Mana de luni: Lucruri despre finanțe care merită știute

De-a lungul anilor în care am fost consilier de investiții am auzit adesea întrebarea: „Care este greșeala financiară numărul unu pe care o fac mulți investitori?” Răspunsul meu este întotdeauna același: ei ignoră înțelepciunea biblică atunci când își gestionează banii și se folosesc în schimb de înțelepciunea seculară.

Credeți acest lucru? V-ați gândit vreodată că atunci când folosiți drept ghid principiile biblice și protectoare ale lui Dumnezeu veți gestiona resursele financiare cu mai multă înțelepciune, cu mai multă prudență – și îl veți glorifica pe Dumnezeu în același timp? Eu fac acest lucru pentru că l-am experimentat. De la începutul anilor 1970 până la mijlocul anilor 80, m-am bazat în primul rând pe abilitățile mele și pe intelectul meu pentru a lua decizii financiare. Succesele mele au fost multe, dar eșecurile mele le-au depășit.

La sfârșitul anilor 1980, m-am confruntat cu limitările mele și m-am îndreptat către învățăturile lui Larry Burkett, ce pe atunci devenise o voce care susținea cât de important este ca noi, creștinii, să aplicăm principiile găsite în Biblie în ceea ce privește gestionarea finanțelor. Sincronizarea cu căile lui Dumnezeu, și nu cu ale mele, a pus bazele succesului financiar pe care l-am avut mai târziu. Mai jos sunt câteva dintre principiile care am aflat că funcționează, indiferent de cât de multă sau puțină credință aveți:

1. Ar trebui ca mai întâi de toate să privim la înțelepciunea lui Dumnezeu înainte de luarea deciziilor

Principiile pe care Dumnezeu ni le-a dat sunt practice și relevante, adesea contravin „înțelepciunii” convenționale.

Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire” (2 Timotei 3:16).

2. Trebuie să acceptăm responsabilitatea personală pentru deciziile noastre

Nu putem  să privim la ceilalți  și să îi lăsăm să facă alegerile grele pentru noi. Este responsabilitatea noastră să luăm decizii financiare informate, consecvente din punct de vedere biblic.

„Încolo, ce se cere de la ispravnici este ca fiecare să fie găsit credincios în lucrul încredinţat lui” (1 Corinteni 4:2).

3. Datoria poate robi și ar trebui evitată pe cât este posibil

Indiferent dacă  este vorba despre o persoană, o companie sau o națiune, datoria poate distruge libertatea și prosperitatea, poate elimina independența și poate reduce opțiunile pentru utilizarea resurselor financiare care vor fi câștigate în viitor.

Bogatul stăpâneşte peste cei săraci, şi cel ce ia cu împrumut este robul celui ce-i dă cu împrumut” (Proverbe 22:7).

4. Este înțelept să menținem un echilibru adecvat între cheltuielile curente și economiile pe termen lung

Deciziile noastre de a cheltui ar trebui să fie întotdeauna temperate de conștientizarea faptului că unele dintre aceste resurse ar putea fi necesare în viitor. Dacă cheltuim totul acum, nu vom avea nimic pentru nevoi și urgențe viitoare.

„Comori de preţ şi untdelemn sunt în locuinţa celui înţelept, dar omul fără minte le risipeşte” (Proverbe 21:20).

5. Ar trebui să investim în mod constant utilizând o strategie atent analizată

Unii oameni investesc impulsiv, de la caz la caz, în loc să alcătuiască în mod intenționat o strategie înțeleaptă și să se țină de ea.

„Planurile omului harnic nu duc decât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă.” (Proverbe 21:5).

6. Atunci când facem investiții ar trebui să ne bazăm pe diversificare

Mult prea des investitorii devin preocupați de ciclurile pieței și sunt surprinsi de schimbările imprevizibile. Diversificarea este un mijloc bun pentru controlul riscului și protejarea capitalului.

„Împarte-o în şapte şi chiar în opt, căci nu ştii ce nenorocire poate da peste pământ” (Eclesiastul 11:2).

Pe măsură ce ne „înnoim mințile”, așa cum spune Romani 12:2, folosind aceste precepte biblice (dar și altele) și urmându-le în mod consecvent, putem fi încrezători că facem alegeri înțelepte cu privire la cheltuielile, economiile și investițiile noastre.

Autor: Austin Pryor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.