Jurnal de rugăgiune: Rugăciune pentru popoarele fără Biblie – Chakavian, Croația

Rugăciune pentru misiune

18-24 august 2023

Ultimele detalii pentru plecarea în Columbia

Damaris se pregătește să plece pe câmpul de misiune la începutul lui septembrie. Să fim alături de ea în rugăciune. Ea ne scrie:

 • Rugați-vă să pot finaliza ultimele detalii înainte de plecarea din septembrie.
 • Pe lângă pregătiri, rugați-vă să pot să am un timp de odihnă fizică, emoțională și spirituală în august.
 • Rugați-vă pentru călătoria din septembrie să decurgă bine și fără surprize.
 • Rugați-vă pentru o adaptare rapidă în Columbia și pentru timpul de învățare a limbii spaniole și a limbii semnelor columbiene.

Evanghelia într-un popor izolat: Hamer, Etiopia

Mai mult de 132.000 de oameni vorbitori de limba hamer-banna trăiesc într-o zonă muntoasă, îndepărtată și greu accesibilă din sud-vestul Etiopiei. Sunt crescători de vite, capre și oi, și trăiesc în corturi. Au o cultura unică, care reprezintă o atracție turistică pentru Etiopia. Religie lor este animistă.

 •  Când Evanghelia a ajuns la ei, au început traducerea Noul Testament în limba lor. Acesta a fost finalizat și distribuit în 2015.  Să ne rugăm ca inimile oamenilor să fie transformate prin Cuvântul lui Dumnezeu.
 • În prezent, echipa de traducători locali înaintează greu cu traducerea și cer de la Domnul un sfătuitor exegetic. Să ne rugăm ca Domnul să le trimită un misionar devotat, care să le stea alături în procesul de traducere.

Traducerea continuă în poporul shekkacho: Etiopia

Poporul shekkacho trăiește într-o zonă muntoasă la peste 2500 metri altitudine, în partea de vest a Etiopei. Religia lor este una deosebită cu multe obiceiuri iudaice. Evanghelia a ajuns la ei în urmă cu aproximativ 40 de ani și mulți au trecut la creștinism. În jurul anului 2000 au început traducerea Bibliei, dar lucrarea a înaintat greu. Petru Pascalau s-a alăturat echipei de traducători locali în 2010 ca sfătuitor exegetic și au muncit împreună până la finalizarea Noului Testament în 2019.

 • Să mulțumim Domnului că Noului Testament tradus în limba shekkacho se citește în biserică și s-a renunțat la folosirea și predicarea textului scriptural în limba oficială.
 • Cu ajutorul experienței acumulate la traducerea Noului Testament, echipa lucrează acum la traducerea Vechiului Testament. Domnul, în bunătatea Lui, să se îngrijească de toate nevoile echipei și poporul shekkacho să crească în cunoașterea lui Cristos.

Finalizarea înregistrării audio a Bibliei: Taiwan

Lăudați-L pe Dumnezeu pentru finalizarea înregistrării audio a Bibliei în limba Rukai la începutul lunii iunie. Wycliffe Taiwan a ajutat la facilitarea acestei înregistrări audio a Bibliei împreună cu biserica Rukai, Faith Comes by Hearing, Societatea Biblică din Taiwan și Wycliffe Hong Kong. Rugați-vă pentru procesarea fișierelor audio, care va dura șase luni pentru a fi finalizată. Rugați-vă pentru pregătirea ceremoniei de încheiere care va avea loc la sfârșitul anului 2023, când aplicația care conține Scriptura Rukai va fi gata pentru descărcare.

Rugăciune pentru popoare fără Biblie: Siwa Berber, Egipt

Oamenii Siwa locuiesc în oaza Siwa, o depresiune aflată în deșertul arid din vestul Egiptului. Se caracterizează prin culoarea pielii de la maro deschis până la maro mediu, ochii căprui închis, părul ondulat și capul vizibil îngust. Sunt în principal agricultori. Trăiesc într-o societate patriarhală (dominată de bărbați). De obicei, au o singură soție, dar poligamia este permisă. Odată cu cuceririle arabe din secolul al VII-lea au îmbrățișat islamul.

 • Rugați-vă ca poporul Siwa să înțeleagă că gloria, sfințenia și puterea vin numai de la Domnul și Regele nostru. Cine este ca Tine între dumnezei, Doamne? Cine este ca Tine minunat în sfinţenie, bogat în fapte de laudă și făcător de minuni? (Exodul 15:11)
 • Cereți Domnului să transforme inima lor să fie receptivă la Evanghelie.
 • Cereți Domnului să ridice biserici locale puternice în rândul berberilor din Siwa.

Interesul reînnoit pentru rugăciune: Elveția

La sfârșitul lunii martie, o nouă membră a organizației Wycliffe Elveția a participat la o conferință de tineri, unde a fost responsabilă de standul Wycliffe. Ea a purtat conversații cu mulți tineri care locuiesc în partea francofonă a Elveției, precum și în Franța. Cei mai mulți dintre ei nu auziseră niciodată de Wycliffe. Ea i-a invitat să se înscrie pentru a primi motive de rugăciune pentru un grup de oameni fără Biblie. De obicei, la astfel de evenimente, puțini oameni doresc să se înscrie pentru a se ruga în mod regulat. La acest eveniment, s-au înscris nouă tineri, majoritatea adolescenți. Rugați-vă pentru transformarea oamenilor din Elveția și din întreaga Europă, astfel încât aceștia să învețe să se roage cu credință pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Rugăciune pentru popoare fără Biblie: Chakavian, Croația

Limba Chakavian este una dintre limbile vorbite în Europa în care nu există niciun fragment tradus din Biblie. Multe dintre dialectele acestei limbi au fost analizate datorită eforturilor depuse de diverse comunități academice. Vorbitorii acestei limbi locuiesc în Croația și Austria, dar se pare că din cauza proceselor de globalizare și standardizare care îi influențează tot mai mult, patrimoniul lor cultural complex are de suferit.

 • Rugați-vă ca acești oameni să fie flămânzi după Cuvântul lui Dumnezeu și să inițieze un proiect de traducere a Bibliei în limba lor. Drept răspuns, Isus le-a zis: „Oare nu vă rătăciţi voi din pricină că nu pricepeţi nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu? (Marcu 12:24)
 • Rugați-vă ca religiozitatea lor să nu fie doar o formă de evlavie.
 • Rugați-vă ca ei să experimenteze puterea miraculoasă a lui Dumnezeu în viața lor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.