
Unul dintre cele mai valoroase, dar subapreciate documente, atât pentru angajarea cât și pentru gestionarea oamenilor, este fișa postului. Concepută atât pentru angajator, cât și pentru angajat, aceasta descrie îndatoririle, responsabilitățile și așteptările pentru un anumit loc de muncă, astfel încât ambii să înțeleagă clar care sunt așteptările.
Cu ani în urmă, când am fost angajat pentru a fi redactor și director de publicații la CBMC, fișa postului includea să fiu redactor pentru revista misiunii și să scriu o carte împreună cu președintele organizației. Nu scrisesem niciodată un articol de revistă, dar cei 10 ani în care scrisesem articole de referință pentru ziar mi-au oferit o bază bună. La momentul respectiv scrierea unei cărți era unul dintre scopurile mele personale, așa că fișa postului mi s-a părut desprinsă din rai.
Cu toate acestea, descrierile postului nu asigură lipsa eșecului. Când șeful și subordonatul nu sunt aliniați la ceea ce presupune locul de muncă, pot apărea probleme – chiar și unele grave. Îmi amintesc de un director care a povestit despre o perioadă în care nu s-a înțeles cu o angajată pentru că pur și simplu el și ea nu aveau aceeași viziune cu privire la așteptările fișei postului.
După o perioadă de timp, dezamăgit de munca angajatei, a chemat-o în biroul său, pregătit să o informeze că serviciile ei nu îi mai sunt necesare. Trecând direct la situația dificilă, el a întrebat: „Îți place meseria ta?” „Oh, îmi place!” a răspuns ea entuziasmată. Uimit, el a întrebat: „Ei bine, spune-mi cum crezi că te descurci”. Angajata a răspuns că simte că se descurcă foarte bine și a descris în detaliu sarcinile pe care le îndeplinea.
Imediat, directorul și-a dat seama că angajata făcea o treabă foarte bună – dar nu efectua munca pe care el se aștepta ca ea să o facă. Problema nu a fost descrierea fișei postului, ci eșecul lui de la început de a se asigura că ambii erau de acord cu așteptările. În loc să o concedieze, directorul i-a oferit o creștere de salariu – și o revizuire amănunțită a fișei postului ei, pentru a-i clarifica responsabilitățile.
Dacă ești un ucenic al lui Isus Hristos, ai o a doua „fișă a postului” – ceea ce Dumnezeu așteaptă de la tine în rolul tău de „ambasador al lui Hristos”, așa cum ni se spune în 2 Corinteni 5:20. Am putea cita multe responsabilități care sunt prezentate în Scripturi, dar voi enumera aici doar câteva:
Să-L iubesc pe Dumnezeu și pe ceilalți
Rugat să identifice care este cea mai mare poruncă, Isus a răspuns:
„‘Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.’Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: ‘Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.’” (Matei 22:37-39).
Să muncesc din toată inima
Ar trebui să ne străduim să fim martori ai lui Isus prin cuvintele noastre, dar profunzimea și autenticitatea credinței noastre sunt arătate prin sârguința și angajamentul nostru spre excelență în tot ceea ce facem.
„Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni…..Voi slujiţi Domnului Hristos.” (Coloseni 3:23-24).
Să lucrez cu integritate
Dacă oferim prioritate onestității și integrității acest lucru ne ajută să ieșim în evidență în lumea afacerilor, loc unde compromisul și necinstea sunt extrem de răspândite.
„Neprihănirea oamenilor cinstiţi îi cârmuieşte fără teamă, dar vicleniile celor stricaţi le aduc pieirea.” (Proverbe 11:3).
„Cântarul şi cumpăna dreaptă vin de la Domnul; toate greutăţile de cântărit sunt lucrarea Lui.” (Proverbe 16:11).
Autor: Robert J. Tamasy
