Punctul de vedere al Cultului Creștin Penticostal față de recentele demersuri de promovare a parteneriatelor civile și a căsătoriei între persoane de același sex
Recenta decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul Buhuceanu vs. România constituie o ingerință gravă în dreptul național care, prin constituția României și prin Codul Civil, statuează că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți” (art. 48 din Constituție), prin termenul „soți” înțelegându-se „un bărbat și o femeie”, după cum se precizează în mod limpede în Codul Civil (art. 258, § 4).
Prin decizia din 23 mai 2022, cinci din cei șapte judecători care formează secția a IV-a a CEDO își propun să schimbe în mod insidios legislația românească privitoare la familie, subminând implicit suveranitatea națională a poporului român, care se exercită de către parlament, precum și de către alte organisme alese prin mecanisme democratice.
Folosirea art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului pentru a legisla în favoarea căsătoriei de același sex denotă o perspectivă anacronică, de vreme ce în 1949, anul formulării Convenției Europene, niciuna dintre cele zece țări fondatoare nu admitea căsătoria decât ca uniune liber consimțită dintre un bărbat și o femeie.
De altfel, Convenția Europeană a fost formulată nu pentru a redefini structura instituției care face posibilă organizarea socială, ci pentru a împiedica repetarea în Europa civilizată a ororilor nazismului, înfrânt în 1945, precum și pentru a pune o stavilă în calea celuilalt curent totalitar, comunismul, a cărui cădere în Europa Centrală și de Est a survenit abia în 1989. Nu întâmplător, în art. 8 al Convenției, se face referire nu doar la „viața de familie”, ci și la „respectarea vieții private, a domiciliului și corespondenței”. Prin interpretarea și aplicarea abuzivă a art. 8, judecătorii CEDO intervin indirect în legislația unui stat național. Acest fapt nu se poate explica decât ca efect al transformării ideii nobile a drepturilor omului într-o ideologie constrângătoare și nivelatoare, care distruge noțiunea de familie așa cum a fost ea înțeleasă în Europa creștină bimilenară.
Din perspectivă creștină, căsătoria nu poate fi înțeleasă decât ca legământ solemn încheiat înaintea lui Dumnezeu de un bărbat și o femeie, după efectuarea în prealabil a formalităților înaintea ofițerului de stare civilă. Orice altă uniune care iese din acest cadru nu poate fi considerată căsătorie și nu are parte de binecuvântarea lui Dumnezeu.
Comitetul Executiv al Cultului Creștin Penticostal
26 mai 2023
Sursa: Cultul Creștin Penticostal