
În perioada, 31 mai – 01 iunie 2023, la Ierusalim se desfășoară cea de-a 7-a ediție a Micului Dejun cu Rugăciune pentru Israel. Delegați din peste 50 de țări se pentru a se ruga pentru pacea Ierusalimului și a sărbători împreună cea de-a 75-a aniversare a Israelului. În programul Micului Dejun cu Rugăciune de la Ierusalim, participanții vor avea parte de: Recepția Knesset și a parlamentarilor, Concert live de la Ierusalim, Acces la seminarii incredibile și un discurs din partea președintelui Israelului.
Un scurt istoric al acestui eveniment, relatează pentru ȘtiriCreștine.ro, Nelu Tuțac, prezent la eveniment:
„Micul Dejun cu Rugăciune de la Ierusalim (Jerusalem Prayer Breakfast) este o mişcare globală de rugăciune, inspirată de Micul Dejun cu Rugăciune de la Washington, care adună anual influenți lideri politici şi religioşi, diplomați, ambasadori, jurnalişti, lideri de organizații non-profit din întreaga lume.
Evenimentul a fost inițiat în anul 2016 de Robert Ilatov, fost membru al Knesetului, în colaborare cu Michele Bachman, membră a Congresului american. Ceea ce părea imposibil de organizat la acel moment, s-a realizat într-un mod miraculos cu sprijinul preşedintelui de atunci al Israelului, Reuven Rivlin şi a altor membri ai Parlamentului israelian.
Prima ediție, organizată în iunie 2017, a adunat 570 de participanți din 58 de țări. Zilele acestea, 30 mai-1 iunie, are loc cea de-a 7-a ediție. Evenimentul are loc la Kneset şi la Hotelul Waldorf Astoria. Participă peste 400 de reprezentanți din 49 de țări. România este reprezentată la acest eveniment de 10 persoane.
Timpul de rugăciune, momentele de închinare, mărturiile şi mesajele biblice au scos în evidență scopul acestui eveniment: promovarea dialogului şi a relațiilor dintre națiuni, încurajarea liderilor politici şi religioşi de a promova valorile iudeo-creştine, importanța rugăciunii pentru pacea Ierusalimului.
Seminariile au abordat teme importante, de actualitate, ca: Miracolul întemeierii statului Israel, Aliyah-reîntoarcerea evreilor în Israel în vremuri tulburi, Rolul credinței şi a diplomației în dezvoltarea Israelului, Împlinirea profețiilor în istoria Israelului modern, Rolul şi semnificația oraşului Ierusalim în timpurile biblice, acum şi în viitor, Rolul Bibliei în legăturile internaționale, Israelul în furtunile mediatice, ş.a.
Printre vorbitori s-au aflat: Joel Rosenberg, Hananya Naftali, Jake Fichman, Amichai Eliyahu, Yitzchak Tzachi Mamo, Chaim Eisen, Fredrick Ekholm, Cornelis Kant, Albert Vexler, Yadim Elam, Felice Friedson, Robert Ilatov, Kevin Jessip, Ze’ev Orenstein, Danielle Mor, ş.a.
Deoarece Jerusalem Prayer Breakfast este o mişcare globală de rugăciune şi sprijin pentru Israel în decursul ultimilor ani evenimente similare au avut loc în diferite oraşe ale lumii: Londra, Accra, Singapore, Orlando, Basel, San Antonio, Haga, Kampala, Canbera, Roma, Tallin, Dallas.
Coordonatorul evenimentului, Albert Vexler, spunea: „Ceea ce în urmă cu ani de zile era imposibil astăzi este posibil: numele lui Isus Hristos este menționat în rugăciune, cântare, mărturii şi mesaje în Kneset! Acesta este un adevărat miracol în generația noastră”.
Evenimentul se va încheia în această seară cu o cină evreiască, un concert de muzică creştină şi cu mult aşteptatele mesaje din partea celor mai importanți lideri evrei”, ne-a declarat Nelu Tuțac.
Micul Dejun cu Rugăciune devine o tradiție pentru multe state din Europa. S-a născut primar ca un grup de rugăciune în SUA, dar este preluat de Parlamentarii care împărtășesc valorile biblice și doresc să influențeze națiunea lor. Micul dejun cu Rugăciune se desfășoară anual în România, ocazional și în Republica Moldova.
