Mana de luni: Afacerea și fiabilitatea Bibliei

Viziunea organizației pe care o conduc, Unconventional Business Network, este de a vedea un milion de lideri de afaceri aplicând principiile biblice la locurile lor de muncă. Prin urmare, încrederea în autoritatea și fiabilitatea Bibliei este fundamentală. Recent, în timpul în care intervievam o candidată pentru un anumit post, i-am solicitat acesteia să îmi spună care este  viziunea ei cu privire la Biblie. Ea mi-a spus: „Cred că Biblia este inspirată de Dumnezeu, dar cu siguranță nu este în întregime adevărată.”

Întrucât încrederea în valoarea și veridicitatea învățăturilor biblice se află în centrul a ceea ce facem, răspunsul candidatei a reprezentat o problemă pentru mine. În 2 Timotei 3:16 citim:

„Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire”.

Fie fiecare cuvânt al Bibliei este adevărat, fie ne punem în locul lui Dumnezeu, anulând o parte din Cuvântul Său. Permiteți-mi să detaliez un acronim pentru a vă ajuta să aveți încredere în relevanța și aplicarea practică a Bibliei.

Hank Hanegraaff, președintele Institutului de Cercetare Creștină, folosește acronimul „MAPS” pentru a sublinia încrederea în fiabilitatea Bibliei. Literele vin de la Manuscrise, Arheologie, Profeție și Statistică.

M vine de la Manuscrise

În urmă cu câțiva ani am vizitat situl Manuscriselor de la Marea Moartă. Procesul pe care scribii îl foloseau pentru a copia Cuvântul lui Dumnezeu era impresionant. Dacă făceau cumva vreo greșeală, ardeau imediat sulul pe care scriau. Istoricii evaluează veridicitatea unui manuscris în funcție de volumul manuscriselor și intervalul de timp dintre original și cele mai vechi manuscrise. Biblia are un sprijin mai puternic decât cel al unor scriitori clasici precum Homer, Tacitus sau Aristotel. Psalmul 19:9 spune:

„judecăţile Domnului sunt adevărate, toate sunt drepte”.

Dovezile din manuscrisele istorice dovedesc în mod covârșitor fiabilitatea Cuvântului lui Dumnezeu.

A înseamnă Arheologie

Hanegraaff spune povestea unui sceptic al Bibliei, pe nume Sir William Ramsay. Având pregătirea de arheolog, Ramsay și-a propus să combată fiabilitatea istorică a cărții Luca. În mod ironic, Ramsay a devenit creștin, deoarece afirmațiile istorice prezentate în Luca s-au dovedit a fi corecte, una după alta, atât prin arheologie cât și prin metoda științifică. De-a lungul anilor, s-a dovedit că arheologii sceptici au greșit atunci când au contestat Biblia. Vă întrebați dacă Cuvântul lui Dumnezeu este demn de încredere și adevărat? Întrebați-i pe arheologii care au încercat să demonstreze contrariul.

P înseamnă Profeție

Printre cele mai remarcabile atribute ale Bibliei se numără predicțiile făcute cu sute de ani înainte ca acestea să devină realitate. Înainte de nașterea lui Isus, profeții au făcut peste 50 de predicții despre Mesia. S-au împlinit  toate, inclusiv faptul că  Mântuitorul se va naște dintr-o fecioară în Betleem și că Mesia va fi răstignit. Nicio altă carte nu poate face asemenea afirmații. În Deuteronom 18:19, Dumnezeu declară:

Şi dacă cineva nu va asculta de cuvintele Mele, pe care le va spune el în Numele Meu, Eu îi voi cere socoteală”.

S înseamnă Statistici

Un profesor pe nume Peter Stoner a lucrat împreună cu  600 de studenți pentru a calcula care ar fi  probabilitatea ca doar opt profeții despre Isus Hristos să se împlinească. Rezultatul  a fost 1 din 10.036. Având în vedere că El a împlinit peste 40 de alte profeții, asta face ca acele șanse astronomice imposibile să fie toate îndeplinite de un singur individ. Statisticile dovedesc fiabilitatea Bibliei.

Autor: Rick Boxx

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.