Sute de creștini uciși în Nigeria în ultimele săptămâni

Sursă foto: Unsplash

Extremiști Fulani atacă un comitat continuu timp de trei săptămâni.

Cel puțin 300 de creștini au fost masacrați într-un comitat din statul Plateau, Nigeria, de la jumătatea lunii mai, inclusiv uciderea a doi pastori duminică (4 iunie), conform unor surse.

În comitatul Mangu, teroriștii Fulani i-au ucis pe reverendul Shadrack Ayuba de la biserica Assembly of God Nigeria din satul Ntin Kombun și pe reverendul Mangmwos Tangshak Daniel de la Convenția Baptistă din Nigeria în satul Kantoma, a declarat reverendul Timothy Daluk, președintele filialei locale a Asociației Creștine din Nigeria (CAN).

Pastorul Daluk a declarat într-un interviu acordat marți (6 iunie) pentru Morning Star News în orașul Mangu că, de la jumătatea lunii mai, teroriștii Fulani au ucis 300 de creștini, au strămutat 30.000 de rezidenți, au distrus 28 de locașe de închinare și 2.000 de case și au jefuit 150 de remorci încărcate cu cereale în zona guvernamentală locală Mangu.

Locuitorii din satul Ajin din comitat, în apropiere de orașul Panya, au declarat că în noaptea de duminică spre luni (4 iunie) teroriștii Fulani au distrus case și o clădire a bisericii de cult a Bisericii lui Hristos pentru Națiuni (COCIN).

„Creștinii din acest sat care au supraviețuit atacurilor au fost strămutați”, a declarat Moses Ayuba, un locuitor din zonă.

Poziția liderilor creștini din zonă

Reverendul Emmanuel Haruna, președintele Consiliului Bisericii Districtului Mangu al Bisericii Evanghelice Câștigarea Tuturor (ECWA), a declarat că știa de 49 de creștini uciși „de teroriști și păstori” în comitatul Mangu pe 16 mai.

„Vă rugăm frumos să vă rugați împreună cu noi pentru intervenția lui Dumnezeu”, a spus pastorul Haruna.

Rev. Jacob Dashop, președintele Consiliului Bisericii Provinciale, Gindiri, al COCIN, a declarat că, între 15 și 17 mai, peste 200 de creștini au fost uciși în atacurile păstorilor Fulani asupra satelor Kubwat-Bwai, Fungzai-Bwai, Aloghom-Mangu, Ntam-Mangu din Mangu LGA, Ligit-lubang/Sabon Layi-Bungha, Jwakji- Panyam, Washna-Panyam, Jwak-Maitumbi-Halle, Murish-Halle, Kikyau-Halle Danhausa-Halle, Gongong-Halle, Gyambwas-Halle, Kyampuus, Ntul-Halle, Gwet-Pushit, Jwakchom-Pushit, Larkas-Pushit, Jwak Ras-Mangu, Kantoma și Gaude.

„Creștinii uciși în satul Fungzai-Mangu de către teroriștii Fulani sunt în majoritate femei și copii; aceștia au fost îngropați într-o groapă comună marți, 16 mai”, a declarat pastorul Dashop.

Moscheea centrală din Jos, Nigeria. Sursă foto: https://morningstarnews.org

Rev. Amos Mohzo, președintele COCIN, a vizitat creștinii strămutați în taberele din orașul Mangu în urma atacurilor.

„Aceasta este încurajarea noastră pentru voi – nu vă fie frică”, le-a spus pastorul Mohzo. „Voi, cei care a-ți rămas în viață, nu este momentul să vă temeți; urmați instrucțiunile atât ale liderilor comunitari, cât și ale liderilor spirituali și fiți curajoși. Domnul va fi cu voi.”

El i-a încurajat pe supraviețuitori să lase ca aceste atacuri să le întărească credința.

„Noi, ca lideri ai bisericii voastre, suntem alături de voi în acest moment dificil. Domnul este tăria voastră și numai El vă poate satisface nevoile și așteptările în această perioadă.”

De asemenea, el le-a spus pastorilor COCIN din zonă să își încurajeze bisericile, să caute alinare și putere în rugăciune și închinare și să își verse inimile înaintea Domnului.

„Rugați-vă pentru protecție, restaurare și vindecare pentru comunitățile voastre și pentru bisericile locale. Să nu ne punem speranța în câte arme putem obține pentru a ne apăra, pentru că arma noastră este în Hristos. Dacă Dumnezeu i-a dat putere lui Samson, doar cu o falcă de măgar, să distrugă o întreagă comunitate, înseamnă că Dumnezeu ne poate întări și pe noi. El este viu și este același ieri, azi și în veci.”

Reverendul Stephen Baba Panya, președintele ECWA, a declarat că mulți creștini sunt încă dispăruți în urma atacurilor asupra creștinilor din comitatul Mangu.

„Aceasta este o situație nefericită și lipsită de orice rațiune în care sunt uciși creștini nevinovați. Noi, liderii bisericii și părinții spirituali, facem apel la guvern și la toate agențiile de securitate să oprească imediat acest masacru în curs de desfășurare și răspândirea sa în alte comunități.”

Nigeria în Topul Mondial al Persecuției

Nigeria a fost lider mondial în ceea ce privește numărul de creștini uciși pentru credința lor în 2022, cu 5.014, potrivit Topului Mondial al Persecuției 2023 al Open Doors. De asemenea, a fost lider mondial în ceea ce privește creștinii răpiți (4.726), agresați sau hărțuiți sexual, căsătoriți cu forța sau abuzați fizic sau psihic și a avut cele mai multe case și afaceri atacate din motive legate de credință. La fel ca în anul precedent, Nigeria a avut al doilea cel mai mare număr de atacuri asupra bisericilor și de persoane strămutate în interiorul țării.

Comitatul Mangu, Nigeria. Sursă foto: https://morningstarnews.org/

În Topului Mondial al Persecuției 2023 a țărilor în care este cel mai dificil să fii creștin, Nigeria a urcat pe locul șase, cea mai înaltă poziție ân Top din istorie, de pe locul 7 în anul precedent.

„Teroriștii Fulani, Boko Haram, Statul Islamic Provincia Africa de Vest (ISWAP) și alții efectuează raiduri asupra comunităților creștine, ucigând, mutilând, violând și răpind pentru răscumpărare sau sclavie sexuală. În acest an, aceste violențe s-au extins și în sudul națiunii, majoritar creștin… Guvernul nigerian continuă să nege că este vorba de persecuție religioasă, astfel încât încălcările drepturilor creștinilor sunt comise cu impunitate.”

Cu o populație de milioane în Nigeria și în Sahel, etnicii Fulani, predominant musulmani, se compun din sute de clanuri din mai multe triburi diferite care nu au opinii extremiste, dar unii Fulani aderă la ideologia islamistă radicală, a notat într-un raport recent Grupul parlamentar al tuturor partidelor din Regatul Unit pentru libertatea sau credința internațională (APPG).

„Aceștia adoptă o strategie comparabilă cu Boko Haram și ISWAP și demonstrează o intenție clară de a viza creștinii și simbolurile puternice ale identității creștine”, se arată în raportul APPG.

Liderii creștini din Nigeria au declarat că sunt de părere că atacurile păstorilor fulani asupra comunităților creștine din Middle Belt din Nigeria sunt inspirate de dorința lor de a prelua cu forța pământurile creștinilor și de a impune islamul, deoarece deșertificarea a făcut dificilă susținerea turmelor lor.

Sursă: Morning Star News

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.