Dorin Motz un traducător consacrat a plecat la Domnul

Unul din traducătorii consacrați ai Societății Misionare Române a plecat la Domnul. O scurtă biografie a acestui om care și-a pus amprenta peste 70 de titluri de carte de teologie și apologetică, ne împărtășește pastorul Ionel Tuțac.

„Doru (Dorin) Motz a plecat în veșnicie. Deși nu l-am cunoscut personal foarte bine, am cunoscut (parte) din bogata lui activitate prin intermediul cărților pe care le-a tradus și tipărit. În septembrie 1999 l-am întâlnit la New York, prilej cu care am realizat un interviu cu el pentru revista Harul. Pe baza acelui interviu am realizat o biografie (sumară) a vieții lui. Ar fi grozav dacă această mini-biografie ar fi completată cu alte informații. Mă rog ca Dumnezeu să mângâie pe cei rămași în urma lui.

Dorin Motz s-a născut în data de 29 mai 1948, în familia Simion și Maria Motz, credincioși baptiști din Arad. A mai avut 3 frați: Eugen, Nicoleta și Daniel.

După absolvirea cursurilor Liceului Moise Nicoară din Arad a urmat cursurile Facultății de Filologie din Iași (1969) și ale Facultății de Engleză-Română din București (din anul 1970).

La vârsta de 10 ani (1958) a înțeles răutatea regimului comunist, tatăl său Simion Motz fiind arestat și condamnat 17 ani la închisoare. Încă din anii studenției, știind bine limba engleză, a început să traducă diferite cărți și chiar să predea anumite cursuri la Seminarul Teologic Baptist din București.

S-a căsătorit cu Maria Chilova pe care a cunoscut-o ca urmare a muncii de traducător. În perioada regimului comunist a însoțit diferite grupuri de englezi și americani prin bisericile din țară, lucru ce l-a ajutat enorm în activitatea ulterioară desfășurată în America.

Prima carte tradusă din engleză a fost: Originea omului, destinul omului. Tipărită în străinătate și introdusă clandestin în țară, cartea a produs reacții puternice în România. În anul 1976 la invitația pastorului Petru Trutza, fondatorul și președintele Societății Misionare Române, a reușit să emigreze în America.

Aici a lucrat pentru Societatea Misionară Română, Evangelism Comunist Lands (o organizație misionară și caritabilă înființată de Haralam Popov (un om ce a petrecut 13 ani în temnițele comuniste), Campus Crusade for Christ, Radio Vocea Americii.

A tradus și a pus la dispoziția credincioșilor români peste 70 de titluri, printre ele aflându-se: Manualul biblic, Privire de ansamblu a Noului Testament, Comentariul biblic al credinciosului, Omul spiritual, ș.a.

Între anii 1984-1989 a fost redactor -șef al revistei Lucruri noi și vechi. După o muncă titanică, Dumnezeu l-a chemat la odihna cerească în data de 2 august 2023.

Articol de Ionel Tuțac
Fondatorul Muzeului Biblic

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.