
Adesea, mai mult decât ne-am dori, auzim povești triste, uneori scandaloase, despre lideri de seamă găsiți vinovați de abateri morale sau etice. O persoană care și-a construit o reputație puternică și și-a câștigat respectul și admirația în cadrul profesiei vede cum, brusc, totul este distrus atunci când nelegiuirile ies la iveală.
Cum se poate întâmpla acest lucru? Ne întrebăm și dăm din cap gândindu-ne, poate, la cuvintele triste ale viitorului rege al lui Israel, David,
„Cum au căzut vitejii!” (2 Samuel 1:19),
când aflăm că regele Saul și fiul său, Ionatan, au murit pe câmpul de luptă. Multe alte întrebări ne-ar putea apărea în minte atunci când auzim despre eșecul epic al unui lider: Ar fi putut fi evitat? Au existat anumite semne timpurii care să arate că toată cariera acestui individ va lua o întorsătură devastatoare?
Scriptura ne oferă multe avertismente și ne spune că astfel de lucruri se pot întâmpla. De exemplu, 1 Corinteni 10:12 ne avertizează:
„Astfel dar, cine crede ca stă în picioare, să ia seama să nu cadă!”
Proverbele 4:23 ne avertizează:
„Păzește-ți inima mai mult decât orice căci din ea ies izvoarele vieții”.
Paginile Bibliei citează mulți oameni care și-au început bine umblarea cu Dumnezeu, dar undeva pe parcurs, au fost prinși în anumite zone de păcat, care au avut consecințe teribile. În mod ironic, unul dintre ei a fost regele David, despre care 2 Samuel 11 ne spune că, pe lângă faptul că a comis adulter, a ordonat ca un ofițer loial, Urie, să fie ucis pentru a-și putea ascunde faptele cele rele. Din moment ce noi toți suntem imperfecți, înseamnă că astfel de eșecuri nu pot fi evitate?
O măsură de prevenție ar fi stabilirea unei relații de dare de socoteală cu una sau mai multe persoane de încredere, despre care știți că vor fi mereu sincere cu dumneavoastră. Pentru ca acestă măsură să funcționeze eficient, trebuie să fiți dispus să le spuneți: „Îmi poți adresa orice întrebare – din orice domeniu al vieții mele.” Scopul acestui lucru nu este acela de a vă prinde în eșec, ci acela de a vă permite să reușiți să faceți lucrurile pe care doriți să le faceți și de a vă avertiza acolo unde ei consideră că vă îndreptați într-o direcție greșită. Iată câteva principii utile din Biblie:
Ne putem șlefui unul pe altul
Putem beneficia de o „ascuțire constructivă” atunci când ne confruntăm unul cu celălalt în cadrul unei relații de dare de socoteală și atunci când căutăm ce este mai bun unul pentru celălalt.
„După cum fierul ascute fierul, tot astfel și omul însuși îl face mai ager pe semenul său” (Proverbe 27:17 NTR).
Putem găsi putere când suntem mai mulți
Când suntem izolați putem raționa și ne putem, chiar, înșela facând lucruri care știm că sunt greșite sau neînțelepte.
„Mai bine doi decât unul, căci iau o plată cu atât mai bună pentru munca lor. Căci dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe celălalt…” (Eclesiastul 4:9-12).
Cu toții avem nevoie de încurajare
În vremuri de descurajare putem deveni mult mai vulnerabili în fața ispitei. Oamenii care ne încurajează ne pot reaminti de speranța pe care o avem în Domnul.
„Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste și la fapte bune. Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alții…” (Evrei 10:24-25).
Ne putem baza pe oameni de încredere atunci când eșuăm
În loc să ascundem păcatul, să lăsăm vinovăția să ne consume, putem avea încredere în partenerii noștri de dare de seamă, care ne pot oferi sfaturi neprețuite despre cum să ne întoarcem pe drumul cel bun.
„Mărturisiți-vă unii altora păcatele, și rugați-vă unii pentru alții, ca să fiți vindecați. Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit” (Iacov 5:16).
Autor: Robert J. Tamasy

le ofera tuturor detaliile lor, si cu care se stabilesc relatii de dare de socoteala, trebuie sa stie cand si ce anume sa incurajeze.
„Tuturor celor ce te tem, le vorbi cu incurajare!” (Isaia 35:4).
Vorbind deschis si cautand sfaturi si incurajare potrivita, liderii pot mari sansele lor de a folosi cunostintele si abilitatile lor in vederea binecuvantarii lor si a altora in acelasi timp.
Foarte frumos scris! Imi place felul in care ai prezentat subiectul si folosirea citatelor biblice. Sunt sigur ca acest articol poate fi un mare indrumar pentru multi lideri, deoarece le ofera sfaturi pe care trebuie sa le ia in considerare pe parcursul carierei lor.