Tim Keller, co-fondator al The Gospel Coalition a decedat la vârsta de 72 de ani

The Gospel Coalition a anunțat cu mare tristețe decesul lui Timothy Keller, la vârsta de 72 de ani. Keller a murit pe 19 mai, la mai bine de trei ani după ce a fost diagnosticat cu cancer pancreatic.

Timothy Keller a co-fondat The Gospel Coalition (TGC) în anul 2005 și a ocupat funcția de vicepreședinte și mai apoi de vicepreședinte al consiliului de administrație. În calitate de membru al consiliului de administrație până la moartea sa, Keller a continuat să ofere sfaturi și direcții pentru TGC în promovarea unei slujiri centrate pe Evanghelie pentru generația următoare.

Keller a fost implicat în slujirea pastorală timp de patru decenii, inclusiv în calitate de fondator și pastor de lungă durată al Bisericii Prezbiteriene Redeemer din Manhattan. A fost, de asemenea, președinte și cofondator al rețelei de plantare de biserici Redeemer City to City. Numeroasele sale cărți bestseller – printre care The Reason for God, The Prodigal God și The Meaning of Marriage – au influențat credința a milioane de oameni din întreaga lume.

„Astăzi, lumea creștină este în doliu, pentru că unul dintre marii noștri lideri a părăsit această viață”, a declarat președintele interimar al TGC, Sandy Willson. „Tim Keller a fost o persoană care apare o dată în secol. Nu cunosc niciun pastor, în ultimii 100 de ani, care să fi făcut ceea ce a făcut Tim Keller pentru a duce credința reformată pe străzi, în biserici și în mediul academic. El va fi ținut minte printre cei mai eficienți pastori, apologeți și evangheliști creștini din această generație. Tim nu numai că a adus cele mai bine articulate argumente pentru credința creștină; el a demonstrat credința noastră prin spiritul său umil și plin de har și prin pasiunea sa neobosită de a-i vedea pe cei pierduți ajungând să-L cunoască pe Domnul pe care Îl iubea atât de mult. El a plantat cea mai uimitoare biserică pe care New York City s-ar putea să o fi văzut vreodată, a plantat mii de alte biserici la nivel global prin Redeemer City to City, a co-fondat The Gospel Coalition și a inspirat o întreagă generație să-L iubească și să-L slujească pe Domnul. Suntem cu toții îndurerați pentru Kathy și pentru draga familie Keller. Și ne bucurăm cu toții pentru încântarea nemărginită care îi aparține acum lui Tim, când privește la fața frumoasă a Mântuitorului său, pe care l-a slujit cu credință.”

La aflarea veștii decesului lui Keller, co-fondatorul TGC, Don Carson, a declarat: „Ca un profet din Vechiul Testament, Tim nu a ezitat să se adreseze culturii și națiunii și să facă apel la dreptate, precum și la căință. El era gelos pentru gloria lui Dumnezeu. El a văzut rapid cum traiectoriile Scripturii, structura teologiei biblice, îi conduceau pe cititorii atenți, din nou și din nou, înapoi la Evanghelie.”

La începutul anilor 2000, Keller a jucat un rol semnificativ în renașterea teologiei reformate, numită în mod obișnuit “noul calvinism”, relatează Collin Hansen, vicepreședinte TGC pentru conținut și redactor-șef, în cartea sa din 2006, Young, Restless, Reformed (Crossway).

„Pierderea lui Tim nu este resimțită doar ca lider al nostru, ci mai ales ca prieten și exemplu”, a spus Hansen, care a publicat recent Timothy Keller: His Spiritual and Intellectual Formation (Zondervan, 2023) și care este directorul executiv al Centrului Keller pentru Apologetică Culturală al TGC, lansat recent.

„Fără îndoială, el ne-ar încuraja să privim la Hristos pentru mângâiere și să împărtășim vestea bună a Evangheliei cu urgență pentru lumea noastră pierdută. Suntem îndurerați alături de numeroșii săi prieteni și îi îndemnăm pe creștini să ni se alăture în rugăciune pentru soția sa, Kathy, și fiii săi, împreună cu familiile lor.”

În anul 2021, Keller a vorbit într-un podcast cu Hansen, Kevin DeYoung și Justin Taylor despre experiența sa cu cancerul în fază terminală și despre modul în care aceasta i-a concentrat viața spirituală.

„Cred că modul în care gestionez moartea iminentă”, a spus Keller, “este prin lupta cu păcatul meu și prin obținerea unei comuniuni mai profunde cu Dumnezeu. Cu siguranță așa a procedat John Owen, după cum știți. Meditațiile și discursurile sale despre gloria lui Hristos, ultimul lucru pe care l-a scris, a fost în esență modul în care a abordat moartea sa iminentă. Și asta încerc să fac și eu.”

Keller a împărtășit adesea pe Twitter fragmente din înțelepciunea lui Owen din secolul al XVII-lea, inclusiv acest citat din comentariul lui Owen la Evrei: „Niciodată nu suntem mai aproape de Hristos decât atunci când ne aflăm pierduți într-o uimire sfântă față de dragostea Sa inefabilă.”

“Uimirea sfântă” a lui Keller în această viață a fost contagioasă și catalitică – și va da roade pentru împărăție mult timp după moartea sa. Ne bucurăm că dragul nostru frate se află acum în prezența lui Hristos, mai conștient și mai uimit ca niciodată de dragostea Sa inefabilă.

Sursa: The Gospel Coalition

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.