

Sursă foto: Unsplash
Adesea, cele mai dificile decizii pe care liderii de afaceri și profesioniștii trebuie să le ia nu sunt probleme alb-negru – evident, corecte sau greșite – ci ei trebuie să opteze între două nuanțe de gri. De exemplu, un prieten de-al meu, director al unei afaceri de familie, se gândește dacă să-și concedieze sora lipsită de etică sau nu. Un alt prieten de-al meu se zbate cugetând dacă să acorde o a doua șansă unui angajat care are performanțe slabe și care trage compania în jos, dar care îi este cel mai bun prieten.
Ce antreprenor nu s-a luptat cu luarea deciziilor știind că este nevoie să facă mai multe ore suplimentare la locul de muncă și fiind conștient că în același timp, acasă, soția se luptă cu comportamentul copiilor și are nevoie de sprijin? De multe ori, luarea unei decizii nu are răspunsuri ușoare și simple. Ar trebui să o concediez sau nu? Ar trebui să-l las să plece sau să-l țin, în speranța că se poate dezvolta? Ar trebui să aleg nevoile de la locul de muncă sau nevoile familiei?
Am putea formula aceste întrebări într-un mod diferit: Ar trebui să fiu amabil sau un administrator bun? Ar trebui să fiu înțelept sau iertător? Ar trebui să-mi îndeplinesc slujba la serviciu sau să-mi îndeplinesc slujba acasă?
Soluția poate fi „Ambele/Și” Atunci când avem de luat unele decizii, în loc să aruncăm moneda pentru a ajunge la o decizie arbitrară, trebuie să aducem ambele părți ale monedei în aceeași ecuație. Trebuie să luăm în considerare realități multiple. Îmi place foarte mult ceea ce Chip și Dan Heath raportează în cartea, Decisiv. Ei citează un expert care spune: „Oricand în viață ești tentat să te gândești: „Ar trebui să fac lucrul acesta SAU pe celălalt?”, în schimb, întreabă-te: „Există vreo modalitate prin care pot face lucrul acesta ȘI celălalt?” În mod surprinzător, frecvent, este posibil să facem ambele lucruri.” Am putea numi acest lucru luarea deciziilor „ambele/și”.
Dumnezeu este un Dumnezeu al „Ambelor/Și”. Teologul Wayne Grudem scrie: „Tot ceea ce [Dumnezeu] spune sau face este în concordanță cu toate atributele Sale”. Dumnezeu nu aruncă moneda ca să aleagă o calitate de caracter sau alta. Pentru El, este întotdeauna ambele/și. Cu alte cuvinte, Dumnezeu este întotdeauna: Har și Adevăr; Iubitor și Mânios; Milostiv și Drept; Înțelept și Generos; Bucuros și Îndurerat de păcat.
Două adevăruri ținute în tensiune. Îmbrățișarea a două adevăruri ținute în tensiune m-a ajutat să navighez în unele dintre cele mai dificile decizii cu care m-am confruntat în ultimii ani. De exemplu: Comunitatea este ținută în tensiune cu responsabilitatea personală. Compasiunea este ținută în tensiune cu dreptatea. Generozitatea este ținută în tensiune cu administrarea. Iertarea este ținută în tensiune cu responsabilitatea.
Mai sus am menționat exemplul celui mai bun prieten care nu lucrează din greu și față de care trebuie luată o decizie, care înclină în două direcții aparent diferite. Știți că Isus spune: „Iertați fără încetare” (Matei 18:22), dar directorul din voi cunoaște că apostolul Pavel a scris și: „Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce” (2 Tesaloniceni 3:10). Ce este de făcut? Ar trebui să-i oferiți iertare sau să-l trageți la răspundere? Ce ar însemna să fiți iertător dar și un bun administrator al companiei?
În loc să-l concediați sau să priviți în altă parte, ce s-ar întâmplă dacă i-ați mai acorda încă șase săptămâni în care are șansa se să afirme cu anumite obiective măsurabile? El primește generozitatea unei șanse, iar dumneavoastră obțineți fie o productivitate sporită, fie un timp și mijloace rezonabile pentru a-l lăsa să plece. Acest lucru reprezintă luarea deciziilor ambele/și. Acest lucru intră în calcul și în încercarea de a face un echilibru între acasă și serviciu, sau când luăm în calcul generozitatea personală. Tensiunile de luare a deciziilor ambele/și pot fi greu de acceptat, dar fac ca viața și munca să fie mai bogate și autentice.
Întrebări pentru Discuție
- Vă puteți raporta la deciziile dificile descrise, care nu sunt „alb-negru” – ușor de rezolvat – ci mai degrabă, unele cu factori multipli, adesea conflictuali de luat în considerare? Puteți da un exemplu?
- Ce părere aveți despre ideea că Dumnezeu este un Dumnezeu „ambele/și”, că uneori atributele Sale par a fi în conflict? Cum vă face acest lucru să vă simțiți când vedeți ajutorul Lui în încercarea de a ajunge la decizii corecte și drepte?
- Este menționată problema căutării de a atinge un echilibru adecvat atât pentru viața profesională, cât și pentru viața personală. Cum ați încercat să abordați cerințele presante de la locul de muncă, împreună cu responsabilitățile dumneavoastră de acasă, din cadrul familiei?
- Cu ce altă zonă de tensiune v-ați luptat uneori? De exemplu, provocarea de a dori să fiți generos și, în același timp, să fiți un bun administrator al resurselor pe care Dumnezeu vi le-a încredințat? Sau a fi iertător atunci când partea care a adus ofensa ar trebui să se confrunte cu consecințele faptelor greșite?
Autor: Stephen R. Graves
