
Companiile se confruntă mai mult ca oricând cu o presiune mare pentru a-și stabili „brandul”. Auzim multe despre „identitatea mărcii” și recunoașterea produsului, despre importanța creării unei vizibilități mai mari pentru produse și servicii, toate cu scopul de a crește vânzările și de a întări cota de piață.
Acest lucru poate fi o provocare dificilă, mai ales atunci când consumatorilor li se oferă o mare varietate de opțiuni. Fie că este vorba de vânzarea de automobile și camioane, de pantofi sport, conserve, bunuri de uz casnic, articole de igienă personală sau restaurante, întrebarea este – cum să facem ca produsele sau serviciile noastre să iasă în evidență ca fiind cea mai bună opțiune?
Pentru a fi recunoscuți putem folosi site-uri web elegante, o prezență puternică pe rețelele sociale, cărți de vizită, e-mailuri și putem trimite broșuri prin poșta obișnuită. Siglele și mărcile distincte ne pot ajuta, dar, cu toate acestea ne rămâne întrebarea: cum ne separăm într-un mod pozitiv de concurenții noștri?
Jay Danzie, autor și strateg al mărcilor, a făcut o observație intrigantă. Într-o postare pe rețelele sociale, el a scris: „Zâmbetul tău este logo-ul tău, personalitatea ta este cartea ta de vizită, felul în care îi lași pe alții să se simtă după o experiență cu tine este marca ta comercială și modul în care alții aspiră să fie ca tine reprezintă brandul tău”.
Nu este acest lucru interesant? El spune că “zâmbetul tău” este un logo mai bun decât o companie bine concepută sau un logo care poate fi recunoscut instantaneu. Cărțile de vizită pot oferi informații, dar personalitatea cuiva poate spune mai multe potențialului client. V-ați gândit vreodată pur și simplu la o anumită marcă după impactul pe care l-ați avut atunci când ați interacționat cu cineva? Ne putem gândi la multe mărci populare, dar nu există un „brand” mai bun decât ca alții să aspire să fie ca noi. Interesant este că Biblia vorbește despre fiecare dintre acestea:
Un zâmbet poate face minuni
V-ați gândit vreodată cât de greu este să fiți prietenos sau să oferiți cuvinte amabile și încurajatoare fără să zâmbiți. Într-o lume în care nu lipsesc motivele pentru a ne încrunta, zâmbetul nostru – „logo-ul” – poate face o impresie puternică.
„Neliniştea din inima omului îl doboară, dar o vorbă bună îl înveseleşte” (Proverbe 12:25).
Puterea unei personalități pozitive
Personalitatea cuiva reprezintă mai mult decât dacă acea persoană este deschisă sau timidă, vorbăreață sau rezervată. Implică de asemenea grija și interesul real pentru alți oameni.
„Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora” (Filipeni 2:3-4).
Interacțiunile lasă un impact de durată
Se spune că un „client mulțumit” este cea mai bună recomandare, este cineva care vorbește favorabil despre un produs sau un serviciu și îi face pe alții să-și dorească să-l ia în considerare.
„Şi ce-ai auzit de la mine în faţa multor martori încredinţează la oameni de încredere, care să fie în stare să înveţe şi pe alţii” (2 Timotei 2:2).
Devenind cineva demn de aspirațiile altora
Una dintre cele mai mari încurajări pe care le-am putea primi vreodată este să auzim pe cineva spunând: „Îmi doresc să pot face afaceri așa cum faci tu” sau „Mi-aș dori să cunosc mai mulți oameni ca tine”. Aspiră oamenii să fie ca dumneavoastră?
„Călcaţi pe urmele mele, întrucât şi eu calc pe urmele lui Hristos.” (1 Corinteni 11:1).
Autor: Robert J. Tamasy
