Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Creștinii sud-coreeni se roagă fierbinte pentru reunificare și libertate pentru Coreea de Nord

70 de ani de la divizare

De la încheierea războiului coreean din 1953, Coreea de Nord s-a transformat într-una dintre cele mai periculoase dictaturi din lume.

În Coreea de Sud există o mișcare care crește continuu de rugăciune pentru libertatea fraților și surorilor din nord.

Granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud este plină de bariere. Aceste bariere au și rolul de a ține la distanță potențiale infiltrări ale agenților nord-coreeni.

În urmă cu 70 de ani, a fost semnat un armistițiu pentru a împărți peninsula coreeană între Coreea de Nord și Coreea de Sud. Acum, milioane de coreeni se roagă pentru reunificarea țării.

„Ne rugăm în fiecare noapte pentru eliberare, iar toți locuitorii Coreei de Sud ar trebui să strige împreună pentru libertatea celor din nord,”, a declarat profesorul Yong Hee Lee, președintele Mișcării de Rugăciune Esther, pentru CBN News.

În fiecare noapte, în ultimii 17 ani, de la ora 22:00 până la ora 3:00, mijlocitorii din cadrul Mișcării de Rugăciune Esther s-au adunat pentru a se ruga.

Viața grea a creștinilor din Nord

Profesorul Lee spune că, după ce a aflat despre ororile din Coreea de Nord, i-a cerut lui Dumnezeu să-i dea o inimă pentru oamenii de acolo.

„Uneori, timp de câteva zile, nu pot mânca, nu pot dormi – atât de multe lucruri din Coreea de Nord îmi vin în minte. Ce se întâmplă acolo?” El a adăugat: „Copiii sunt lăsați să moară. Așa că am decis ca până când acei coreeni nu vor putea să asculte liber (Evanghelia) și să li se respecte drepturile omului, noi și împreună cu mulți alți mijlocitori am luat decizia de a continua întâlnirea de rugăciune în fiecare noapte.”

Profesorul Lee a remarcat că, din păcate, Coreea de Nord se clasează printre cele mai dezastruoase locuri la cele mai multe dintre categoriile privind calitatea vieții: ultimul loc în ceea ce privește democrația, libertatea economică și libertatea de exprimare, poziția cea mai înaltă la sclavie, mită și corupție și este pe primul loc în ceea ce privește persecuția creștinilor

Timp de zeci de ani, Coreea de Nord a fost condusă de un cult al personalității format din trei generații de lideri din aceeași familie, cu milioane de oameni devotați acestora în mod servil.

„Nu au nicio șansă de a asculta Evanghelia pentru că trebuie să își idolatrizeze dictatorul; noi vrem să îi eliberăm din sclavia lor, așa că ne rugăm pentru ei”, a spus Lee.

El susține că lagărele de prizonieri din nord seamănă cu lagărele de exterminare naziste. Desenele făcute de oamenii care trăiesc acolo arată unele dintre orori. O astfel de grozăvie s-a petrecut atunci gardienii au pus o fetiță de vie deasupra unui foc; iar unii dintre prizonieri – mulți dintre ei creștini – sunt supuși unor experimente chimice.

Mărturiile celor care au scăpat

CBN News a intervievat doi dezertori nord-coreeni care au descris cum este viața în interiorul țării, adesea numită „Regatul Eremit”. Le-am ascuns identitatea pentru siguranța lor și a familiilor lor aflate încă în Coreea de Nord.

„Femeia A” este una dintre puținele care au reușit să evadeze.

„Țara este un mare lagăr de prizonieri politici și 70 la sută sunt creștini; pentru ei infracțiunea care le-a adus închisoarea este spionajul”, a explicat ea.

Am întrebat-o cum este în interiorul lagărelor.

Ea a răspuns: „Nici măcar nu pot să exprim în cuvinte. Este mai rău decât vă puteți imagina vreodată. În zona de detenție, care este de mărimea unei dube mici – în acel spațiu minuscul, ei pun de obicei 30-35 de persoane îngrămădite în acel spațiu îngust.În fiecare zi moare câte cineva în acea celulă de închisoare. Ea a continuat: „Tortura, nici măcar nu pot să o exprim în cuvinte.  În special femeile, le pun să se dezbrace și le fac tot ce îți poți imagina mai rău”.

Am intervievat și pe un bărbat pe care îl vom numi „B”, în timp ce privea peste un curs de apă înspre Coreea de Nord.

„Locul pe care îl vedeți dincolo de râu, dincolo de mare, sunt oameni care mor de foame. Nu au libertate de mișcare. Mă simt foarte trist pentru că atunci când mă uit în nord, și mai ales pentru poporul nord-coreean, din cauza lui Kim Jong Un – sunt înrobiți și mor ca sclavi și nici măcar nu știu ce este viața veșnică.”

Ambii transfugi ne-au spus că COVID a adus o mare schimbare în țară.

„A”:  „La debutul pandemiei în Coreea de Nord au fost foarte mulți oameni care au murit. Nu exista tratament medical și erau multe biserici clandestine. Când existau cazuri grave, ei se gândeau de fapt, acolo la aceste biserici sunt oameni ai rugăciunii, hai să le cerem să se roage pentru cei bolnavi. Oamenii se adunau acolo și se rugau pentru bolnavi în numele lui Isus și erau vindecați. Kim Jong Un și guvernul nu făceau nimic, dar acum oamenii se adună la această biserică subterană, se roagă în numele lui Isus și sunt vindecați, așa că Numele lui Isus devenea mai popular decât cel al dictatorului.”

„B”:  „Pentru că regimul Kim știe ce se întâmplă, ei știu că datorită Numelui lui Isus și creștinilor, că oamenii se trezesc tot mai mult la realitate, așa că ei sunt acum mai stricți cu totul”

O biserică în creștere

În ciuda represiunii, ei raportează că biserica subterană s-a dublat de la COVID, ajungând la 400.000 de persoane. Acum, ei răspândesc Evanghelia aruncând pe apă sticle pline cu orez, bani și unități USB care conțin Biblia și videoclipuri creștine, care ajung peste apă până în Coreea de Nord.

Profesorul Lee crede că zidul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud va cădea la fel ca Zidul Berlinului.

„Când mă gândesc la situația politico-economică, nu există niciun răspuns,” a declarat el. „Este atât de delicată, atât de complexă. Din această cauză, eu mai simplu Îi cer Domnului: ‘Tu ești răspunsul perfect. Arată-ți înțelepciunea’. Deci, mă bazez perfect pe Domnul. El (deschide) ușa pentru acei (coreeni). Așa că eu cred că înțelepciunea Sa potrivită va deschide ușa și cred că va fi în mod miraculos. Ca la Berlin, porțile s-au deschis pe neașteptate într-o noapte.”

Cu ocazia celei de-a 70-a comemorări a divizării peninsulei coreene, profesorul Lee a comparat acest moment cu momentul în care evreii au fost eliberați din Babilon. El le cere creștinilor din întreaga lume să se alăture în rugăciune pentru ca oamenii din Coreea de Nord să fie liberi.

El a îndemnat ca „toți membrii bisericii din lume, ar trebui să se roage împreună și să strige pentru poporul nord-coreean. Iadul secolului 21 este Coreea de Nord, iar Coreea de Nord este capătul pământului, iar Domnul ne-a spus: predicați Evanghelia până la capăt”. Acesta este momentul să strigăm împreună, să ne rugăm împreună, să postim împreună, atunci Domnul va rupe războiul din Coreea de Nord și va distruge autoritatea morții asupra Coreei de Nord, iar apoi Domnul îi va salva pe acești bieți coreeni.”

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Un comentariu
  1. Fuzzy 14 august 2023 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.