Mana de luni: „Rețeta” succesului necesită ingredientele corecte

Sursă fotor: Unsplash

„Abilitățile” mele de gătit sunt extrem de limitate.  Pot să gătesc un hotdog, să deschid o cutie de supă și să o încălzesc și pot să fac o omletă sau să prăjesc un ou. Cu toate acestea, sunt binecuvântat să am o soție ale cărei capacități la gătit sunt mult mai mari decât îi place ei să recunoască. Deci, nu-mi lipsesc lucrurile de mâncat delicioase.

Chiar dacă nu sunt bucătar, apreciez valoarea rețetelor. Ingredientele potrivite amestecate în cantitățile potrivite sunt importante. Dacă dintr-o rețetă lipsesc anumite ingrediente, chiar și cel mai celebru bucătar nu poate compensa ceea ce lipsește. Cam la fel se întâmplă și în afaceri. O companie de succes este în mare parte produsul „rețetei” potrivite, care are toate ingredientele necesare, amestecate în proporții adecvate.

Dacă ar fi să notați „rețeta” pe care  organizația dumneavoastră o folosește, care ar fi aceasta? Pentru majoritatea afacerilor, lista ingredientelor ar cuprinde oameni, planuri, proiecții, pregătiri, productivitate și profituri. În engleză, fiecare dintre cuvintele  acestea începe cu litera P. Cu toate acestea, am observat că, în multe cazuri, un ingredient critic este omis, unul care în engleză începe tot cu litera P: Prayer –  Rugăciunea.

În urmă cu mai bine de 40 de ani, m-am alăturat personalului CBMC ca redactor și apoi ca director de publicații. Una dintre cele mai plăcute – și mai edificatoare – responsabilități a fost să intervievez și să scriu articole despre lideri de afaceri și profesioniști dedicați să-și trăiască viața de credință la locul de muncă. Toți erau indivizi unici care slujeau într-o gamă largă de activități profesionale. Dar în căutarea succesului, ei împărtășeau o practică comună: se rugau.

Cei mai mulți dintre ei nu s-au rugat pentru succes sau victorie tangibilă asupra concurenței. Ei s-au rugat ca Dumnezeu să le ofere înțelepciune și să îi ghideze în modul în care își construiesc afacerile. S-au rugat pentru angajații lor. S-au rugat ca Dumnezeu să le ofere soluții la problemele cu care s-au confruntat. Mai presus de toate s-au rugat ca ei și companiile lor să fie martori buni ai lui Dumnezeu pentru comunitățile lor (Fapte 1:8), dar și ambasadori eficienți ai lui Isus Hristos pentru fiecare persoană pe care o întâlneau în fiecare zi (2 Corinteni 5:20).

Iată doar o mostră din ceea ce  Biblia ne învață despre rugăciune, ca parte a „rețetei” pentru viața noastră de zi cu zi:

Rugăciunea este continuă, nu o activitate ocazională. Putem rezerva momente specifice pentru rugăciune concentrată și meditație, dar rugăciunea este ceva ce putem face în fiecare minut al fiecărei zile, indiferent de cadru. „Rugați-vă neîncetat” (1 Tesaloniceni 5:17).

Ne putem ruga pentru orice și pentru toate. Nu există limite sau granițe cu privire la lucrurile pentru care ne putem ruga sau modul în care ar trebui să ne rugăm. Ne putem exprima liber nevoile, preocupările și chiar temerile înaintea lui Dumnezeu, indiferent de circumstanțele implicate. „Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri.” (Filipeni 4:6).

Dumnezeu promite că va răspunde rugăciunilor copiilor Săi. Isus ne-a învățat că un produs secundar direct al unei relații personale cu El este să ne rugăm pentru orice avem nevoie – conform voii Lui – și că putem avea siguranța că ne va răspunde rugăciunilor. „Dacă rămâneţi în Mine şi dacă rămân în voi cuvintele Mele, cereţi orice veţi vrea şi vi se va da.” (Ioan 15:7).

Întrebări pentru Discuție

  1. Ce părere aveți despre ideea de a vă ruga pentru locul dumneavoastră de muncă sau  pentru compania dumneavoastră? Ați crezut vreodată că a vă ruga pentru astfel de lucruri este în afara scopului prevăzut pentru rugăciune? Explicați.
  2. Cunoașteți pe cineva care este  un exemplu a ceea ce înseamnă să te rogi pentru munca ta, pentru afacerile tale și pentru diferitele situații – chiar și cele neașteptate – care apar într-o zi obișnuită?
  3. Atunci când Scriptura ne învață să  „ne rugăm neîncetat” sau să „ne rugăm continuu”, ce credeți că înseamnă acest lucru? Ne putem ruga fără să ne asumăm o anumită postură sau fără să ne aflăm într-un loc desemnat – chiar și atunci când alți oameni habar nu au că ne rugăm? De ce da? De ce nu?
  4. Cum ați putea face ca  rugăciunea să devină o parte mai centrală a „rețetei”  dumneavoastră în ceea ce privește modul în care trăiți și vă comportați pe parcursul zilei – la serviciu, acasă sau în comunitate?

NOTĂ: Pentru o aprofundare a subiectului puteți lua în considerare următoarele pasaje biblice:

1 Samuel 12:23; Psalmul 55:1; Ioan 15:16; Efeseni 6:18; 1 Timotei 2:1-2,8; Iacov 5:16

Autor: Robert J Tamasy

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.