta lângă împăraţi, nu lângă oamenii de rând.” (Proverbe 22:30).

Bucuria și mulțumirea apar atunci când facem echipă cu ceilalți

Realizarea individuală poate fi mulțumitoare, dar există ceva special atunci când lucrăm în echipă cu alți oameni talentați și înzestrați pentru a atinge scopuri și obiective comune.

„Mai bine doi decât unul, căci iau o plată cu atât mai bună pentru munca lor. Căci, dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul. Dar vai de cine este singur şi cade fără să aibă pe altul care să-l ridice! Tot aşa, dacă se culcă doi împreună, se încălzesc unul pe altul, dar cum are să se încălzească dacă e singur? Şi dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; şi funia împletită în trei nu se rupe uşor” (Eclesiastul 4:9-12).

Nu-i așa că nu ați intra în sediul locului de muncă pentru a scoate o armă și a jefui compania? Dar într-un anumit sens, asta facem atunci când ne aventurăm dincolo de zonele noastre forte și de talentul nostru și „încălcăm” abilitățile și talentele altora. Nu furați bucuria celorlalți membri ai echipei. Rămâneți pe banda dumneavoastră – s-ar putea să descoperiți că întregul (efortul dumneavoastră combinate cu al celorlalți) este mai mare decât suma părților.

Autor: Rick Boxx

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.