
A mai rămas o singură lună până la absolvire și două luni până la pregătirea dosarelor pentru aplicarea la studii superioare. Dacă ești în segmentul tinerilor care în această vară urmează să facă primul pas în viața de student, atunci sâmbătă, 23 aprilie, poate fi o zi importantă pentru viitorul tău.
Într-o lume a ignoranței față de educație, unde toți se educă din materiale scurte și tutoriale pe TikTok, avem oare nevoie de educație și cercetare? Iată subiectele și vorbitorii evenimentului care merită atenția fiecărui tânăr din această generație!
SUBIECTUL 1: „Este educația necesară pentru un viitor de succes în secolul 21?”
„În anii 90 ai secolului XX, se credea că educația creștină și educația laică sunt incompatibile. Că o persoană nu are nevoie de o educație creștină. Această idee s-a transmis în vremurile noastre moderne. Chiar și până în punctul în care unii cred că educația nu este deloc necesară… Dar cheia succesului și a modului în care se va dezvolta viața mea în general se bazează tocmai pe educație, pe modul în care înțeleg lumea! Conferința ALTERNATIVA este concepută pentru a arăta importanța educației creștine. Ca bază pentru educația laică și ca garanție a unei vieți de succes pentru orice credincios!” este primul subiect și prima întrebare la care răspunde în cadrul conferinței „Alternativa”, rectorul Seminarului Biblic din Moldova (MBS) și masterand în Teologie Aplicată, Evghenii Solugobenco.
SUBIECTUL 2: „O perspectivă holistică asupra educației și creșterii”
„Structurile educaționale „împart” educația și creșterea în componente mici, al căror scop este dobândirea de cunoștințe, în unele cazuri – dobândirea de abilități. Prin urmare, un tânăr știe multe, știe să facă ceva, dar nu înțelege cum îl va ajuta acest lucru în viață. Formarea caracterului practic nu este luată în considerare deloc. Imaginea „cap” – „inimă” – „mâini” descrie bine situația. Această prezentare își propune să arate că doar o abordare holistică a educației tinerilor îi poate ajuta să se pregătească pentru o viață independentă”. Despre acest subiect vital, vom discuta mai multe cu președintele A.O. „Începutul Vieții”, doctorand în misiologie contextuală, Vladimri Ubeivolk.
SUBIECTUL 3: „Moldova rurală are nevoie de educație de calitate: ce pot face eu?”
„Moldova, alături de Kosovo, este cea mai rurală țară din Europa. Cei mai mulți moldoveni (57-60%) locuiesc la sate. Cu regret, nici în anul 2023 autoritățile statului nu au identificat o viziune comună privind dezvoltarea satelor. Nici societatea civilă, în mare parte, nu a reușit să înțeleagă problema, nici Biserica. Odată cu numărul în descreștere a elevilor, practic peste noapte, ne-am trezit cu un șoc privind numărul scăzut de liceeni și studenți. Aceasta, ca și reacție în lanț a dus la scăderea prestigiului educației în ochii părinților și copiilor care nu mai sunt motivați să continue trepte superioare de educație. Dezvoltarea satelor, calitatea vieții la sate, nu este posibilă fără o componentă solidă de educație. Este evident că statul nu va putea de unul singur să aducă schimbarea. Fără o educație de calitate majoritatea localităților sunt sortite stagnării și subdezvoltării. Este nevoie de un efort conjugat al întregei societăți. Este nevoie de voluntari. Este nevoie de tine” este provocarea și subiectul pe care îl vom explora împreună cu ex-consilierul de stat al prim-ministrului în 3 guverne și fondatorul Institutului pentru Inițiative Rurale (IRI), Ruslan Stângă.
SUBIECTUL 4: „De ce Alpha și Zoomeri vor învăța cinci profesii?”
„Tinerii care trăiesc astăzi se numesc Zoomeri și Alpha. Într-un moment în care era necesar să ia cele mai importante decizii, inclusiv alegerea unei profesii, doi ani de pandemie și un an de război le-a căzut pe seama lor. Cariera de dragul creșterii a devenit o valoare dubioasă. O chemare poate veni să înlocuiască alegerea unei profesii, dar ce este, de la cine vine și cum să auzi chemarea?” sunt întrebări la care ne răspunde metodistul și psihopedagogul special, Anna Ubeivolk.
SUBIECTUL 5: „Educația creștină este cheia succesului nu numai în lucrare, ci și în viața ta.”
„Educația este o investiție în viitor. O educație creștină (bună) este cheia succesului în slujire. În 1997, am intrat la Seminarul Biblic din Moldova. Acesta a fost visul meu. Începând din clasa a IX-a, eram ferm sigură unde vreau să merg la studii, iar asta mi-a schimbat toată viața. Dumnezeu mi-a schimbat complet viața! Știu că nu mulți oameni pot spune același lucru acum. Există o părere că după absolvirea facultății, îți pui diploma pe raft și mergi să lucrezi într-o altă meserie. Vino la conferința ALTERNATIVA dacă vrei să înveți cum să alegi educația potrivită care îți va schimba viața!” este îndemnul și provocarea absolventei MBS și misionarei printre persoanele cu deficiențe de auz, Natalia Boksenyanu.
SUBIECTUL 6: „Educația este calea către fundația potrivită”
În luna mai a acestui an, îmi termin studiile la Seminarul Biblic din Moldova. Ca student la această instituție, mi-am dat seama cât de important este pentru un tânăr creștin să aibă fundația potrivită, care este Hristos. Privind înapoi la primul meu an, când am intrat prima oară în seminar, îmi dau seama că viața mea creștină, viziunea și comportamentul meu au lăsat mult de dorit. Acum înțeleg că motivul principal pentru aceasta a fost fundația greșită. Fiind creștin, am vrut să trăiesc așa cum ne învață lumea, nu așa cum vrea Dumnezeu. Dar după ce am trecut prin anumite încercări și provocări cu care m-am confruntat în timpul studiilor, Dumnezeu m-a schimbat. Cunoștințele pe care le-am dobândit, experiența pe care am dobândit-o, mărturiile altora pe care i-am văzut au ajutat la formarea în mine a temeliei potrivite, care este Hristos. Vino la conferința Alternativa și învață cum să-ți începi călătoria către fundația creștină potrivită” este încurajarea liderului Clubului Young Life, Ivan Sotnic.
SUBIECTUL 7: „Deprinderi care modelează viziunea asupra lumii”
„Toată lumea și-a stabilit cel puțin o dată un obiectiv, uneori s-a dovedit a-l atinge, alteori nu. În procesul de realizare a scopului și de construire a viitorului ne ajută diverși factori, dar există ceva cu care trăim în fiecare zi, ceva care ne simplifică sau ne complică viața, acestea sunt obiceiurile noastre. Obiceiurile joacă un rol important în construirea viitorului nostru, ele fac parte din temelia noastră pe care ne putem construi casa. Cum recunoașteți ce obiceiuri aveți deja și care vă ajută sau vă împiedică dezvoltarea? Cum să începeți să minimalizați impactul obiceiurilor dăunătoare? Cum să-ți formezi obiceiuri care să-ți stimuleze dezvoltarea? Vom încerca să găsim răspunsul la aceste întrebări la cursul „Obișnuințe care formează viziunea asupra lumii” cu profesorul și coordonatorul mișcării internaționale „Misiunea prin Profesie”, Rodion Velcev.
SUBIECTUL 8: „Productivitate: cum să studiezi, să lucrezi și să te bucuri de viață.”
„Astăzi, simpla eficiență nu este suficientă. Dacă ai mai multe de făcut și mai puțin timp, dar ai libertatea și flexibilitatea de a alege cum vrei să-ți atingi obiectivul, nu este vorba despre cât de eficient ești. Productivitatea se referă la rezultatele pe care le poți obține. Un număr mare de cazuri ne revendică timpul, distragerile constante și stresul ne amenință din toate părțile, munca ne bântuie chiar și acasă, amintindu-ne de ea însăși cu notificări și memento-uri și încălcându-ne constant atenția. În același timp, avem mai puțin timp să ne menținem nivelul de energie prin sport, alimentație adecvată și somn adecvat. În acest nou mediu, a fi productiv nu necesită doar gestionarea eficientă a timpului, ci și gestionarea atenției și energiei. La trainingul despre Productivitate, vom vorbi despre cum să obții în mod eficient rezultate, să studiezi bine și să te bucuri de proces și de viață” cu pastorul și profesorul la MBS, masterand în Leadershipul Organizațional, Igor Sîrbu.
Înscrie-te ACUM la Conferința Educațională „Alternativa” și vino sâmbătă, 22 aprilie, la Tekwill, str. Studenților 9/11. Programul va începe la 09:00-18:00. Pentru participare se percepe o taxă simbolică de 150 de lei care include prânzul și pauzele de cafea. Urmărește @moldovabibleseminary pe Instagram și rezervă acum un bilet la „Alternativa 2023” AICI!
