Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

FORUMUL DIALOGUS: „Diplomația ca slujire a binelui comun” cu Excelența Sa Marius Lazurcă

„Sunt întotdeauna încântat când întâlnesc un intelectual pe care demnităţile publice nu-l deturnează de la vocaţia sa cărturărească. Din păcate, fenomenul e rar. Asumarea unei cariere înalt administrative e greu de conciliat cu reflexele «contemplativităţii» studioase. Marius Lazurca este, însă, o fericită excepţie.”

Iată modul călduros în care Andrei Pleșu ni-l recomandă pe invitatul Sesiunii Estivale a Forumului Dialogos, domnul Marius Lazurca, arădeanul Marius Lazurca.

În ceea ce ne privește, ne găsim cu greu cuvintele potrivite în a-l prezenta pe Marius Lazurca, încercând să echilibrăm admirația pentru o personalitate arădeană proeminentă cu grija ca elogiile noastre să nu devină stânjenitoare pentru un intelectual desăvârșit, împodobit, deci, cu podoaba modestiei.

În perioada exercitării mandatului (2006-2010), Marius Lazurca a fost cel mai tânăr ambasador acreditat la Sfântul Scaun, la Vatican. Ne permitem observația, cu valențe identitare, a faptului că domnul Marius Lazurca este al treilea Ambasador Român la Vatican, după domnii Teodor Baconschi și Bogdan-Tătaru Cazaban, care onorează Forumul Dialogos cu prezența. Actualmente ambasador al României în Mexic, domnul Marius Lazurca a îndeplinit cu succes complexe mandate diplomatice precedente în calitate de Ambasador al României în Republica Moldova, respectiv în Ungaria.

Doctor în antropologie culturală (Sorbona), pasionat de acest domeniu, Marius Lazurca este autorul unor spectaculoase lucrări. A publicat până acum patru cărți, debutând în 1994 cu „Invenția trupului” (Editura Anastasia), „Antropologia corpului în lumea romană sub Imperiul timpuriu”, 2003, „Zeul absent: literatură şi iniţiere la Mircea Eliade” în 2015 (Editura Cartier), „In corpore. De la corpul păgîn la trupul creștin în Antichitatea târzie“ (Editura Litera, 2022).

Tema dialogului Forumului Dialogos din 15 August, temă cu sclipiri de colți de argint de mistreți singuratici, va fi „binele public”, „binele comun”. Mai exact: „Diplomația ca slujire a binelui comun”.

Și în această ediție estivală a Forumului Dialogos ne întâlnim „live”, adică în sala de conferințe, umăr lângă umăr, iar în pauze vom putea chat-ui în direct cu o cană de cafea în mână!

Amfitrionul Forumului va fi profesorul, teologul Emil Bartoș.

Forumul Dialogos va avea loc Marți, 15 August 2023, în intervalul orar 19:00- 21:00 și va fi găzduit în Sala Mare a clădirii Bisericii Metanoia, Arad, str. Tribunul Dobra nr. 8.

Grupul „Dialogos”

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.