
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a răspuns recent unor îngrijorări din partea creștinilor evanghelici din SUA și a credincioșilor din Israel în legătură cu un proiect de lege introdus de doi membri ultraortodocși ai Knessetului israelian, care ar transforma în infracțiune penală fapta de a convinge pe cineva să se convertească la o altă religie.
Într-un tweet, Netanyahu a declarat în ebraică și în engleză: „Nu vom promova nicio lege împotriva comunității creștine”. Anunțul premierului a risipit temerile că proiectul de lege, propus de doi membri ai coaliției guvernamentale, va deveni lege.
Legea propusă prevede: „(Oricine) care convinge o persoană, în mod direct, digital, prin corespondență directă sau online, să își schimbe religia, va fi condamnat la o pedeapsă de un an de închisoare, iar dacă persoana este minoră, pedeapsa este de doi ani de închisoare.”
Membrii Knessetului, Moshe Gafni și Yaakov Asher, din partea Partidului Iudaismului Unit Tora (UTJ), au prezentat legislația în ianuarie. Ei au declarat: „Proiectul de lege privind misiunea a fost introdus ca la fiecare început de sesiune de Knesset și nu a fost promovat în această etapă, așa că discutarea lui acum nu este relevantă.”
Proiecte de lege similare au fost propuse de mai bine de 20 de ani.
Expertul juridic israelian David Benjamin a declarat pentru CBN News că domeniul de aplicare al acestui efort pare extrem de larg. „Mă refer la orice lucru pe care îl spui care ar putea fi în favoarea unei anumite religii. Ar putea fi interpretat, presupun, ca fiind o încercare de a racola pe cineva. Unde tragi linia de demarcație?”
În timp ce legea propusă s-ar aplica tuturor religiilor, ea îi vizează în mod special pe creștini, afirmând: „În ultima vreme, încercările orgnizațiilor misionare, în special ale celor creștine, de a convinge oamenii să se convertească s-au înmulțit. Uneori, aceste încercări nu implică promisiunea de bani sau favoruri materiale și, prin urmare, nu sunt interzise în conformitate cu legea existentă, dar numeroasele lor consecințe negative, inclusiv daunele psihice, necesită intervenția legiuitorului.”
„Vă amintiți întreaga problemă a proselitismului în Israel?”, a întrebat Benjamin. „Chestiunea a fost întotdeauna una sensibilă. Statul evreu a fost înființat pentru, pentru a proteja poporul evreu. Mulți evrei au fost pierduți de-a lungul secolelor, evident, în urma unui genocid. Dar și prin asimilare, conversie forțată, etc. Așa că este un punct foarte sensibil.”
Benjamin adaugă că acest efort ar încălca probabil Declarația de Independență a Israelului.
Fostul ambasador al SUA pentru libertatea religioasă internațională Sam Brownback a avertizat că ar putea dăuna Israelului.
„Când începi să limitezi libertatea religioasă … în națiunea ta, acest lucru este împotriva Cartei ONU a Drepturilor Omului, pe care Israelul și aproape tot restul lumii au semnat-o, de asemenea”, a remarcat Brownback. „Ai dreptul de a-ți practica credința sau de a-ți schimba credința și cred că acest lucru este periculos pentru Israel, într-adevăr, din moment ce a fost un far al unei societăți deschise în acea regiune.”
Unii au considerat că, având în vedere componența actualului guvern de coaliție, ar fi posibil ca proiectul de lege să devină lege, dar Netanyahu, care este un prieten apropiat al creștinilor evanghelici de zeci de ani, nu ar susține o astfel de măsură.
La inaugurarea în 2012 a unei mori de vânt restaurate de creștini din Olanda, el i-a lăudat pe sioniștii creștini spunând: „Nu cred că statul evreu și sionismul modern ar fi fost posibile fără sionismul creștin. Cred că numeroșii susținători creștini ai nașterii statului evreu și ai reîntregirii poporului evreu în secolul al XIX-lea au făcut posibilă ascensiunea sionismului evreiesc.”
Sursa: CBN News
