Mana de luni: Construind pentru a evita o implozie

Din când în când, vedem videoclipuri ale unor clădiri mari care sunt dărâmate. Explozivii sunt așezați în puncte strategice,  sunt detonați într-o secvență precisă și brusc, „Boom!” În câteva secunde, o structură a cărei construcție a durat poate ani întregi este distrusă, transformată într-o grămadă de moloz.

Mulți dintre noi au încă vie în minte imaginea Turnurilor Gemene de la World Trade Center din New York, în care, pe 11 septembrie 2001, avioanele cu reacție controlate de teroriști s-au izbit. A fost șocant să privim focul arzând și fumul intens care s-a ridicat atunci când zgârie-norii, odată strălucitori și mândri, s-au prăbușit.

Astfel de priveliști sunt spectaculoase și fascinante, nu doar din cauza faptului că într-un mod rapid și puternic o clădire masivă poate fi pusă la pământ, ci și pentru că ne reamintesc despre modul în care un lucru, care în mod aparent a fost construit pentru a rezista, poate deveni rapid o scenă de devastare totală.

Cu toții am auzit despre „implozii” similare în viețile și carierele unor lideri și profesioniști de seamă din lumea afacerilor, politicieni, celebrități, sportivi și alte persoane binecunoscute. Probabil că puteți cita numele unor astfel de persoane fără să cugetați mai mult de o clipă. În mod similar, au existat afaceri și organizații foarte respectate, de ale căror produse și servicii ne-am bucurat, care au fost distruse sub greutatea unor scandaluri, practici neetice și activități ilegale.

Aceste nenorociri îmi aduc în minte plângerea lui David, rege al Israelului antic, când a aflat despre moartea regelui Saul și a fiului său, Ionatan.

Cum au căzut vitejii!” (2 Samuel 1:19).

În unele cazuri, distrugerea nu ar fi putut fi prevăzută niciodată. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, exploziile care fac una cu pământul o clădire– sau reputația și moștenirea cuiva – sunt în lucru de multă vreme. Urmele de înșelăciune, eșecurile morale și etice ar putea fi ascunse pentru o vreme, dar , la un moment dat vor ieși la lumină. Biblia  oferă avertizări ample cu privire la acest lucru, împreună cu măsurile de protecție pe care le putem folosi. Iată câteva exemple:

Nu vă gândiți că eșecul nu vă poate atinge

Au existat mulți  lideri și oameni influenți care, plini de îndrăzneală, s-au considerat de neatins de ispitele și capcanele comportamentului și practicilor îndoielnice sau indecente. Ei au declarat că  „acest lucru nu mi s-ar putea întâmpla niciodată”, până când într-o zi – chiar s-a întâmplat.

Astfel dar, cine crede că stă în picioare să ia seama să nu cadă” (1 Corinteni 10:12).

Țineți cont de consecințele acțiunilor dumneavoastră

„Nimeni nu va ști vreodată” sau „Ce rău se poate întâmpla?” Acestea sunt ultimele cuvinte celebre ale nenumăratelor persoane și companii care au ales căile compromisului, înșelăciunii și necinstei, fără să țină cont de repercusiunile pe care deciziile lor le vor avea într-o zi în viața multor bărbați, femei și copii.

„Pomenirea celui neprihănit este binecuvântată, dar numele celor răi putrezeşte” (Proverbe 10:7).

Planificați pentru a evita o implozie

Isus Hristos ne-a învățat despre pericolele unei planificări defectuoase si despre lipsa unei pregătiri adecvate. Același lucru este valabil și în cazul în care nu luați în considerare impactul potențial al faptelor și comportamentului greșit.

De ce-Mi ziceţi: ‘Doamne, Doamne!’ şi nu faceţi ce spun Eu?…. cine aude şi nu face se aseamănă cu un om care a zidit o casă pe pământ, fără temelie. Şi s-a năpustit şuvoiul asupra ei, ea s-a prăbuşit îndată, şi prăbuşirea acestei case a fost mare” (Luca 6:46-49).

Autor: Robert J. Tamasy

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.