Fostul președinte american Trump pus sub acuzare pentru rolul său în protestele legate de alegerile din 2020

Fostul președinte Donald Trump se confruntă acum cu un al treilea proces penal. Un mare juriu mandatat de către Departamentul de Justiție al administrației Biden l-a pus sub acuzare pe Trump, principalul candidat al actualului președinte la alegerile prezidențiale din 2024, pentru conspirație și obstrucționare în legătură cu acțiunile sale de contestare a rezultatelor alegerilor din 2020.

Cea mai recentă bătălie juridică a fost dezvăluită marți după-amiază, când un mare juriu din Washington, D.C., a decis să înainteze o punere sub acuzare, după luni de zile în care a analizat dovezi privind posibile acțiuni penale ale președintelui de atunci în săptămânile de după alegerile din 2020.

Procurorul special Jack Smith a anunțat că Donald Trump va fi pus sub acuzare pentru patru acuzații federale, afirmând că acesta era „hotărât să rămână la putere.”

Cele patru capete de acuzare includ conspirație pentru a comite fraudă, conspirație pentru obstrucționarea unei proceduri oficiale, obstrucționarea unor proceduri oficiale și conspirație împotriva unor drepturi legale.

„Biroul meu va încerca să obțină un proces rapid, astfel încât dovezile noastre să poată fi testate în instanță și judecate de către un juriu format din cetățeni ai acestei țări”, a declarat Smith.

Actul de acuzare lung de 45 de pagini îl acuză pe Trump că a înrolat șase co-conspiratori (care nu au fost nominalizați) „pentru a-l ajuta în eforturile sale criminale de a anula rezultatele legitime ale alegerilor prezidențiale din 2020” prin crearea de „liste electorale frauduloase” în șapte state. Procurorii susțin că Trump a repetat cu bună știință afirmații false de fraudă electorală și le-a făcut să pară legitime, creând o „atmosferă intensă de neîncredere și furie”, care a culminat cu revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021.

Într-o declarație, biroul de campanie lui Trump afirmă:„Aceasta nu este nimic altceva decât cel mai recent capitol corupt din încercarea patetică și continuă a familiei penale a lui Biden și a Departamentului de Justiție din subordinea sa de a interveni în alegerile prezidențiale din 2024.”

Avocatul lui Trump, John Lauro, a mers marți seară la CNN pentru a apăra dreptul lui Trump la libera exprimare.

„Nu am avut niciodată o situație în care o dezbatere aprinsă despre Constituție să devină un caz penal”, a spus Lauro. „Ce se va întâmpla atunci când va exista o administrație republicană, vor face oare membrii Partidului Democrat eforturi de a incrimina libertatea de exprimare?”

„Dacă vom avea o situație în care Departamentul de Justiție va verifica faptele politicienilor și îi va pune sub acuzare pe politicieni pentru discursuri politice, indiferent dacă acestea sunt sau nu corecte din punct de vedere faptic, atunci această țară se va prăbuși din punct de vedere politic, deoarece se va ajunge la un ciclu nesfârșit de răfuieli, iar acesta este riscul de a translata lumea politică în mediul de justiție penală”, a continuat Lauro.

Actul de acuzare include, de asemenea, note din convorbirile telefonice ale fostului vicepreședinte Mike Pence cu Trump, în care vicepreședintelui i s-ar fi cerutsă respingă voturile electorale pe 6 ianuarie (voturile celor 50 de state prin care este ales președintele).  Pence, care acum candidează împotriva lui Trump, a afirmat într-o postare că „oricine se pune deasupra Constituției S.U.A. nu ar trebui să fie niciodată președinte al Statelor Unite.”

Și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, cel mai puternic rival al lui Trump pentru nominalizarea Partidului Republican la alegerile de anul viitor, a declarat că această acuzație arată că puterea guvernului federal este politizată.

„Unul dintre motivele pentru care țara noastră este în declin este politizarea statului de drept”, a scris DeSantis. „Gata cu scuzele – dacă voi fi ales președinte voi pune capăt concentrării de putere în instituțiile guvernul federal.”

Trump însuși a afirmat într-o postare în legătură cu acuzațiile împotriva sa: „De ce au așteptat doi ani și jumătate pentru a aduce aceste acuzații false, chiar în mijlocul campaniei de succes pe care o desfășor pentru 2024? De ce a fost anunțată chiar a doua zi după ce a izbucnit scandalul lui Joe Biden cel corupt pe holurile Congresului? Răspunsul este: amestec în campania electorală!”

Trump se va întoarce joi în Washington pentru a fi pus sub acuzare la un tribunal federal. Judecătoarea desemnată pentru cazul lui Trump, judecătoarea Tanya Chutkan, a pronunțat până acum două dintre cele mai lungi pedepse cu închisoarea pentru revoltele de la Capitoliu.

Expertul constituțional Jonathan Turley a declarat în cadrul emisiunii „The Five” de la Fox News că nu a văzut nimic deosebit de nou în acuzații cele mai recente aduse lui Trump și a avertizat că procurorul riscă să pledeze incriminarea unor diferențe de opinie cu avocații președintelui.

Sursa: CBN News

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.