Experții sunt îngrijorați avansul luat de inteligența artificială și sugerează o „pauză” în dezvoltarea acesteia

Sursă foto: Facebook Open AI

Ritmul surprinzător în care cresc tehnologiile de inteligență artificială (AI) stârnește alarmă, nemulțumire și îngrijorare în rândul analiștilor, unele dintre cele mai cunoscute nume din Silicon Valley ridicând vocea pentru a cere o pauză înainte ca aceste progrese să propage daune grave pentru societate.

Fondatorul SpaceX, Elon Musk, s-a alăturat co-fondatorului Apple, Steve Wozniak, și altor nenumărate personaje proeminente din lumea tehnologiei pentru a semna o scrisoare deschisă din partea Future of Life Institute, prin care se solicită companiilor care dezvoltă inteligența artificială să „pună pe pauză experimentele gigantice de inteligență artificială” și să creeze mai întâi protocoale de siguranță.

„Sistemele de inteligență artificială cu inteligență competitivă umană pot prezenta riscuri profunde pentru societate și umanitate, după cum arată cercetările extinse și după cum recunosc laboratoarele de top de inteligență artificială”, se arată în scrisoare. „Sistemele contemporane de inteligență artificială devin acum competitive cu oamenii la sarcini generale și trebuie să ne întrebăm: Ar trebui să lăsăm mașinile să ne inunde canalele de informare cu propagandă și neadevăruri? Ar trebui să automatizăm toate locurile de muncă, inclusiv pe cele satisfăcătoare? Ar trebui să dezvoltăm minți non-umane care ar putea, în cele din urmă, să ne depășească numeric, să fie mai inteligente, să ne trateze ca învechiți și să ne înlocuiască? Ar trebui să riscăm să pierdem controlul asupra civilizației noastre?”

Scrisoarea îndeamnă la o pauză de șase luni în ceea ce privește proiectele de inteligență artificială la scară largă și la instituirea unor „protocoale de siguranță”. Pastorul Johnnie Moore a accentuat importanța acestei idei într-o postare pe o rețea socială.

„Pentru binele umanității, toate părțile interesate trebuie să convoace ACUM o întâlnire în SUA, pentru a stabili parametrii și a se consulta cu experți din întregul spectru politic și ideologic (inclusiv în special lideri religioși și specialiști în etică)”.

Moore a expus aceste idei într-o discuție în cadrul unui interviu cu CBN, subliniind importanța de a fi atenți atunci când oameni precum Musk, care se află în topul tendințelor privind tehnologia, încurajează în mod public o astfel de încetinire radicală.

„Cred că ar trebui să luăm o pauză și nu sunt sigur că publicul larg înțelege încă cu adevărat cum se vor schimba toate viețile lor și cum ar putea să se schimbe din cauza acestei noi tehnologii”.

Moore, care este și un autor și lider evanghelic, a anunțat beneficiile transformative și pozitive pe care AI-ul le-ar putea aduce societății, menționând că tehnologia ar putea aduce o sănătate mai bună, o viață mai lungă și alte soluții. Dar el a avertizat, de asemenea, cu privire la ceea ce se poate întâmpla dacă AI-ul este lăsată fără control sau ajunge să fie exploatată de guverne mondiale fără scrupule.

„Dacă nu suntem atenți, am putea dezlănțui o fiară”, a spus Moore. „Imaginați-vă guvernele într-o cursă către arme autonome. … Am putea să ne îndreptăm spre o lume în care mașinile iau singure deciziile.”

O astfel de situație pune sub semnul întrebării modul de abordare a eticii războiului și a altor mecanisme de acest gen bazate pe emoțiile umane. De exemplu, în războaiele moderne se încearcă adesea reducerea la minimum a numărului de victime, deși alții ar putea folosi astfel de tehnologii pentru un rezultat diferit.

„Ce se întâmplă dacă ești de exemplu Coreea de Nord și ce se întâmplă dacă decizi fie prin furt, fie prin propria inovație, că acum este momentul să faci ceea ce ameninți că vei face dintotdeauna”, a spus el. „Acesta este scenariul catastrofal. Aceasta este apocalipsa.”

Moore a arătat și spre alte probleme ridicate în scrisoarea Institutului Future of Life, inclusiv potențialul ca AI-ul să ducă la șomaj în masă.

Liderul religios a subliniat, de asemenea, importanța includerii liderilor religioși și a oamenilor de credință în aceste conversații, menționând că specialiștii în etică și liderii de credință sunt adesea excluși.

„Pentru prea mult timp, credința a fost vizitatorul nebăgat în seamă în Silicon Valley”, a spus Moore, menționând că un prieten din industria tehnologică l-a încurajat recent să vorbească și să se implice în această problemă.

Moore a avut grijă să precizeze că este un mare fan al tehnologiei, al inovației și al științei și că dorește să îmbrățișeze astfel de progrese. Cu toate acestea, el consideră că este esențial să facem acest lucru „în mod intenționat” și fără a permite „interesului comercial orb sau băieților răi” să conducă discuțiile sau să manipuleze AI-ul.

„Fac apel la liderii religioși… și aceasta nu este o conversație despre ‘boicotul AI-ului’ ”, a spus el. „Îmi unesc vocea cu cea a lui Elon Musk, îmi unesc vocea cu cea a acelor 1.000 de oameni de știință și le cer liderilor religioși și specialiștilor în etică din întreaga țară … să spunem cu toții că acum este momentul să ne adunăm și să punem întrebări preventive.”

Moore consideră că America este mult avansată în ceea ce privește tehnologia AI și își poate permite să ia o pauză și să stabilească detaliile înainte de a merge mai departe într-un mod unitar și cuprinzător.

„Gândiți-vă la toate filmele SF pe care le-ați văzut, suntem pe cale să ajungem să fim actori în ele, excluzând prezența extratereștilor”, a spus Moore. „Și toate bunele și relele din ea vor fi realizate de noi. Deciziile pe care le luăm acum vor determina viitorul de care se va bucura copiii noștri – și acesta este momentul să apăsăm pe pauză pentru a ne aduna împreună.”

Sursa: CBN News

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.