O declarație evanghelică pentru un stil de viață simplu

Sursă foto: Unsplash

În 1974 a avut loc Congresul de la Lausanne pentru Evanghelizare Mondială  când a fost redactat și celebrul „Legământ de la Lausanne” care a fost adoptat în cadrul acestei adunări.

Articolul 9 a stabilit introducerea temei unui stil de viață simplu orientat spre evanghelizarea unei lumi pierdute fără Hristos, care avea să devină o problemă majoră în anii ce aveau să vină. Iată textul integral, care reflectă situația de la acea vreme:

  1. Urgența sarcinii de evanghelizare

Mai mult de 2,7 miliarde de oameni, ceea ce reprezintă mai mult de două treimi din întreaga omenire, nu au fost încă evanghelizați. Ne este rușine că atât de mulți au fost neglijați; este o mustrare pentru noi și pentru întreaga Biserică.

Cu toate acestea, există acum, în multe părți ale lumii, o deschidere fără precedent față de Domnul Isus Hristos. Suntem convinși că acesta este momentul ca bisericile și ONG-urile creștine să se roage cu seriozitate pentru mântuirea celor neatinși și să lanseze noi eforturi pentru a realiza evanghelizarea mondială.

O reducere a misionarilor străini și a fondurilor într-o țară evanghelizată poate fi uneori necesară pentru a facilita creșterea bisericii naționale și autofinanțare și pentru a elibera resurse pentru alte zone neevanghelizate.

Misionarii ar trebui să circule liber spre toate cele șase continente, într-un duh smerit de slujire. Scopul ar trebui să fie, ca prin toate mijloacele disponibile și în cel mai scurt timp posibil, ca fiecare persoană să aibă posibilitatea de a auzi, de a înțelege și de a primi vestea bună.

Nu putem spera să atingem acest obiectiv fără sacrificii. Cu toții suntem șocați de sărăcia a milioane de oameni și tulburați de nedreptățile care o provoacă. Cei dintre noi care trăim în condiții de bunăstare ne acceptăm datoria de a dezvolta un stil de viață simplu pentru a contribui mai generos atât la ajutorare, cât și la evanghelizare.

Un angajament evanghelic pentru un stil de viață simplu (1980)

În 1980, Mișcarea de la Lausanne, care a luat naștere în urma acestui congres, a organizat Consultarea Internațională privind Stilul de Viață Simplu, care a dus la publicarea cărții „An Evangelical Commitment to Simple Lifestyle” (Un angajament evanghelic pentru un stil de viață simplu).

Acesta a fost un răspuns la provocarea lansată în articolul 9 din Pactul de la Lausanne.

Frazele de început dau tonul:

Isus, Domnul nostru, ne cheamă la sfințenie, smerenie, simplitate și mulțumire. El ne promite, de asemenea, odihna Sa. Mărturisim, totuși, că am permis adesea dorințelor profane să ne tulbure liniștea interioară. Așadar, fără reînnoirea constantă a păcii lui Hristos în inimile noastre, accentul nostru pe o viață simplă va fi unilateral.

Ascultarea noastră creștină cere un stil de viață simplu, atent la nevoile celorlalți. Cu toate acestea, faptul că 800 de milioane de oameni sunt săraci și că 10.000 mor de foame în fiecare zi face, prin comparație, ca orice alt stil de viață să fie opulent.

În timp ce unii dintre noi au fost chemați să trăiască printre cei săraci, iar alții să își deschidă casele pentru cei nevoiași, cu toții suntem hotărâți să dezvoltăm un stil de viață mai simplu. Intenționăm să ne reanalizăm veniturile și cheltuielile, pentru a ne descurca cu mai puțin și a dărui mai mult.

Nu stabilim nicio regulă sau reglementare, nici pentru noi înșine, nici pentru ceilalți. Cu toate acestea, ne hotărâm să renunțăm la risipă și să ne opunem extravaganței în ceea ce privește viața personală, îmbrăcămintea și locuința, călătoriile și clădirile bisericii.

Acceptăm, de asemenea, distincția dintre necesități și lux, hobby-uri creative și simboluri goale de conținut, modestie și vanitate, sărbători ocazionale și rutina normală, precum și dintre slujirea lui Dumnezeu și sclavia față de modă.

Locul unde să tragem linia de demarcație necesită o gândire și o decizie conștiincioasă din partea noastră, împreună cu membrii familiei noastre. Cei care aparținem Occidentului avem nevoie de ajutorul fraților și surorilor noastre din Lumea a Treia în evaluarea standardelor noastre de cheltuieli.

Cei dintre noi care trăim în lumea a treia recunoaștem că și noi suntem expuși tentației lăcomiei. Așadar, avem nevoie de înțelegerea, încurajarea și rugăciunile celuilalt.

Consultarea a fost realizată cu conștientizarea faptului că simplitatea creștină cuprinde mult mai mult decât partea economică. Ea descrie o atitudine interioară de bucurie și pace smerită, prin reducerea lăcomiei care generează îngrijorare și tensiune (Luca 12:15).

Aceasta înseamnă că, fără reînnoirea constantă a păcii lui Hristos în inimile noastre, accentul pe care îl punem pe un stil de viață simplu poate fi o chestiune pur economică și chiar politică, fiind astfel unilaterală.

Declarația detaliază în oarecare măsură modul în care putem dezvolta un stil de viață mai simplu. Nu există un model unic pentru toți, deoarece creștinii trăiesc în contexte diferite.

De asemenea, ar trebui să recunoaștem o diversitate de chemări. În caz contrar, există pericolul legalismului și al înregimentării, precum și al dezvoltării unei judecăți față de ceilalți.

Dar, cu toată varietatea și diferențele dintre situațiile individuale, dezbaterea privind stilul de viață nu ar trebui să fie doar vorbe și discursuri, ci mai degrabă să se transpună în fapte (1 Ioan 3:18).

Sursa: Evangelical Focus

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.