Mana de luni: Ținând piept umbrelor vieții

În calitate de agent de asigurări mă întâlnesc cu moartea mai des decât majoritatea dintre voi. La apogeul pandemiei COVID-19, patru dintre clienții mei au cedat virusului și 12 clienți au murit din cauza altor boli. Unii dintre ei au murit pe neașteptate, în timp ce alții au suferit un timp îndelungat din cauza afecțiunilor.

Înfruntarea umbrei morții nu este niciodată ușoară. Un pasaj biblic folosit adesea la slujbele de înmormântare este Psalmul 23, un psalm al lui David. Când eram mic am memorat pentru prima dată acele șase versete, pe care le-am găsit minunat de încurajatoare în ultimii 68 de ani, în momentele în care m-am confruntat cu greutățile – mai ales când am trecut prin „valea umbrei morții” descrisă în versetul al patrulea al psalmului.

Iată versetul în întregime.

Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii, nu mă tem de niciun rău, căci Tu eşti cu mine. Toiagul şi nuiaua Ta mă mângâie.

Acest psalm îl prezintă pe păstorul cel bun, Isus, care nu va permite ca oile care Îl urmează să fie rănite de Satana, Cel Rău.

Dacă suntem cu adevărat ucenici ai lui Isus Hristos, suntem siguri că „umbra morții” este doar– o umbră. Când eram un copil îmi era adesea frică de umbre, dar mi-a depășit frica de întuneric realizând că umbrele nu mă pot răni – umbrele sunt inofensive. Acest lucru este valabil atât în domeniul în care profesăm cât și în alte domenii ale vieții.

Umbrele nu sunt altceva decât absența luminii. Iată ce afirmă apostolul Ioan în Ioan 1:1-5:

La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu. El era la început cu Dumnezeu. Toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce a fost făcut n-a fost făcut fără El. În El era viaţa, şi viaţa era lumina oamenilor. Lumina luminează în întuneric, şi întunericul n-a biruit-o.

Întunericul a intrat în această lume când Adam și Eva au mâncat din acel fruct interzis în Grădina Edenului. Acest întuneric va rămâne până  în momentul în care Isus se va întoarce triumfător. Între timp, trebuie să ne confruntăm cu umbrele care, de-a lungul timpului, se infiltrează în viața noastră. Dar acesta nu reprezintă un motiv să ne temem de întunericul pe care ele par să-l creeze. Pe parcursul vieții mele m-am confruntat cu momente extrem de întunecate, dar niciodată nu mi-am pierdut siguranța că Dumnezeu mă vede prin valea umbrei morții. Probabil că și dumneavoastră vă puteți raporta la acest lucru prin propriile experiențe.

Dușmanul nostru spiritual va încerca prin multe căi să ne facă să ne pierdem speranța. Cu toate acestea, într-un fel, toate acele momente întunecate devin o încercare și o oportunitate de a ne apropia de Dumnezeu și de Lumina Sa, care fără îndoială va îndepărta tot întunericul. Iacov 1:2-3 ne îndeamnă:

Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări, ca unii care ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare.

Unii rămân în mod constant în întuneric în timp ce se luptă cu păcate care îi robesc și cu diverse dependențe. Majoritatea dintre noi, însă, trecem doar ocazional prin momentele cele mai întunecate. Dar chiar și un timp scurt în chinurile întunericului ne poate face să simțim că ne-am pierdut orice speranță. Ultimul verset al Psalmului 23 spune:

Da, fericirea şi îndurarea mă vor însoţi în toate zilele vieţii mele şi voi locui în Casa Domnului până la sfârşitul zilelor mele.

Eu am avut nevoie de 40 de ani să realizez unde dorește Dumnezeu să fiu. Acum proclam cu bucurie intenția de a rămâne în brațele Sale veșnice și protectoare pentru tot restul zilelor mele pe care le voi mai avea aici pe pământ.

Dacă doriți  să rămâneți  în lumină trebuie să-L primiți pe Isus în inimă și să-I cereți să facă o schimbare totală, să vă transforme într-un copil cu totul special al Regelui – să vă ia din întuneric și să vă aducă la lumină.

Autor: Jim Langley

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.